Ολοκληρωτική απαξίωση της δίκης Χ.Α.

Ολοκληρωτική απαξίωση της δίκης Χ.Α.

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πράξεις και παραλείψεις των αρμόδιων αρχών που έχουν οδηγήσει σε πλήρη απαξίωση τη δίκη της Xρυσής Αυγής, η οποία συνεχίζεται μετ’ εμποδίων πάνω από ένα χρόνο, έκαναν λόγο οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής (θυμάτων) ζητώντας την παρέμβαση της πολιτείας για να επιταχυνθεί η διεξαγωγή της πολύκροτης δίκης.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και ώθησε τους συνηγόρους να παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου ήταν το γεγονός ότι με την επανέναρξη της δίκης, ύστερα από 4,5 μήνες δικηγορικής αποχής, δόθηκαν μόνον πέντε ημέρες σε όλο τον Ιούνιο για τη διεξαγωγή της, ενώ με ανακοίνωσή του χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι ακόμα δεν έχει επίσημο αίτημα για τη μεταφορά της σε άλλη –πλην του Κορυδαλλού– αίθουσα.

Αποκαλυπτική των αδιεξόδων στα οποία η δίκη για την εγκληματική δράση της Χ.Α. έχει περιέλθει αποτέλεσε η τοποθέτηση της τραγικής μητέρας του Παύλου Φύσσα, η δολοφονία του οποίου λειτούργησε ως πυροκροτητής για την παρέμβαση των δικαστικών αρχών για τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης της Χ.Α. Περιγράφοντας την πραγματικότητα που χαρακτηρίζει την εκδίκαση της υπόθεσης, απηύθυνε έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον πρωθυπουργό προκειμένου να εξασφαλιστούν ομαλές συνθήκες για την επιτάχυνση της δίκης.

Ενδεικτικά είναι και τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι δικηγόροι που υπερασπίζονται τα θύματα της Χ.Α. (οικογένειας Φύσσα, στελεχών του ΠΑΜΕ που δέχθηκαν επίθεση στο Πέραμα, Αιγύπτιων ψαράδων και πολλών άλλων). Aπό τότε που η δίκη ξεκίνησε σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, έχουν γίνει μόνον 63 συνεδριάσεις, 45 έχουν ματαιωθεί λόγω της δικηγορικής αποχής, και παρά το γεγονός ότι έχει ήδη κλείσει ένας χρόνος από την έναρξή της, εντούτοις έχουν εξεταστεί μόλις 16 μάρτυρες!

Σοκαριστική είναι και η πραγματικότητα που εμφανίζει το εδώλιο. Από τους 68 συνολικά κατηγορουμένους, όπως τόνισαν οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής, πλέον εμφανίζονται στη δίκη μόλις 5 η 6! Ακόμα και ο Γιώργος Ρουπακιάς, κατηγορούμενος για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, μετά την αποφυλάκισή του –λόγω παρέλευσης του 18μήνου– δεν εμφανίζεται πλέον στο δικαστήριο… Οι συνήγοροι των θυμάτων μίλησαν ευθέως για «εμπαιγμό» και για «συντονισμένη προσπάθεια απαξίωσης της δίκης» ενώ επέρριψαν ευθύνες τόσο στο υπουργείο Δικαιοσύνης που ακόμα δεν φρόντισε να εξασφαλίσει κατάλληλη αίθουσα για τη διεξαγωγή της δίκης όσο και στη διοίκηση του Εφετείου Αθηνών που προσδιορίζει ελάχιστες δικασίμους κάθε μήνα για τη δίκη της Χ.Α.

Επίσης, τόνισαν την ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας προκειμένου τα θύματα να δικαιωθούν και να τιμωρηθούν οι ένοχοι για τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης. «Θέλω να εκφράσω τον μεγάλο μου πόνο και την αδικία που ζω. Η δίκη δεν προχωράει και δεν βλέπουμε να υπάρχει λύση από κανέναν αρμόδιο για να προχωρήσει. Το αποκορύφωμα ήταν η δήλωση του υπουργείου χθες ότι δεν φέρει καμία ευθύνη. Ζητώ ως μητέρα και πολίτης αυτής της χώρας όποιος αρμόδιος υπάρχει, και αυτοί είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός, να μου απαντήσουν γιατί δεν προχωρά. Γιατί πρόκειται για πολιτική δολοφονία. Ο δολοφόνος είναι έξω και οι κατηγορούμενοι κυκλοφορούν στους ίδιους δρόμους που κύλησε το αίμα του παιδιού μου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή