Ολοκληρώθηκε η εκκένωση της Ειδομένης

Ολοκληρώθηκε η εκκένωση της Ειδομένης

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκε η αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση του πρόχειρου καταυλισμού της Ειδομένης. Χθες, τρίτη μέρα της επιχείρησης, απομακρύνθηκαν από την περιοχή 783 πρόσφυγες και μετανάστες, με προορισμό οργανωμένες δομές φιλοξενίας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Με τα μισθωμένα πούλμαν απομακρύνθηκαν από την Ειδομένη 3.817 αλλοδαποί, ενώ σε πάνω από 3.000 υπολογίζονται οι πρόσφυγες και μετανάστες που εγκατέλειψαν μόνοι τους τον καταυλισμό, φοβούμενοι πιθανό «εγκλωβισμό» τους στις οργανωμένες δομές φιλοξενίας.

Χθες τον καταυλισμό επισκέφθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Εσωτερικών Τζανέτος Φιλιππάκος και ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Κωνσταντίνος Τσουβάλας. «Δεν ήρθαμε για πανηγυρισμούς. Η επιχείρηση εξελίχθηκε όπως είχε σχεδιαστεί, δηλαδή με σεβασμό απέναντι στις βασικές αρχές του ανθρωπισμού», δήλωσε ο κ. Τόσκας και πρόσθεσε ότι όσοι πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται σε πρόχειρους καταυλισμούς κατά μήκος της εθνικής οδού, ή και αλλού, θα μετακινηθούν στις οργανωμένες δομές. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εκκένωσης αρκετοί μετανάστες και πρόσφυγες κατέφυγαν στα βενζινάδικα (ένα στο Ωραιόκαστρο και δύο στην Ειδομένη), τους χώρους όπου τους προηγούμενους μήνες, όταν από τα σύνορα περνούσε περιορισμένος αριθμός προσφύγων καθημερινά, οι Αρχές σταματούσαν όσους κατευθύνονταν προς την Ειδομένη, ώστε να μη δημιουργείται συνωστισμός. Υπολογίζεται ότι στα συγκεκριμένα σημεία βρίσκονται περίπου 1.500 άτομα.

Με την παραδοχή ότι «οι συνθήκες στο Ελληνικό δεν είναι ακατάλληλες, αλλά δεν είναι καλές και ούτε αυτές που θα έπρεπε να έχουμε για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες», ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Ι. Μουζάλας είπε χθες στη Βουλή ότι μετά την Ειδομένη προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι να αδειάσει πλέον και το Ελληνικό. Το θέμα έφερε με ερώτησή του στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης: «Είναι ένας καταυλισμός σε έναν αστικό χώρο χωρίς στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής», είπε ο κ. Χατζηδάκης, καλώντας την κυβέρνηση να παρουσιάσει συγκεκριμένα σχέδια και χρονοδιαγράμματα για την υλοποίησή τους.

«Τελειώνουμε σήμερα με την Ειδομένη, η οποία ήταν πληγή για τη χώρα μας και για τους πρόσφυγες. Εχετε δίκιο ότι το Ελληνικό πρέπει να κλείσει. Είναι η προτεραιότητά μας αυτήν τη στιγμή», απάντησε ο κ. Μουζάλας, ενώ πρόσθεσε: «Θέλω να σας βεβαιώσω, χωρίς να μπορώ να σας πω με σαφήνεια τις μέρες, ότι δεν θα γεμίσει το καλοκαίρι το Ελληνικό». Παράλληλα, και αφού έκανε λόγο για «υπερβολές» που ακούγονται, σημείωσε: «Υπάρχουν προβλήματα στην καθαριότητα, αλλά τα λύνουμε. Υπάρχουν προβλήματα στη σίτιση, αλλά τα λύνουμε».

Ο κ. Χατζηδάκης επέμεινε ότι οι κινήσεις πρέπει να είναι από την πλευρά της κυβέρνησης γρήγορες, επισημαίνοντας, με αφορμή τις δηλώσεις Μουζάλα: «Ας μην προσπαθούμε να αποδραματοποιήσουμε την κατάσταση. Η κατάσταση, όπως φαίνεται απ’ όλες τις περιγραφές, είναι δραματική».

Ο αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, περιορίστηκε να επαναλάβει: «Κτίζουμε χώρους και μέσα στην Αττική. Είναι προτεραιότητα το Ελληνικό, και θα κλείσει το Ελληνικό. Δεν μπορώ να σας πω χρονικά πότε. Αυτές είναι οι επόμενες κινήσεις μας. Να αδειάσει το Ελληνικό. Να αδειάσει ήρεμα, ειρηνικά και να πάνε σε καλύτερους χώρους απ’ αυτούς που είναι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή