Αποχώρηση Ν.Δ. και ένταση στη Βουλή

Αποχώρηση Ν.Δ. και ένταση στη Βουλή

5' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αποχώρηση της ΝΔ από την κοινοβουλευτική διαδικασία, και -κυρίως- η ανταλλαγή από όλους προς πάντες τους άλλους κατηγοριών περί «διαφθοράς» και ενοχικής σχέσης σε υποθέσεις ύποπτων οικονομικών δραστηριοτήτων –κατηγορίες οι οποίες επιφέρουν νέο σοβαρό πλήγμα στην ήδη τραυματισμένη εικόνα του πολιτικού συστήματος, σημαδεύουν τη συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής, επί της τροπολογίας για το ζήτημα του «πόθεν έσχες» πολιτικών προσώπων με συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρίες.

«Εμπαίζετε την εθνική αντιπροσωπεία και τον ελληνικό λαό. Εμείς στη γελοιότητα αυτή δεν μπορούμε να συμμετέχουμε. Μπορείτε να εισάγετε εν ονόματι της αμνήστευσης των υπευθύνων ό,τι διατάξεις θέλετε. Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση που αμνηστεύεει τους υπευθύνους», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ν. Δένδιας αναφερόμενος αφενός στην αρχική ρύθμιση που άλλαζε το σχετικό νόμο, όπως αυτή ψηφίστηκε με το πρόσφατο «μνημονιακό» πολυνομοσχέδιο, και αφετέρου στην τροπολογία που κατέθεσε χθες εσπευσμένα, μέσω της οποίας επέρχεται αλλαγή στην επίμαχη διάταξη. «Οι παρανομήσαντες έχουν ήδη επιτύχει την απαλλαγή τους», πρόσθεσε και έδωσε το «σήμα» για την αποχώρηση των γαλάζιων από την αίθουσα της Ολομέλειας και τη συνεδρίαση.

Είχε προηγηθεί η επιθετικών τόνων, έναντι των επικριτών της κυβέρνησης, ομιλία του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλου. Εκανε λόγο για «ρεσιτάλ υποκρισίας», «υποκριτικό και λαϊκίστικο θόρυβο», υποστήριξε πως η κυβέρνηση «είναι καθαρός ουρανός που δεν φοβάται αστραπές», και κατηγόρησε αντιπολιτευόμενες δυνάμεις ότι ακολουθούν γκεμπαιλίστικες μεθόδους. Επί της ουσίας, ο κ. Παπαγγελόπουλος υποστήριξε πως «από την επίμαχη διάταξη δεν προκύπτει θέμα απαλλαγής για πιθανούς εμπλεκόμενους: «Οσοι διατηρούν σήμερα εξωχώρια εταιρία, έχουν να αντιμετωπίσουν ποινική δίωξη για παραβίαση άρθρου περί ανακριβούς δηλώσεως πόθεν έσχες» σημείωσε. Και πρόσθεσε: «Κανένας υπουργός δεν έχει ανάγκη να καλυφθεί πίσω από αυτή. Υπάρχουν πολλοί που δεν ανήκουν στην κυβέρνηση και έχουν συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρίες. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν μπορεί να ανεχτεί ούτε σκιά για θέματα διαφθοράς. Γι αυτό σηκώνουμε το γάντι. Να δούμε πόσοι θα συμμορφωθούν και ποιοί θα δηλώσουν τις off shore. Από την κυβέρνηση νομίζω κανένας. Το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης δεν πλήττεται εύκολα. Είναι συνυφασμένο με το DNA της κυβέρνησης».

Σε υψηλούς τόνους, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Α. Λοβέρδος, απευθυνόμενος στα υπουργικά έδρανα αλλά και στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Σας βαραίνει όλους, βουλευτές και μισό υπουργικό συμβούλιο η ενοχή γι' αυτό που ψηφίσατε». Για να συνεχίσει, αναφερόμενος μάλιστα στην πρόνοια για προθεσμία 60 ημερών, ώστε να καταστεί δυνατή η μεταφορά περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με εταιρίες από την αλλοδαπή : «Αφού δεν υπάρχει απαλλαγή, όπως λέτε, γιατί η πρόβλεψη για προθεσμία μεταβίβασης μετοχών που παρανόμως κατείχε κάποιος; Κάποιον ή κάποιους θέλετε να καλύψετε, αν αφορά και τις off shore. Χρειάζεται απάντηση αμέσως. Υπάρχει πρόσωπο ή πρόσωπα πίσω από τη διάταξη; Αν όχι, τότε να υπάρξει αλλαγή και να βγει η σκανδαλώδης πρόβλεψη για προθεσμία «μεταβίβασης», τόνισε ο κ. Λοβέρδος.

Λίγη ώρα αργότερα, με αφορμή και αυτή την παρατήρηση, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος υποστήριξε ότι με «νομοτεχνική βελτίωση» που κατέθεσε σε συνέχεια των ενστάσεων που είχαν καταγραφεί από το πρωί, ούτε το αξιόποινο για υπευθύνους μη νόμιμων ενεργειών του παρελθόντος αίρεται, ούτε μπορεί στο συγκεκριμένο νόμο να ισχύει διάταξη του ποινικού κώδικα που προβλέπει δυνατότητα ενδιαφερομένων να κάνει χρήση προηγούμενου, «επιεικέστερου» νόμου. Ωστόσο, μεταξύ των δύο ανδρών δημιουργήθηκε κλίμα προσωπικής, σκληρής σύγκρουσης: Ν. Παρασκευόπουλος: «Καλώ τον κ. Λοβέρδο κάποιες φορές έστω να υποκρίνεται ότι μου μιλά με ευπρέπεια». Α. Λοβέρδος: «Ενας υπουργός που εξαπάτησε το σώμα, δεν έχει το ηθικό ανάστημα να παραινεί εμένα. Θα πρέπει να ντρέπεται». Ν. Παρασκευόπουλος: «Ο κ. Λοβέρδος αποδεικνύει ότι δεν μπορεί ούτε να υποκριθεί να μου μιλάει με ευπρέπεια». Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκ. Φάμελλος αναφερόμενος στην αποχώρηση της ΝΔ, ανέφερε: «Η αποχώρηση σημαίνει ενοχή. Κάποιος θέλει να κρύψει κάτι, αν δεν μένει να συζητάει. Εμείς δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε».

Στα αξιοσημείωτα είναι ότι στις συνεχείς καταγγελίες της αντιπολίτευσης περί πιθανής κυβερνητικής προσπάθειας να προσφέρει «κάλυψη» σε υπουργό ή υπουργούς ή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, οι κ. Παπαγγελόπουλος και Φάμελλος επανέλαβαν πολλές φορές ότι το θέμα «αφορά άλλους», που δεν ανήκουν στην κυβερνώσα παράταξη και πως η ταυτότητά τους θα φανεί, όταν κάνοντας χρήση της πρόνοιας για τις 60 ημέρες, μεταφέρουν χρήματα – περιουσιακά στοιχεία από εταιρίες με πραγματική ή καταστατική έδρα στο εξωτερικό, εντός Ελλάδος πλέον.

Τι αναφέρουν «γαλάζια» στελέχη

Η Νέα Δημοκρατία αποχώρησε από τη συνεδρίαση και δεν πρόκειται να επιστρέψει σε αυτή ενώ κατήγγειλε δια του Ν. Δένδια την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρεί με αυτό τον τρόπο να μην νομιμοποιήσει τις κυβερνητικές επιδιώξεις και, κυρίως, να μην επιτρέψει στον πρωθυπουργό κ. Αλ. Τσίπρα, ο οποίος έχει προαναγγελθεί ότι θα μιλήσει επί του θέματος σήμερα στη Βουλή, να διαμορφώσει την επικοινωνιακή ατζέντα.

Στελέχη της Ν.Δ. σημειώνουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου αφού έφερε μια σαφώς ευνοϊκότερη ρύθμιση και επέτρεψε, μέσω της δημοσίευσης του νόμου στο ΦΕΚ, να έχουν ευνοϊκότερη μεταχείριση όσων, τυχόν, είχαν ανοικτά θέματα συμμετοχής σε εξωχώριες εταιρείες, τώρα επανέρχεται με ένα απολύτως αυστηρό (και πιθανότατα αντισυνταγματικό) πλαίσιο. «Δεν θα μετάσχουμε σε αυτή την παράσταση» σημείωνε στην «Κ» γαλάζιο στέλεχος. Εφόσον δεν υπάρξει αλλαγή στάσης, η Ν.Δ. δεν θα είναι παρούσα στην ομιλία του κ. Τσίπρα ενώ η όποια απάντηση θα δοθεί, εν συνεχεία, από τη Συγγρού. 

Κυβέρνηση: Η ΝΔ το έβαλε στα πόδια

«Η Νέα Δημοκρατία αποχώρησε από την Βουλή, μόλις βρέθηκε μπροστά σε μια πιο αυστηρή διάταξη για το ζήτημα των εταιρειών του εξωτερικού» αναφέρει το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού για τη στάση που τήρησε η αξιωματική αντιπολίτευση, αποχωρώντας από τη συζήτηση της τροπολογίας στη Βουλή για την απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε εταιρείες του εξωτερικού. «Η ονομαστική ψηφοφορία αποδείχτηκε πιο δύσκολη από την ανέξοδη ρητορική περί διαφάνειας, για το κόμμα των εξωχώριων δραστηριοτήτων και του κ. Παπασταύρου. Κατά τα άλλα νομίζουν ότι έτσι θα αποσπάσουν το ηθικό πλεονέκτημα από την Αριστερά» αναφέρει η κυβέρνηση.

Αλλά και στο Twitter ξέσπασε «πόλεμος» μεταξύ της κυβερνητικής εκπροσώπου και του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ.

Η τροπολογία κατατέθηκε στις 08:45, προκειμένου όπως αναμενόταν να συζητηθεί για να ψηφιστεί με την ευκαιρία έγκρισης νομοσχεδίων για διάφορες διακρατικές συμφωνίες. Αξιοσημείωτο είναι ότι η τροπολογία προβλέπει όπως αναφέρει και στην έκθεσή του το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους «αποκλειστική προθεσμία 60 ημερών για την υποχρέωση μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων από τα υπόχρεα πρόσωπα».

Επισυνάπτεται η τροπολογία και η νομοτεχνική βελτίωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή