Η εκλογή Προέδρου και η απλή αναλογική

Η εκλογή Προέδρου και η απλή αναλογική

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο, στο πλαίσιο της προαναγγελθείσας συνταγματικής αναθεώρησης, ο ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει την απευθείας εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τους πολίτες, αλλά εντός ενός ευρύτερου πλαισίου αλλαγών, εξετάζει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, ενώ κυβερνητικά στελέχη επαναφέρουν στο προσκήνιο και την υιοθέτηση της απλής αναλογικής.

Η μεγάλη δημοσκοπική και κοινωνική πίεση που δέχεται η κυβέρνηση, λόγω των επώδυνων μέτρων που ψήφισε τον τελευταίο μήνα, υποχρεώνει τον κ. Τσίπρα να αναζητήσει κινήσεις ανάταξης του πολιτικού κλίματος. Δεν είναι τυχαίο, ως εκ τούτου, ότι ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης άνοιξε επί της ουσίας τους «φακέλους» της συνταγματικής αναθεώρησης και του εκλογικού νόμου, με τις σχετικές διεργασίες να κορυφώνονται το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του κ. Τσίπρα αλλά και κυβερνητικά στελέχη και για τα δύο ζητήματα ο πρωθυπουργός δεν έχει λάβει τις τελικές του αποφάσεις. Και τούτο, καθώς αυτές εκ των πραγμάτων σχετίζονται με μια στρατηγική του επιλογή, που δεν είναι άλλη από το εάν θα επιχειρήσει πολυεπίπεδη στροφή προς το κέντρο του πολιτικού φάσματος, ή εάν θα επιμείνει σε μια αριστερόστροφη ρητορική και πρακτική στα ζητήματα εκτός οικονομικής πολιτικής και μνημονίου. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τσίπρας έχει να επιλέξει ανάμεσα σε δύο διαφορετικές σχολές σκέψης. Στο μέτωπο της συνταγματικής αναθεώρησης έχει δεχθεί εισηγήσεις να αναζητήσει τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις: Πρώτον, ώστε οι όποιες αλλαγές συμφωνηθούν να ψηφιστούν από περισσότερους από 180 βουλευτές, ώστε να ισχύσουν από την επόμενη Βουλή, ακόμη και εάν υπερψηφιστούν μόνον από 151 μέλη του κοινοβουλίου. Δεύτερον, προκειμένου να υπογραμμίσει τη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς τον «ρεαλισμό», αλλά και προς το κέντρο του πολιτικού φάσματος. Ομως, από άλλη μερίδα υπουργών και στελεχών έχει προταθεί στον κ. Τσίπρα ο ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει ένα ολοκληρωμένο «πακέτο» συνταγματικών αλλαγών με «αριστερό πρόσημο», ακόμη και εάν γνωρίζει εκ των προτέρων πως δεν πρόκειται να στηριχθεί από τα λοιπά κόμματα. Το σκεπτικό είναι πως από τη στιγμή που η κυβέρνηση λόγω μνημονίου είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει οικονομική πολιτική που εκ των πραγμάτων ελάχιστα διαφέρει από εκείνη των προκατόχων της, θα πρέπει να αναδείξει διαχωριστικές γραμμές έναντι της Ν.Δ., τουλάχιστον στο θεσμικό πεδίο.

Διαφοροποιήσεις

Ανάλογες διαφοροποιήσεις σε επίπεδο εισηγήσεων καταγράφονται, όμως, και στο πεδίο του εκλογικού νόμου. Κυρίαρχη άποψη ήταν μέχρι πρόσφατα η ψήφιση μιας παραλλαγής του υφιστάμενου εκλογικού νόμου, με μείωση του μπόνους στο πρώτο κόμμα από τις 50 στις 30 έδρες, που θα οδηγούσε σε «διπολισμό-λάιτ», με βασικούς εναλλακτικούς κυβερνητικούς πυλώνες τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. Ομως, κατά πληροφορίες, στο προσκήνιο από υπουργούς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται και πρόταση για υιοθέτηση συστήματος απλής αναλογικής, με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να «παρακαμφθεί» από την κυβέρνηση ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημα της Αριστεράς. Επίσης, η υιοθέτηση της απλής αναλογικής μπορεί να κρατήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως βασικό κυβερνητικό και πολιτικό παίκτη, ακόμη και εάν λόγω της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής δεν κατορθώσει να ανακάμψει από τα ποσοστά που καταγράφει στις τρέχουσες δημοσκοπήσεις.

Πάντως, όπως προαναφέρθηκε, ο κ. Τσίπρας δεν έχει λάβει σε κανένα από τα ανωτέρω μέτωπα τις τελικές του αποφάσεις, ενώ σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες, η όποια πρόταση τελικώς υιοθετηθεί, τόσο για τη συνταγματική αναθεώρηση όσο και για τον νέο εκλογικό νόμο, θα τεθεί υπό την έγκριση του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, πριν υποβληθεί επισήμως στα λοιπά κόμματα και κατατεθεί στη Βουλή. Επίσης, «ανοικτό» παραμένει εάν η κυβέρνηση θα καταθέσει πρώτα την πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος και, αφού διαπιστωθούν τα περιθώρια κοινού τόπου με τις λοιπές πολιτικές δυνάμεις, τον εκλογικό νόμο, ή εάν θα επιλέξει την αντίστροφη διαδικασία. Οπως λέγεται, αν υπάρξει συμφωνία για ευρύτερες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα με εργαλείο το νέο Σύνταγμα, θα είναι λογικό να υιοθετηθεί και εκλογικός νόμος που θα ευνοεί γενικότερα τις συναινέσεις, «φωτογραφίζοντας» έτσι την υιοθέτηση της απλής αναλογικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή