360 Virtual Reality Βίντεο: Μια νέα αφηγηματική μέθοδος

360 Virtual Reality Βίντεο: Μια νέα αφηγηματική μέθοδος

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Τον Ιούνιο του 2014 η «Καθημερινή» ξεκίνησε την παραγωγή δικών της βίντεο που συνοδεύουν ρεπορτάζ και έρευνες της έντυπης έκδοσης. Δημοσιογράφοι της «Κ» σε συνεργασία με φωτογράφους- οπερατέρ και μια ομάδα μοντέρ παρουσίασαν δεκάδες δουλειές από αποστολές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Για τους συντάκτες της εφημερίδας η παραγωγή βίντεο ήταν μια νέα πρόκληση και ένα από τα πρώτα σημαντικά βήματα εξοικείωσης με την ψηφιακή εποχή της δημοσιογραφίας.

Δύο χρόνια μετά η «Κ» πρωτοπορεί καθώς γίνεται το πρώτο ελληνικό ΜΜΕ που παράγει βίντεο Virtual Reality χρησιμοποιώντας μια από τις νέες κάμερες 360 μοιρών που πρόσφατα κυκλοφόρησαν στην ελληνική αγορά. Το 360 VR βίντεο προσφέρει μια νέα, διαδραστική δυνατότητα αφήγησης ιστοριών. Ο θεατής μπορεί να περιηγηθεί στον χώρο και να επιλέξει ο ίδιος την οπτική του γωνία σα να βρίσκεται μέσα στο μέρος και να αποφασίζει να κοιτάξει αλλού.

Για το πρώτο μας VR βίντεο επιλέξαμε να παρουσιάσουμε τις συνθήκες ζωής στον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών στο Ελληνικό. Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι ζουν σε ερειπωμένα κτίρια και γήπεδα του πρώην αεροδρομίου.

360 Virtual Reality Βίντεο: Μια νέα αφηγηματική μέθοδος-1

(Φωτογραφία: Enri Canaj)

Ο 20χρονος Ιρανός Σαχίν Αχμαντινιά ξεναγεί την «Κ» στο Ελληνικό, μιλάει για τη διαμονή του στο γήπεδο του χόκεϊ και εξηγεί πόσο δύσκολη είναι η συμβίωση με άλλους ανθρώπους υπό αυτές τις συνθήκες. Με αυτή τη νέα τεχνολογία ο θεατής μπορεί να δει πώς ακριβώς είναι ο καταυλισμός σα να βρίσκεται και ο ίδιος μέσα στο πεδίο δράσης.

Το γύρισμα με μια κάμερα 360 μοιρών παρουσιάζει νέες προκλήσεις. Σε αντίθεση με τις συμβατικές κάμερες ο δημοσιογράφος και ο φωτογράφος της «Κ» αφού επέλεγαν το αρχικό τους κάδρο άφηναν την κάμερα να γράφει και κρύβονταν πίσω από τοίχους ή σκηνές του καταυλισμού για να μην βρίσκονται οι ίδιοι μέσα στο πλάνο. Σε ένα από τα πλάνα η κάμερα δόθηκε στον πρωταγωνιστή της ιστορίας, τον Σαχίν, ο οποίος την κρατάει στο χέρι του και περπατά μέσα στις εγκαταστάσεις του γηπέδου χόκεϊ. Σε εκείνο το σημείο εάν ο θεατής αλλάξει οπτική γωνία θα αντικρίσει τον πρωταγωνιστή του βίντεο. 

Η «Κ» χρησιμοποιεί ως πλατφόρμα προβολής των 360 VR βίντεό της το YouTube. Ο θεατής μπορεί να περιηγηθεί στο χώρο είτε με τα βέλη που εμφανίζονται πάνω αριστερά στην οθόνη, είτε σύροντας το ποντίκι του υπολογιστή (με πατημένο το αριστερό πλήκτρο) πάνω στην οθόνη του βίντεο. To βίντεο παίζει σε browser Google Chrome. Δεν θα μπορέσετε να το δείτε σωστά σε Safari ή Internet Explorer.

Εναλλακτικά, εάν ο θεατής βλέπει το βίντεο μέσω κινητού τηλεφώνου μπορεί αλλάζοντας θέση στο τηλέφωνο να αλλάξει και πλάνο. Για να δείτε σωστά το βίντεο μέσω κινητού τηλεφώνου ανοίξτε το στο app του YouTube εάν έχετε iPhone ή αλλιώς πατήστε εδώ.

Η VR τεχνολογία μέχρι σήμερα ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη στα βιντεοπαιχνίδια. Τον περασμένο Νοέμβριο η εφημερίδα New York Times παρουσίασε το πρώτο της VR ντοκιμαντέρ εγκαινιάζοντας αυτή τη νέα αφηγηματική μέθοδο στο χώρο της δημοσιογραφίας. 


Ο καταυλισμός του Ελληνικού | 360 VR Video |

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή