Επίσκεψη με οικονομικό και πολιτικό ενδιαφέρον

Επίσκεψη με οικονομικό και πολιτικό ενδιαφέρον

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης που επισκέπτεται επίσημα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, εδώ και περίπου έναν χρόνο, μιλάει από μόνο του για την «ειδική σχέση» μεταξύ των δύο λαών και των δύο χωρών – μια γέφυρα που έχει αποδείξει πολλές φορές την αντοχή της στους ισχυρότερους διεθνείς και περιφερειακούς τρανταγμούς.

Η προηγούμενη συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Ρώσου ηγέτη είχε πραγματοποιηθεί στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, πέρυσι τον Ιούνιο. Η συγκυρία εκείνης της συνάντησης φορτιζόταν από τη δραματική περιπλοκή στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών της, γεγονός που είχε τροφοδοτήσει ανεδαφικά σενάρια για τον πιθανό ρόλο της Ρωσίας – έναν ρόλο που ούτε της ζητήθηκε ποτέ, ούτε η ίδια προσφέρθηκε να παίξει. Ωστόσο, η συμπάθεια που εξέφρασε ο Ρώσος πρόεδρος για τη δοκιμασία της Ελλάδας και η δήλωσή του ότι «το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό» είχαν αυτονόητο πολιτικό βάρος τη συγκεκριμένη στιγμή.

Η αυριανή επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκει την ελληνική κυβέρνηση να έχει βρει ένα ορισμένο modus vivendi με τους Δυτικούς εταίρους της, γεγονός που εξ αντικειμένου αποφορτίζει την ατμόσφαιρα στις ρωσοελληνικές σχέσεις. Μετά και τα πρόσφατα εγκαίνια, στη Θεσσαλονίκη, του (υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ) αγωγού μεταφοράς αζέρικου φυσικού αερίου, ΤΑΡ, θα είναι πολύ δύσκολο για την Κομισιόν ή άλλους κύκλους να εγείρουν αντιρρήσεις για την προώθηση του αγωγού South Stream II, που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Κεντρική Ευρώπη, μέσω Μαύρης Θάλασσας, Ελλάδας και Ιταλίας, χωρίς να κατηγορηθούν για πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών. Το ρωσικό ενδιαφέρον για τον αγωγό παραμένει αμείωτο, όπως δήλωσε πρόσφατα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και επιβεβαιώνει η συμμετοχή του διευθύνοντος συμβούλου της Gazprom Αλεξέι Μίλερ στην πολυμελή αντιπροσωπεία που συνοδεύει τον Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αθήνα. Το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπέγραψαν τον Φεβρουάριο στη Ρώμη οι εταιρείες Gazprom, Edison και ΔΕΠΑ έχει ήδη δημιουργήσει μια πρώτη βάση εκκίνησης για το φιλόδοξο αυτό σχέδιο, παρά τις ισχυρές πιέσεις τρίτων παραγόντων και τους δισταγμούς άλλων.

Στη συγκομιδή της επίσκεψης Πούτιν πιθανολογείται ότι θα περιλαμβάνεται και μια συμφωνία μεταξύ του ρωσικού πετρελαϊκού ομίλου Rosneft και των Ελληνικών Πετρελαίων, η οποία θα προβλέπει ότι τα τελευταία θα εφοδιάζονται με αργό πετρέλαιο από τη Rosneft και θα προμηθεύουν τον ρωσικό όμιλο με διυλισμένα προϊόντα, κυρίως ντίζελ. Στο κέντρο των συζητήσεων θα βρεθούν επίσης οι ρωσικές προτάσεις για κοινοπραξίες με τη ΔΕΗ στον τομέα της ενέργειας και για επενδύσεις στους ελληνικούς σιδηρόδρομους, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και σε άλλους τομείς.

Στο επίπεδο του πολιτικού διαλόγου, οι δύο πλευρές μοιράζονται κοινές ανησυχίες για την περιφερειακή αστάθεια, τις αιτίες και την αντιμετώπισή της. Η Αθήνα εκτίμησε ιδιαίτερα την πρόσφατη συνέντευξη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, στο πρακτορείο RIA Novosti, που καταδίκαζε τις «νεοοθωμανικές επιδιώξεις» της τουρκικής κυβέρνησης έναντι της Ελλάδας και τη σωρεία παραβιάσεων στο Αιγαίο. Ας σημειωθεί ότι η Ρωσία ήταν η μόνη μεγάλη δύναμη που υπερασπίστηκε δημοσίως και με τόσο έντονο τρόπο τα ελληνικά δίκαια σε αυτήν την περίπτωση. Η απομάκρυνση Νταβούτογλου και η αποκωδικοποίηση των πρώτων ενδείξεων για τις προθέσεις του νέου πρωθυπουργού της γείτονος, Μπιναλί Γιλντιρίμ, στην εξωτερική πολιτική είναι φυσικό να προβληματίζουν εξίσου την Αθήνα και τη Μόσχα. Αντικείμενο του πολιτικού διαλόγου θα αποτελέσει αναπόφευκτα και το ουκρανικό πρόβλημα, η πολιτική επίλυση του οποίου θα αποτρέψει την ψυχροπολεμική υποτροπή στις σχέσεις Δύσης – Ρωσίας και τη διαιώνιση των κυρώσεων που επιβαρύνουν και την ελληνική οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή