Λιου: Ευελιξία από όλες τις πλευρές στη συζήτηση για το χρέος

Λιου: Ευελιξία από όλες τις πλευρές στη συζήτηση για το χρέος

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάλεσμα σε όλες τις πλευρές να επιδείξουν ευελιξία στις συζητήσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζακ Λιού, μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο πλαίσιο της συνόδου του G7 στην Ιαπωνία.

Ο κ. Λιού επανέλαβε τη σταθερή αμερικανική θέση ότι η Ευρώπη πρέπει να τηρήσει τη δέσμευσή της για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο. O Γερούν Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την ικανοποίηση του για την συζήτηση που είχε με τον Τζακ Λιου μέσα από τον λογαριασμό του στο Τουίτερ.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης για τη συνολική πορεία των διαπραγματεύσεων για την Ελλάδα.

Το μήνυμα του αμερικανού ΥΠΟΙΚ ήλθε τη στιγμή που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Γερμανία προσπαθούν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους όσον αφορά το μέγεθος και ο χρονοδιάγραμμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις δήλωσε χθες ότι η Ελλάδα χρειάζεται μεγάλη περίοδο χάριτος πριν αρχίσει η αποπληρωμή των δανείων στήριξης, μεγάλη επιμήκυνση του προγράμματος αποπληρωμής και χαμηλά επιτόκια.

Το ΔΝΤ, συμπλήρωσε, πιστεύει ότι δε χρειάζεται «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, αλλά αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δοθούν τέτοιες ελαφρύνσεις που βελτιώνουν τους όρους εξόφλησης.

Στον αντίποδα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίζεται αντίθετος σε βαθιές παρεμβάσεις στο ελληνικό χρέος, τουλάχιστον έως την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, το 2018.

Ωστόσο, τα κίνητρα του κ. Σόιμπλε ενδέχεται να είναι πρωτίστως πολιτικά. Σύμφωνα με επιστολή του γερμανικού ΥΠΟΙΚ προς την κάτω Βουλή που αποκάλυψε η εφημερίδα Handelsblatt, ο κ. Σόιμπλε έχει δηλώσει διατεθειμένος να κάνει υποχωρήσεις απέναντι στο ΔΝΤ, αλλά μόνο μετά τις γενικές γερμανικές εκλογές, που θα γίνουν το δεύτερο εξάμηνο του 2017, και μόνο εφόσον η Αθήνα τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της ως το τέλος του Μνημονίου, το 2018.

Μιλώντας χθες Πέμπτη μετά από επαφές που είχε στην Ιαπωνία με την διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, ο κ. Σόιμπλε εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξει νέα κρίση γύρω από την Ελλάδα.

«Αισιόδοξος» για μια συμφωνία για το ελληνικό χρέος στις 24 Μαΐου εμφανίζεται ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σε δηλώσεις του στο CNBC

 Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα μπορέσουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία ελάφρυνσης χρέους για τη χώρα στη συνάντηση της 24ης Μαΐου, εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Έχουμε κάνει πρόοδο τις τελευταίες εβδομάδες στη διαχείριση των θεμάτων του χρέους, άρα νομίζω ότι μπορούμε να έχουμε αυτή τη συμφωνία», δήλωσε ο Νταίσελμπλουμ στο δίκτυο CNBC στο περιθώριο της συνεδρίαση του G7 στο Σεντάι της Ιαπωνίας.

Χωρίς να κατονομάζει κάποιον, ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι όσοι τάσσονται υπέρ μιας σημαντικής ελάφρυνσης χρέους εξ αρχής έχουν μετριάσει τη στάση τους και αυτοί που έχουν πει ότι δεν χρειάζεται καμία ελάφρυνση έχουν επίσης αλλάξει τη θέση τους «λίγο», βοηθώντας να υπάρχει σύγκλιση στις συνομιλίες.

«Αυτό το χρόνο ή τον επόμενο, μπορούμε να μειώσουμε το κόστος του βασικού δανειακού πακέτου για τους Έλληνες», είπε. «Μακροπρόθεσμα, έχουμε έναν αριθμό επιλογών που μπορούμε να εξετάσουμε αναφορικά με την ωρίμανση του χρέους, τις περιόδους χάριτος και τα επιτόκια. Η προτίμησή μου θα ήταν να έχουμε ξεκάθαρες επιλογές στα μέτρα που είμαστε έτοιμοι να λάβουμε και τότε να δούμε πότε θα χρειαστούν».

Σύμφωνα με το CNBC, η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal ανέφερε πως ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου φέρεται να είπε στον Ντάισελμπλουμ ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι «ευέλικτη» σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για το χρέος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή