Αγώνας δρόμου θεσμών και κυβέρνησης για τις… «ουρές» της αξιολόγησης

Αγώνας δρόμου θεσμών και κυβέρνησης για τις… «ουρές» της αξιολόγησης

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αγώνα δρόμου επιδίδονται Αθήνα και τρόικα για να κλείσουν οι εκκρεμότητες, ώστε να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και να εκταμιευτεί η πρώτη υποδόση των 7,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με όσα δήλωσαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, χθες πραγματοποιήθηκαν τηλεδιασκέψεις μεταξύ των δύο πλευρών για τις «ουρές» της αξιολόγησης. Παράλληλα, οι υπουργοί προσπάθησαν να αναδείξουν τη σημασία της συμφωνίας που επιτεύχθηκε αναφορικά με το θέμα του ελληνικού χρέους στο τελευταίο Eurogroup, εξαπολύοντας επίθεση και στα μέσα ενημέρωσης για τον τρόπο με τον οποίο έχουν καλύψει το ζήτημα.

Οπως δήλωσε ο κ. Χουλιαράκης, για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, υπάρχουν κάποια «τεχνικά ζητήματα προς διευκρίνιση» και απαιτείται «μεγάλος όγκος νομοτεχνικών βελτιώσεων». Τα θέματα είναι:

1. Η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού: Μέχρι τις 23 Μαΐου θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το μνημόνιο συνεννόησης με τους επενδυτές, αλλά ο υπουργός ανέφερε ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές ζήτησαν παράταση κατά ένα μήνα. Αυτή τη στιγμή γίνεται διαπραγμάτευση, ώστε η διάρκεια της παράτασης να είναι μικρότερη, όπως δήλωσε.

2. «Κόκκινα» δάνεια με εγγυήσεις Δημοσίου: Η κυβέρνηση δεν συμπεριέλαβε την πώληση των εν λόγω δανείων στις διατάξεις που ψηφίστηκαν γιατί, όπως παραδέχθηκε ο κ. Τσακαλώτος, το θέμα «δεν είχε συζητηθεί σε τεχνικό επίπεδο με τους θεσμούς». Χθες πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ κυβέρνησης, Τράπεζας της Ελλάδος και θεσμών για το ζήτημα.

3. Νομικές διατυπώσεις για το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων: Ανοικτά παραμένουν ζητήματα που αφορούν τον προσδιορισμό του διοικητικού συμβουλίου του ταμείου και της νομικής κάλυψής του.

Για το ζήτημα του ΕΚΑΣ (υπήρξε τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς χθες), ο κ. Τσακαλώτος ξεκαθάρισε ότι οι δικαιούχοι του είτε δεν θα το επιστρέψουν είτε θα αποζημιωθούν. Επίσης, ο υπουργός δήλωσε ότι η ανακοίνωση του πρωθυπουργού για τη δημιουργία Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης που θα χρηματοδοτηθεί από το 40% του πλεονάζοντος πρωτογενούς πλεονάσματος (όταν αυτό επιτυγχάνεται) θα υλοποιηθεί. Αντιθέτως, αυτό που συζητούν είναι το είδος των παροχών. Δηλαδή, αν το πλεονάζον πρωτογενές πλεόνασμα έχει επιτευχθεί με μόνιμου χαρακτήρα μέτρα, οι παροχές θα είναι μόνιμου χαρακτήρα. Αν επιτυγχάνεται με προσωρινά μέτρα, οι παροχές θα είναι εφάπαξ.

Οπως δήλωσε ο κ. Χουλιαράκης, με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα αποδεσμευθούν 7,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,8 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Τον Σεπτέμβριο και υπό την προϋπόθεση της υλοποίησης των νέων προαπαιτούμενων μέτρων θα εκταμιευτούν άλλα 2,8 δισ ευρώ, εκ των οποίων τα 1,7 δισ. ευρώ θα είναι για τις ληξιπρόθεσμες κρατικές οφειλές, ενώ με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης (κατά τον κ. Χουλιαράκη τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο) θα εκταμιευτούν άλλα 1,4 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του χρέους, οι κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης προσπάθησαν να αναδείξουν τα θετικά σημεία της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Eurogroup. Μία συμφωνία στην οποία κατέληξαν Ευρωζώνη και ΔΝΤ ύστερα από τις ασφυκτικές πιέσεις που άσκησε το τελευταίο. Η συμφωνία προβλέπει «έναν ορισμό τού τι σημαίνει “αν χρειαστεί”» ελάφρυνση χρέους και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά με την προηγούμενη συμφωνία, κατά τον κ. Τσακαλώτο.

Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι η απόφαση περιέχει «συμβιβασμούς». Ανέδειξε, όμως, ως κομβικής σημασίας την απόφαση για τη δημιουργία αυτόματου «κόφτη» χρέους μετά το 2018, η ενεργοποίηση του οποίου δεν θα εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια κάποιου υπουργού, αλλά στο εάν οι ανάγκες για αποπληρωμή του χρέους ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ ετησίως σε βραχυχρόνιο ορίζοντα και το 20% του ΑΕΠ σε μακροχρόνιο (μετά το 2038 κατά την εκτίμηση του κ. Χουλιαράκη).

Πέραν αυτών, ο κ. Τσακαλώτος κάλεσε τα ΜΜΕ να παρουσιάσουν τη συμφωνία για το χρέος χωρίς να βλέπουν «μισοάδειο» το ποτήρι. Επίσης, στο θέμα της χαλάρωσης των capital controls υποστήριξε ότι, μεταξύ των άλλων παραγόντων που θα συμβάλουν προς την κατεύθυνση αυτή, η σταδιακή τους άρση θα επιταχυνθεί αν και οι δημοσιογράφοι «βάλουν το χεράκι τους και αναλύσουν σωστά τη συμφωνία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή