Πώς υπολογίζονται οι μειώσεις στις επικουρικές και το εφάπαξ

Πώς υπολογίζονται οι μειώσεις στις επικουρικές και το εφάπαξ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπεγράφησαν και αναμένεται εκτός απροόπτου να αποσταλούν στα ασφαλιστικά ταμεία και να δημοσιοποιηθούν σήμερα, οι υπουργικές αποφάσεις για τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ.

Πρόκειται για αποφάσεις που θα καθορίσουν ουσιαστικές λεπτομέρειες για το πώς θα εφαρμοστούν οι προβλεπόμενες από τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο μειώσεις και αφορούν περίπου 260.000 συνταξιούχους.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας πιέζεται, καθώς οι συγκεκριμένες αποφάσεις αποτελούν προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης, ενώ δεν επιθυμεί να σωρευθούν «αναδρομικά» τα οποία θα αυξήσουν την κοινωνική αναταραχή, ειδικά μετά το παρ’ ολίγον φιάσκο με τα αναδρομικά του ΕΚΑΣ.

Ειδικά η υπουργική απόφαση που αφορά τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ» θα ξεκινούν από τη σύνταξη του Ιουνίου (καταβλήθηκαν στο τέλος Μαΐου) αφορά περίπου  200.000 ήδη συνταξιούχους που εισπράττουν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ μεικτά. Οι περικοπές θα γίνουν μέσω του επανυπολογισμού των συντάξεων, με νέο ποσοστό αναπλήρωσης της τάξης του 0,45% κατ’ έτος. Συνεπώς το «μαχαίρι» θα πέσει κυρίως στις συντάξεις που στο παρελθόν υπολογίστηκαν με υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης. Βέβαια, καθώς το υπουργείο Εργασίας βάζει ως δίχτυ ασφάλειας, κάτω από το οποίο δεν θα γίνουν περικοπές, τα 1.300 ευρώ ως άθροισμα όλων των συντάξεων (κύριας, επικουρικής και μερίσματος) το ενδιαφέρον εστιάζεται στο πώς θα υπολογιστούν αυτά. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως εάν τα 1.300 ευρώ αφορούν ποσά συντάξεων πριν από τις μνημονιακές περικοπές, ήτοι πριν από το 2010, τότε οι μειώσεις θα αφορούν πολύ περισσότερους συνταξιούχους. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Εργασίας υπήρχε εισήγηση σύμφωνα με την οποία τα ποσά θα έπρεπε να έχουν ενσωματώσει τις μειώσεις του 2010, όχι όμως και αυτές του 2012 οι οποίες έχουν κριθεί αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Πιο… απλή θα είναι η απόφαση για τα εφάπαξ, μέσω της οποίας θα ανοίξει ο δρόμος για την έκδοση όλων των αιτήσεων που εκκρεμούν από τον Σεπτέμβριο του 2013 έως σήμερα. Οι περικοπές εκτιμάται ότι θα αγγίξουν το 20% σε εφάπαξ πρώην ΔΕΚΟ, ενώ και στο Δημόσιο θα φθάσουν έως και 15%-18%. Το εφάπαξ θα υπολογίζεται με μεικτό τρόπο, για τον χρόνο ασφάλισης από την 1.1.2014 και μετά θα υπολογίζεται με βάση τη συσσωρευμένη αξία των εισφορών κατά την ημερομηνία αποχώρησης και για τον χρόνο πριν από την 1.1.2014 το ποσό της εφάπαξ παροχής αποτελείται από δύο τμήματα και θα προκύπτει από έναν περίπλοκο μαθηματικό τύπο.

Εντός των ημερών αναμένεται να υπογραφούν και κάποιες εγκύκλιοι βάσει των οποίων θα καθορίζονται κρίσιμες λεπτομέρειες για μια σειρά διατάξεων του πρόσφατου ασφαλιστικού νόμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή