Η μάζα του γαλαξία μας είναι όσο 700 δισ. Ηλιοι

Η μάζα του γαλαξία μας είναι όσο 700 δισ. Ηλιοι

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟΡΟΝΤΟ. Μάζα αντίστοιχη με 700 δισεκατομμύρια Ηλιους έχει ο γαλαξίας μας, σύμφωνα με εκτίμηση Καναδών αστρονόμων. Παρότι ο υπολογισμός της μάζας ενός γαλαξία είναι ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση, καθώς, εκτός από άστρα, περιέχουν και πλανήτες, δορυφόρους των πλανητών, αέρια, σκόνη, άλλα αντικείμενα και σκοτεινή ύλη, η Γκουεντολίν Ιντι και ο καθηγητής Ουίλιαμ Χάρις του Πανεπιστημίου Μακμάστερ του Καναδά αξιοποίησαν τα δεδομένα ταχύτητας και θέσης σφαιρικών αστρικών σμηνών που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον γαλαξία μας, προκειμένου να προχωρήσουν σε εκτίμηση της μάζας του.

Η τροχιά των σφαιρικών αστρικών σμηνών καθορίζεται από τη βαρύτητα του γαλαξία, που με τη σειρά της επηρεάζεται από τη σκοτεινή ύλη.

«Το γεγονός ότι η θέση παρατήρησής μας βρίσκεται μέσα στον γαλαξία δημιουργεί κάποια προβλήματα. Η προοπτική μας είναι ηλιοκεντρική, και έτσι είναι πολύ σημαντικό να έχουμε υπόψη μας τη θέση του Ηλίου όταν υπολογίζουμε τις κινήσεις και τη θέση άλλων αντικειμένων στον γαλαξία μας», λέει η Ιντι.

Το σημαντικότερο επίτευγμα της μελέτης θεωρείται η καλύτερη κατανόηση της σκοτεινής ύλης, που ενεργεί ως βαρυτική κόλλα κάθε γαλαξία, αλλά η οποία δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι στιγμής.

«Η μάζα της σκοτεινής ύλης του γαλαξία παίζει σημαντικό ρόλο στον σχηματισμό και στην εξέλιξή του. Κάποιες ιδιότητες, όπως ο σχηματισμός των άστρων και ο όγκος κάθε γιγάντιας μαύρης τρύπας, εξαρτώνται άμεσα από τη μάζα του γαλαξία», λέει η Ιντι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή