Παραμένει η «άφεση αμαρτιών»

Παραμένει η «άφεση αμαρτιών»

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νομικό αποτύπωμα που δεν εξαλείφεται άφησε η ρύθμιση για τις εξωχώριες εταιρείες που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και τελικώς αποσύρεται από την κυβέρνηση. Η διάταξη που επέτρεπε σε υπουργούς, πολιτικά πρόσωπα και κυβερνητικούς αξιωματούχους να μπορούν να είναι μέτοχοι ή να έχουν εξωχώριες εταιρείες, αρκεί να είναι σε χώρες που δικαστικά και φορολογικά συνεργάζονται, παρά την απόσυρσή της, όπως τονίζουν δικαστικές και εισαγγελικές πηγές, παρήγαγε αποτελέσματα ευνοϊκά για εκείνους που ενδεχομένως διαθέτοντας πολιτική ιδιότητα είχαν εξωχώρια εταιρεία σε κάποια χώρα της αλλοδαπής.

Η ισχύς της επίμαχης ρύθμισης έστω και για λίγο, μέχρι ότου να αποσυρθεί ή να αντικατασταθεί με άλλη αυστηρότερη, κατά τις ίδιες πηγές, παραμένει ζωντανή και επιφέρει ευνοϊκά αποτελέσματα σε τυχόν παραβάτες (πολιτικούς με offshore) ακόμα και αν συλληφθούν στο μέλλον, καθώς αξίωμα του ποινικού δικαίου είναι να υπερισχύει πάντα ο ευμενέστερος για τον παραβάτη νόμος (έστω και ο νόμος αυτός υπήρξε εν ζωή για λίγα 24ωρα). Αλλωστε, ανάλογη περίπτωση σημειώθηκε και στο πρόσφατο παρελθόν επί υπουργίας Χαρ. Αθανασίου, όταν καταργήθηκε διάταξη του ποινικού κώδικα (άρθρο 263) σχετικά με αδικήματα καταχρήσεων σε βάρος του Δημοσίου. Τότε η κατάργηση της διάταξης που αποδόθηκε σε παραδρομή, οδήγησε στην απόσυρσή της, αλλά κατηγορούμενοι σε υποθέσεις των εξοπλιστικών ευνοήθηκαν έστω και αν η ρύθμιση τελικά αποσύρθηκε.

Ενδεικτικό είναι ότι ακόμα και σήμερα η Δικαιοσύνη προσπαθεί για την εν λόγω ρύθμιση, που ίσχυσε μόνον λίγες ημέρες, να βρει λύση –η υπόθεση έχει φθάσει ώς την Ολομέλεια του Α.Π.– προκειμένου να περιοριστούν τα ευνοϊκά για τους παραβάτες αποτελέσματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή