Υποχώρηση μέσω τροπολογιών

Υποχώρηση μέσω τροπολογιών

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 

Με τον πλέον ανώδυνο, για τη μικρή κοινοβουλευτική της πλειοψηφία, τρόπο η δικομματική κυβέρνηση πέτυχε χθες στη Βουλή να «περάσει» ακόμα πέντε τροπολογίες με καθ’ υπόδειξη των θεσμών «διορθώσεις» και συμπληρώσεις πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση. Ωστόσο, τα «δύσκολα» για την κυβέρνηση δεν μοιάζουν να έχουν μείνει πίσω, καθώς φαίνεται πως υπάρχουν και άλλα ζητήματα που οι θεσμοί εμφανίζονται να θέτουν ως προαπαιτούμενα (μνημονεύεται μεταξύ άλλων η θεσμοθέτηση ακαταδίωκτου για τα μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ).

Μεταξύ των τροπολογιών που ψηφίστηκαν χθες υπήρξε και μία που κατατέθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, οι ρυθμίσεις της οποίας χαρακτηρίστηκαν δείγμα σαφούς υποχώρησης της κυβέρνησης έναντι «κόκκινων γραμμών» που είχε δηλώσει πως θέτει στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές (για δάνεια που έχουν εγγύηση του Δημοσίου, αλλά και τη δυνατότητα μεταβίβασης σε εταιρείες διαχείρισης δανείων που έχουν ως υποθήκη πρώτη κατοικία αξίας έως 140.000 ευρώ).

Η τελευταία αυτή τροπολογία προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις από πλευράς αντιπολίτευσης, ενώ το Κομμουνιστικό Κόμμα έφθασε στο σημείο να αποχωρήσει από τη διαδικασία της ψηφοφορίας, καταγγέλλοντας την κυβερνητική μεθόδευση που –όπως υποστηρίχθηκε– είχε στόχο να μη δοθεί η δυνατότητα υποβολής αιτήματος για ονομαστική ψηφοφορία. Αξιοσημείωτο είναι ότι, όπως προκύπτει από το έγγραφο κατάθεσης της επίμαχης τροπολογίας, οι υπουργοί Οικονομικών κ.ά. φαίνονται να την υπογράφουν την Τετάρτη 1η Ιουνίου, πλην όμως η κατάθεσή της στις υπηρεσίες της Βουλής έγινε στις 14.15 χθες, περίπου δύο ώρες πριν από την προγραμματισμένη ώρα ολοκλήρωσης της συζήτησης και ψηφοφορίας. Στο Περιστύλιο, ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι αν και όλοι γνώριζαν πως το τελευταίο 48ωρο επρόκειτο να τεθούν προς έγκριση δύσκολες τροπολογίες με «ουρές» από τα προαπαιτούμενα, βουλευτές όλων των κομμάτων επέλεξαν να απουσιάζουν από τη διαδικασία. Ετσι, δεν συγκεντρώθηκε ο απαιτούμενος αριθμός υπογραφών για ονομαστική ψηφοφορία, και οι τροπολογίες εγκρίθηκαν παρουσία μόλις δέκα βουλευτών και διά των εισηγητών των κομμάτων που θεωρήθηκε ότι εκπροσωπούσαν τους συναδέλφους τους.

«Νομίζω ότι θα πειστείτε όλοι και όλες ότι οι αλλαγές που έχουμε είναι οι πιο πολλές διευκρινιστικές και όποιος ψήφισε υπέρ του νομοσχεδίου πριν από λίγες μέρες δεν θα έχει λόγο να μην το ψηφίσει τώρα», έλεγε νωρίτερα, παρουσιάζοντας τις τροπολογίες, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, κ. Ευκλ. Τσακαλώτος, στέλνοντας έτσι κι αλλιώς σαφές μήνυμα στους 153 της κυβερνώσας πλειοψηφίας.

Στο περιθώριο όλων αυτών, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένος επανέλαβε τη διαβεβαίωσή του ότι έχει βρει τους κωδικούς στον προϋπολογισμό του υπουργείου του, προκειμένου να βρεθούν τα ισοδύναμα και να μην ισχύσει η μνημονιακή δέσμευση για διετές «πάγωμα» των ειδικών μισθολογίων.

«Τα παραδώσατε όλα στην τρόικα. Δεν κάνατε την παραμικρή διαπραγμάτευση. Είστε ο ορισμός της ανικανότητας. Αλλα πιστεύετε, άλλα ψηφίζετε, μόνο για τη διατήρηση της καρέκλας», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Ι. Βρούτσης.

«Σας είχαμε πει ότι είστε “θεομπαίχτες”. Το έχετε ξεπεράσει και αυτό. Δεν ξέρουμε τι άλλο να σας πούμε», τόνισε ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ).

«Κάνετε διευκολύνσεις σε funds που εσείς κάποτε αποκαλούσατε “κοράκια”»,σχολίασε ο κ. Ι. Κουτσούκος (Δημοκρατική Συμπαράταξη).

«Είστε χρήσιμοι μόνο για τους δανειστές και επικίνδυνοι για τη χώρα», ανέφερε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χ. Θεοχάρης.

Η νέα τροπολογία επισυνάπτεται:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή