Mια «ζωντανή» ανασκαφή στον Μαραθώνα

Mια «ζωντανή» ανασκαφή στον Μαραθώνα

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας και ο Σύλλογος Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα, στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού των Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών από 26 έως 29 Μαΐου 2016, σας προσκαλεί στην περιήγηση – παρακολούθηση μιας «ζωντανής» ανασκαφής την ώρα εργασίας αρχαιολόγων και φοιτητών στον αρχαιολογικό χώρο στο Πλάσι Μαραθώνα, που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατο 28 Μαΐου 2016 και ώρα 12.00 – 14:00 μ.μ.

Aπό τον Μάιο του 2014, η ανασκαφή διεξάγεται από τον Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής του ΥΠΠΟΑ.

Η ανασκαφή έχει διττό χαρακτήρα, εκπαιδευτικό και ερευνητικό. Ως εκπαιδευτική διαδικασία πραγματοποιείται κάθε Μάιο στο πλαίσιο του υποχρεωτικού μαθήματος «Ανασκαφική, Επεξεργασία Αρχαιολογικού Υλικού και Μουσειολογία» και αποτελεί το βασικό πεδίο πρακτικής άσκησης των φοιτητών αρχαιολογίας που θα ασχοληθούν με τη μελέτη και τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ως ερευνητικό πρόγραμμα αφορά μία θέση η οποία αποτέλεσε επίκεντρο ανθρώπινης δραστηριότητας με αξιοσημείωτη συνέχεια για τέσσερεις σχεδόν χιλιετίες, από τη Νεολιθική εποχή έως και την Ύστερη Αρχαιότητα.

Θα πραγματοποιηθεί περιήγηση στις αρχαιότητες που έχουν αποκαλυφθεί στη θέση Πλάσι του Μαραθώνα, από τα μέλη της επιστημονικής ομάδας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθ. κ.κ. Νάγια Πολυχρονάκου-Σγουρίτσα, Πάνο Βαλαβάνη, Γιάννη Παπαδάτο και Γιώργο Βαβουρανάκη, καθώς και παρακολούθηση της διαδικασίας ανασκαφής, τεκμηρίωσης και πρώτων μέτρων προστασίας των αρχαίων που αποκαλύπτονται στο πλαίσιο της συστηματικής έρευνας που διεξάγεται με τη συμμετοχή πλειάδας φοιτητών και ερευνητών.

Ως σημείο συνάντησης των συμμετεχόντων και αφετηρία της περιήγησης ορίζεται η συμβολή της λεωφόρου Ποσειδώνος με την οδό Μάχης Μαραθώνος πλησίον της εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο, επί του παραλιακού δρόμου Μαραθώνα (από την πλατεία Αγίου Παντελεήμονος) και ώρα 11:30 π.μ.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη θέση, βλ.:

http://www.arch.uoa.gr/ereyna/anaskafes/plasi-mara8onas.html

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή