Προβληματίζει η μη απόφαση για το χρέος

Προβληματίζει η μη απόφαση για το χρέος

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ήττα τόσο για την Ελλάδα όσο και για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χαρακτηρίζει τις αποφάσεις του Eurogroup για το ελληνικό χρέος, ο καθηγητής Οικονομικών του Σχολής Stern του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, κ. Νίκος Οικονομίδης.

Όπως αναφέρει σε σχόλιο του προς την “Κ”: «Η απόφαση για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup συνιστά μεγάλη ήττα για το ΔΝΤ και την Ελλάδα. Κι αυτό γιατί οι κομβικές αποφάσεις για την επιμήκυνση ωρίμανσης του χρέους και τη μετατροπή των επιτοκίων σε σταθερά επιτόκια δεν θα ληφθούν πριν από το 2018». 

«Η Ε.Ε έθεσε, για άλλη μία φορά, τις πρόσκαιρες πολιτικές της σκοπιμότητες, πάνω από τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της Ένωσης» σχολιάζει ο καθηγητής Οικονομικών του Stern και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς όπως επισημαίνει η καθυστέρηση λήψης ουσιαστικών αποφάσεων εγκυμονεί κινδύνους ανατροπής των σημερινών οικονομικών δεδομένων και απώλειας κάθε ευκαιρίας για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

«Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος, μέχρι τη στιγμή που θα ληφθούν αποφάσεις για το ελληνικό χρέος, το 2018, τα επιτόκια στην παγκόσμια οικονομία να έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, εξαλείφοντας ουσιαστικά κάθε πιθανότητα ουσιαστικής ανάκαμψης για την Ελλάδα», καταλήγει ο κ. Οικονομίδης.

* Ο κ. Ν. Οικονομίδης είναι καθηγητής στο Stern School of Business, NYU.

Η δημοσιογράφος του Economist Μέγκαν Γκριν σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Eurogroup έγραψε στο Twitter:

«Η Γερμανία πάντα κερδίζει και το ΔΝΤ υποκύπτει στις πιέσεις της Γερμανίας και των ΗΠΑ, κανείς δεν κάνει αυτό που είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας».

Από την πλευρά του ο αρθρογράφος της Wall Street Journal Σάιμον Νίξον επισημαίνει με ανάρτησή του στο Twitter ότι «η συμφωνία για την Ελλάδα που ουσιαστικά μεταθέτει το ζήτημα (του χρέους) για το μέλλον συνιστά νίκη για τον Αλέξη Τσίπρα και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αλλά ήττα για το ΔΝΤ και το τίμημα θα το πληρώσουν οι νεότεροι Έλληνες».

New Greek can-kicking deal is win for Tsipras and Schauble but defeat for IMF with price paid by younger Greeks https://t.co/lO3ySvrHUg

Ο ανταποκριτής των Financial Times στις Βρυξέλλες, Πίτερ Σπίγκελ σχολιάζει στο Twitter: «Η Ελλάδα και το ΔΝΤ συμβιβάστηκαν με τις υποσχέσεις της Γερμανίας για μελλοντική ελάφρυνση του χρέους… για ακόμα μια φορά; Νοέμβριος του 2011, Ιούλιος του 2015 και τώρα το 2018… δεν θα κρατάω την ανάσα μου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή