Νέες εκδόσεις

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΟΚΙΜΙΟ

PAUL DONAN, PhD

Προσχεδιασμένη ευτυχία

μτφρ.: Παναγιώτης Δρεπανιώτης – Αλέξανδρος Μάμαλης

εκδ. Κάτοπτρο,

«Το μόνο που αξίζει είναι η ευτυχία», υποστηρίζει ο καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο LSE. Η έρευνα που περιλαμβάνεται σε αυτό το βιβλίο δεν κινείται γύρω από μια γλυκανάλατη και ρομαντική επιταγή μιας αέναης επιθυμίας να είμαστε ευτυχισμένοι. Ο Donan μελετά την ενέργεια, την προσοχή και πώς αυτή κατανέμεται, καθώς και τις πηγές απομάκρυνσης της ευτυχίας που έχουμε στη ζωή μας χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Είναι ένα τεχνικό βιβλίο, περισσότερο από φιλοσοφικό, αναδεικνύοντας ότι η ευτυχία μπορεί να είναι μια συνθήκη ανθρώπινη και όχι ουτοπική. Αρκεί να μπορεί ο άνθρωπος να ελέγχει τον εαυτό του και τα εργαλεία της σκέψης του.

ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΝΟΥΒΕΛΑ

HONORE DE BALZAK

Σαραζίν

μτφρ.: Κώστας Κατσουλάρης

εκδ. Στερέωμα

Η νουβέλα «Σαραζίν» ανήκει στα ύστερα κείμενα του Μπαλζάκ, δείγμα της όψιμης συγγραφικής του περιόδου. Αναδεικνύει το βάθος και την εξέλιξη του σημαντικού Γάλλου συγγραφέα του 19ου αι., ο οποίος αναζητά την έννοια της πληρότητας στο φύλο, μέσα από την ανδρόγυνη μορφή, όχι ως έλλειψη, αλλά ως δυνατότητα που θα απασχολήσει το μέλλον. Οπως σημειώνει ο Κατσουλάρης στο επίμετρό του, η νουβέλα «Σαραζίν» –που περιγράφει τον έρωτα ενός ταλαντούχου γλύπτη για έναν καστράτο στην Ιταλία τον 18ο αι.– συγκαταλέγεται στα πιο μοντέρνα έργα του Μπαλζάκ, ανοιχτή σε νέες ερμηνείες.

ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΑΙΔΙΚΟ

ΤΖΟΝΝΥ ΝΤΑΝΤΛ

Οι κουρσάροι Τζόλλυ-Ρότζερς

και η στοιχειωμένη γαλέρα

μτφρ.: Ελένη Βαχλιώτη

εκδ. Πατάκη

Πειρατικές ιστορίες που μαγεύουν μικρούς αναγνώστες (και όχι μόνο). Πειρατές με τον αλήτικο τρόπο ζωής, γοητευτικοί και μυστηριώδεις, που εναρμονίζονται στον σύγχρονο κόσμο χάρη στην παιχνιδιάρικη ικανότητα του δημιουργού. Φαντάσματα κουρσάρων με κάθε πανσέληνο κάνουν πλιάτσικο σε μια παραθαλάσσια πόλη και ένα μικρό κορίτσι ζητεί βοήθεια από έναν συνομήλικο πειρατή φίλο της. Η ιστορία ξεδιπλώνεται γρήγορα και διαβάζεται ευχάριστα. Χαμογελάμε με τις καταστάσεις και ονειροπολούμε με τη θαυμάσια καρτουνίστικη εικονογράφηση του συγγραφέα και εικονογράφου.

ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΙΔΑΚΗΣ

Αντί Στεφάνου

εκδ. Βιβλιοπωλείον της Εστίας

Μικρές παραδοσιακές κοινότητες και ήρωες που τις εκπροσωπούν επάξια ή βρίσκονται στις παρυφές τους συνθέτουν τον κόσμο του Γ. Μακριδάκη, σύμπαν που ο συγγραφέας δημιούργησε σταδιακά, δημοσιεύοντας μια νουβέλα ανά έτος. Το «Αντί Στεφάνου» αποτελεί μια παρωδία, καθώς ο Στ. Λαδικός θα απορρίψει την ιατρική, θα αρνηθεί τη συγγενική συνδρομή και θα απαρνηθεί την κοινωνική ανέλιξη για να αφοσιωθεί στα οικολογικά του οράματα ως νεκροθάφτης. Η αξιοθαύμαστη γλωσσική επάρκεια με πολλές οφειλές στην καθαρεύουσα και οι αξίες του κοινοτισμού είναι κύρια συστατικά της ιδιότυπης πεζογραφίας του Μακριδάκη.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

ΤΖΕΪΜΣ ΕΛΡΟΪ

Perfidia, Ο κύκλος της προδοσίας

μτφρ.: Ανδρέας Αποστολίδης

εκδ. Κλειδάριθμος

Η ιστορία διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια του Β΄ Π.Π. και καλύπτει 23 ημέρες. Αμέσως μετά τον βομβαρδισμό στο Περλ Χάρμπορ, το Λος Αντζελες, πόλη ανοχής και διασκέδασης, μετατρέπεται σε κόλαση για τους Αμερικανοϊάπωνες. Οταν δολοφονείται μια οικογένεια Ιαπώνων, ο φιλόδοξος αξιωματικός της Αστυνομίας, Γουίλιαμ Πάρκερ, συνεργάζεται με τρία άτομα για να διαλευκανθεί η υπόθεση. Αποκαλύπτεται ότι η διαφθορά, ο ρατσισμός και η προδοσία κυριαρχούν. Ο συγγραφέας στηρίζει την ιστορία του σε αρχεία, ρεπορτάζ, ημερολόγια. Ο κοφτός λόγος συγκρατεί μόνο το ουσιαστικό και απεικονίζει την πραγματικότητα.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή