Από μετεωρίτη το υλικό ξιφιδίου του Τουταγχαμών

Από μετεωρίτη το υλικό ξιφιδίου του Τουταγχαμών

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΪΡΟ. Από σίδηρο μετεωρίτη, που δεν υπάρχει στη Γη, είναι κατασκευασμένο το ένα από τα δύο ξιφίδια που βρέθηκαν στον νεκρικό θάλαμο του Φαραώ Τουταγχαμών από τον 13ο π.Χ. αιώνα. Το 1925, ο αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ ανακάλυψε δύο εγχειρίδια, το ένα σιδερένιο και το άλλο με χρυσή λεπίδα, μέσα στην ταινία του σαβάνου του νεαρού βασιλέα, η σορός του οποίου «μουμιοποιήθηκε» πριν από 3.300 χρόνια.

Το ξιφίδιο με τη σιδερένια λεπίδα, που διέθετε χρυσή λαβή με κρύσταλλο και περίτεχνα διακοσμημένη θήκη, προκάλεσε την απορία των αιγυπτιολόγων, καθώς αφενός η σιδηρουργία ήταν σπανιότατη στην αρχαία Αίγυπτο και αφετέρου το μέταλλο δεν είχε οξειδωθεί.

Ιταλοί και Αιγύπτιοι ερευνητές ανέλυσαν, όμως, πρόσφατα το μέταλλο, χρησιμοποιώντας φασματογράφο, σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν τη χημική σύσταση του μετάλλου. Ο φασματογράφος έδειξε ότι το ξιφίδιο είναι κατασκευασμένο από μέταλλο υψηλής περιεκτικότητας σε νικέλιο, αλλά και κοβάλτιο. Η σύνθεση αυτή «σημαίνει ότι η προέλευσή του είναι εξωγήινη», ανέφερε η ομάδα των επιστημόνων.

Επόμενο βήμα της έρευνας ήταν η σύγκριση του μετάλλου με γνωστούς στην επιστημονική κοινότητα μετεωρίτες, που συνετρίβησαν στη Γη σε ακτίνα 2.000 χλμ. γύρω από τις αιγυπτιακές ακτές της Ερυθράς Θάλασσας.

Ενας τέτοιος μετεωρίτης πληρούσε τις παραπάνω προϋποθέσεις. Πρόκειται για τον μετεωρίτη Κάργκα, που εντοπίσθηκε 240 χιλιόμετρα δυτικά της Αλεξάνδρειας, στην παραλιακή πόλη Μάρσα Ματρούχ, γνωστή ως Αμμωνία την ελληνιστική περίοδο. Παρότι πολλοί πολιτισμοί χρησιμοποίησαν χαλκό, μπρούντζο και χρυσό από το 4.000 π.Χ., η σιδηρουργία άργησε πολύ να εμφανισθεί και ήταν πολύ σπάνια στην αρχαία Αίγυπτο.

Οι ερευνητές υπέθεσαν επίσης ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι θεωρούσαν ιδιαίτερα σημαντικό κάθε αντικείμενο, το οποίο έπεφτε από τους ουρανούς και θα ήθελαν να περιελάμβαναν τέτοια υλικά στα ταφικά μνημεία των βασιλέων τους. «Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι λάτρευαν τον ίδιο τον ουρανό. Καθετί που έπεφτε από αυτόν εθεωρείτο δώρο των θεών», λέει η αιγυπτιολόγος Τζόις Τάιλντζλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή