Νέος πολιτικός σάλος στη Βραζιλία

Νέος πολιτικός σάλος στη Βραζιλία

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το φάντασμα της πολιτικής αστάθειας επανέρχεται απειλητικό στη Βραζιλία, μόλις δύο εβδομάδες μετά την καθαίρεση της εκλεγμένης προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ και την ανάληψη της εξουσίας από τον κεντροδεξιό αντιπρόεδρο μέχρι πρότινος της χώρας Μισέλ Τεμέρ. Η κυβέρνηση Τεμέρ υπέστη βαρύ πολιτικό πλήγμα, καθώς αναγκάστηκε να αποπέμψει έναν εκ των στενότερων συνεργατών του προσωρινού προέδρου, τον υπουργό Σχεδιασμού Ρομέρο Τζούκα, ο οποίος εμφανίστηκε να συνωμοτεί προ διμήνου για την αποπομπή της Ρούσεφ, ώστε να συγκαλυφθεί το μεγαλύτερο εκ των σκανδάλων διαφθοράς που συγκλονίζουν τη χώρα.

Τη Δευτέρα, η εφημερίδα Folha de S. Paulo δημοσίευσε απομαγνητοφωνημένο κείμενο ιδιωτικής συνομιλίας του Τζούκα με τον πρώην γερουσιαστή Σέρτζιο Ματσάδο, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για μίζες στο πολύκροτο σκάνδαλο της δημόσιας πετρελαϊκής εταιρείας Petrobras. Η συνάντηση των δύο ανδρών έγινε στις 13 Μαρτίου στο σπίτι του Τζούκας και πιθανολογείται ότι η επίμαχη συνομιλία μαγνητοφωνήθηκε κρυφά από τον ίδιο τον Ματσάδο, στο πλαίσιο συμφωνίας του με τις διωκτικές αρχές που ερευνούν το σκάνδαλο.

Σύμφωνα με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο, ο Τζούκα τονίζει στον Ματσάδο ότι ο ομοσπονδιακός δικαστής Σέρτζιο Μόρο, που συντονίζει την έρευνα για την υπόθεση Petrobras, πρέπει να φύγει από την υπόθεση ώστε ο πρώην γερουσιαστής και άλλα ηγετικά στελέχη της Κεντροδεξιάς να απαλλαγούν των κατηγοριών και ότι γι’ αυτό είναι αναγκαίο να καθαιρεθεί η Ρούσεφ και να περάσει η εξουσία στον Τεμέρ. Προσθέτει δε ότι ο στρατός δεν πρόκειται να αντιδράσει στην καθαίρεση της εκλεγμένης αριστερής προέδρου.

Σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε εσπευσμένα, ο Τζούκα δεν διέψευσε τη συνομιλία του με τον Ματσάδο, ισχυρίστηκε όμως ότι τα επιλεγμένα αποσπάσματα που δημοσιεύτηκαν έδιναν μια «παραποιημένη» εικόνα των λεγομένων του. Οι διευκρινίσεις του, ωστόσο, δεν ακούστηκαν πειστικές. Οι οπαδοί της Ρούσεφ, που ήδη βρίσκονται στους δρόμους καταγγέλλοντας «πραξικόπημα», θεώρησαν ότι δικαιώνονται στις αιτιάσεις τους, υποστηρίζοντας ότι η συνομιλία Τζούκα – Ματσάδο αποκαλύπτει πως βασικός στόχος της ανατροπής ήταν να συγκαλυφθούν τα σκάνδαλα διαφθοράς που εμπλέκουν τον ίδιο τον Τεμέρ και πολύ στενούς συνεργάτες του. Πάντως, ο δικαστής Σέρτζιο Μόρο διαβεβαίωσε χθες ότι η Δικαιοσύνη «έχει αποδείξει την ανεξαρτησία της» και ότι η διερεύνηση των σκανδάλων θα συνεχιστεί, ανεξάρτητα από τις όποιες πολιτικές εξελίξεις.

Ο πολιτικός σάλος που προκλήθηκε ενίσχυσε τους φόβους για το ενδεχόμενο να βυθιστεί εκ νέου η Βραζιλία σε περίοδο πολιτικής αστάθειας. Το χρηματιστήριο γνώρισε σημαντικούς κλυδωνισμούς, ενώ το εθνικό νόμισμα, το ρεάλ, υποχώρησε αισθητά έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Η αναγκαστική παραίτηση του Τζούκα ήρθε την πιο ακατάλληλη, για τον Τεμέρ, στιγμή. Ο προσωρινός πρόεδρος ανακοίνωσε χθες έκτακτα μέτρα λιτότητας για τη μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος, τη συγκράτηση του πληθωρισμού και γενικά τη σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών. Πρόκειται για μέτρα επαχθή για σημαντικό τμήμα των λαϊκών στρωμάτων, που εγγράφουν στην ημερήσια διάταξη το ενδεχόμενο σημαντικών κοινωνικών αντιδράσεων, σε μια ήδη πολωμένη χώρα. Ο Τζούκα, ένας έμπειρος γερουσιαστής και επικεφαλής ενός κρίσιμου οικονομικού υπουργείου, είχε αναλάβει σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του σταθεροποιητικού προγράμματος.

Το Σαββατοκύριακο, ο Τεμέρ είχε υποστεί άλλη μία πολιτική ήττα, καθώς αναγκάστηκε να ανακρούσει πρύμναν από την επιλογή του να καταργήσει το υπουργείο Πολιτισμού για λόγους εξοικονόμησης πόρων. Διάσημοι μουσικοί, εικαστικοί, καλλιτέχνες και συγγραφείς αντέδρασαν έντονα στην απόφαση, ενώ διαδηλωτές «πολιόρκησαν» και την ιδιωτική κατοικία του Τεμέρ στο Σάο Πάολο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή