Αύξηση ΦΠΑ σε 11 νησιά από 1ης Ιουνίου

Αύξηση ΦΠΑ σε 11 νησιά από 1ης Ιουνίου

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξάνεται από την επόμενη Τετάρτη 1η Ιουνίου ο συντελεστής ΦΠΑ στο 24%, ενώ παράλληλα καταργούνται οι μειωμένοι συντελεστές σε 11 νησιά της χώρας.

Ειδικότερα, με εγκύκλιο που υπέγραψε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής:

• Ο κανονικός συντελεστής αυξάνεται σε 24% από 23%.

• Ενεργοποιείται η δεύτερη φάση αυξήσεων των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά Σύρο, Θάσο, Ανδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο, οι οποίοι διαμορφώνονται σε 24%,13% και 6%.

• Ο μειωμένος συντελεστής παραμένει στο 13%.

• Ο υπερμειωμένος συντελεστής για ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες παραμένει στο 6%.

• Οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου, για τα οποία εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι μειωμένοι συντελεστές, διαμορφώνονται αντίστοιχα σε 17% (από 16%), 9% και 4%.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οποιοδήποτε φορολογικό στοιχείο εκδίδεται από την ημερομηνία έναρξης ισχύος των νέων συντελεστών και εφ’ εξής, ο ΦΠΑ θα υπολογίζεται με τους νέους συντελεστές, ανεξαρτήτως αν αφορά συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν κατά το προηγούμενο διάστημα. Επίσης, σε πιστωτικά τιμολόγια που εκδίδονται από 1/6/2016 και αφορούν συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν πριν από την ημερομηνία αυτή υπολογίζεται ΦΠΑ με τους νέους συντελεστές.

Εφόσον συντρέχει λόγος έκδοσης παραστατικού για την ακύρωση συναλλαγής (π.χ. λογιστικού σημειώματος κ.λπ.) πρέπει να αναγράφεται σε αυτό ο ίδιος συντελεστής ΦΠΑ που είχε η αρχική συναλλαγή, ανεξάρτητα της ημερομηνίας έκδοσής του, δεδομένου ότι στην περίπτωση αυτή ακυρώνεται η συναλλαγή στο σύνολό της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή