Σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς μετά την εκκένωση της Ειδομένης

Σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς μετά την εκκένωση της Ειδομένης

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατακερματισμός και όχι εκκένωση του καταυλισμού της Ειδομένης ήταν το αποτέλεσμα της επιτυχούς επιχείρησης που οργανώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Περίπου 5.000 άτομα έχουν στήσει τις σκηνές τους σε τρία σημεία στις παρυφές της ΠΑΘΕ (Περιφερειακή Αθηνών – Θεσσαλονίκης), ενώ αρκετοί ακόμα έχουν κατασκηνώσει στους γύρω λόφους αποφεύγοντας τους οργανωμένους χώρους φιλοξενίας. Σε οργανωμένους χώρους μεταφέρθηκαν, τελικά, 3.700 άτομα, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις. ΜΚΟ, πάντως, έχουν προστρέξει σε στήριξη και όσων δεν εγκαταστάθηκαν σε επίσημους καταυλισμούς.

Ηδη στους αυτοσχέδιους καταυλισμούς, όπου οι συνθήκες είναι ανάλογες ή και χειρότερες από αυτές που επικρατούσαν στην Ειδομένη, έχουν σημειωθεί επεισόδια. Χθες Σύρος από πρόχειρο καταυλισμό μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, καθώς είχε μαχαιρωθεί από άλλους μετανάστες. Μάλιστα, το γεγονός θορύβησε τους Σύρους, κυρίως οικογένειες με παιδιά, περίπου 4.000 άτομα, που φιλοξενούνται στον επίσημο καταυλισμό στη Νέα Καβάλα (απέχει περίπου 700 μέτρα από τον αυτοσχέδιο καταυλισμό), κάποιοι από τους οποίους προσπάθησαν να μετακινηθούν.

Σε επίσκεψη που πραγματοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στην περιοχή, σε συναντήσεις του με τους δημάρχους δεσμεύτηκε ότι οι μικρές «Ειδομένες» που έχουν στηθεί σε δύο βενζινάδικα και έξω από το ξενοδοχείο Plaza στο Πολύκαστρο, όλες επί της ΠΑΘΕ, θα εκκενωθούν τις επόμενες ημέρες. Δεν έδωσε πάντως κάποιο σαφές χρονοδιάγραμμα, ενώ ανέφερε ότι οι επόμενες εκκενώσεις θα γίνουν αμέσως μόλις δημιουργηθούν και άλλες θέσεις φιλοξενίας. Οσον αφορά στη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας, κατά κύριο λόγο στη Μακεδονία, ο κ. Μουζάλας ανέφερε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν να αδειάσει η Ειδομένη και δεσμεύθηκε ότι από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει προσπάθεια να κατανεμηθούν οι πρόσφυγες αναλογικά σε όλη την Ελλάδα, εκτός από τις ευαίσθητες εθνικά περιοχές. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μουζάλας ανέφερε ότι ετοιμάζονται τρία κέντρα φιλοξενίας, χωρητικότητας 5.000 ατόμων, στη Λάρισα, στις Σέρρες και στα Γρεβενά.

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Μουζάλας υπήρξε καθησυχαστικός, αρκετοί δημοτικοί άρχοντες επιχειρούν να διαχωρίσουν τη θέση τους, δείχνοντας την κυβέρνηση ως υπεύθυνη για το γεγονός ότι η Βόρεια Ελλάδα και ειδικά η Μακεδονία φιλοξενεί το μεγαλύτερο ποσοστό των προσφύγων.

Ανοιχτή συγκέντρωση

Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης χθες κάλεσε τους κατοίκους του δήμου του σε ανοιχτή συγκέντρωση, προκειμένου, όπως τόνισε, «να ενημερώσουμε τους πολίτες τι ακριβώς έχουμε κάνει ως δήμος και να εξηγήσουμε ότι έχουμε αντιδράσει στην ανισομερή κατανομή των προσφύγων στην περιοχή μας σε σχέση με άλλες περιοχές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή