«Ψαλίδι» έως και 32% στο μέρισμα 280.000 συνταξιούχων

«Ψαλίδι» έως και 32% στο μέρισμα 280.000 συνταξιούχων

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αναδρομική επιστροφή μερίσματος τριών μηνών, παράλληλα με περικοπές που, κατά μέσον όρο, θα φθάσουν το 32%, προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας για το μέρισμα σε 280.000 συνταξιούχους του Δημοσίου. Μετά την απόφαση για το ΕΚΑΣ, η ηγεσία του υπουργείου ενεργοποιεί τις επόμενες διατάξεις του ασφαλιστικού νόμου, που οδηγούν σε περικοπές ήδη καταβαλλόμενων παροχών, εν αναμονή μάλιστα του «σκληρού» πακέτου που αφορά μειώσεις σε εφάπαξ και επικουρικές συντάξεις. Οι υπουργικές αποφάσεις έχουν ήδη υπογραφεί, μετά την έγκριση και των εκπροσώπων των δανειστών και αναμένεται να δημοσιευθούν –ακόμη και σήμερα– σε ΦΕΚ.

Οι ανατροπές θα ξεκινήσουν με τις συντάξεις Ιουλίου που θα καταβληθούν στα τέλη Ιουνίου, ενώ θα υπάρξει και αναδρομική επιστροφή ποσών από τους συνταξιούχους τουλάχιστον ενός μήνα. Ειδικά για το μέρισμα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, σύμφωνα με την εγκύκλιο που υπογράφει ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Αναστάσιος Πετρόπουλος, θα υπάρξουν ισόποσες παρακρατήσεις για τα αναδρομικά στις καταβολές του Σεπτεμβρίου και του Δεκεμβρίου.

Οι περικοπές για φέτος, που σύμφωνα με τους ειδικούς ανέρχονται μεσοσταθμικά σε 32%, προκύπτουν από την εφαρμογή νέου χαμηλότερου συντελεστή αναπλήρωσης (0,215% κατ’ έτος). Στην εγκύκλιο ξεκαθαρίζεται ότι στο εξής η χορήγηση παροχών από το ΜΤΠΥ θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τις καταθέσεις των μετόχων, καθώς και από τα περιουσιακά στοιχεία του ταμείου. Αποκλείεται έτσι οποιαδήποτε μεταφορά πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα σε μετόχους που δεν έχουν συμπληρώσει από τις 13/5/2016 και μετά το ελάχιστο όριο συμμετοχής στο ΜΤΠΥ, να τύχουν εφάπαξ επιστροφής των ατομικών τους καταθέσεων. Παράλληλα, καταργούνται οι διατάξεις που έδιναν το δικαίωμα σε δικαιούχο μερίσματος, άγαμο, να μεταβιβάζει την παροχή στους γονείς καθώς και στους ορφανούς από πατέρα, αδελφούς αυτού και στις ενήλικες άγαμες θυγατέρες. Πλέον ως μέλη ορφανικής οικογένειας ορίζονται ο χήρος, ή η χήρα και τα ορφανά τέκνα εφόσον είναι άγαμα και ανήλικα, εκτός των περιπτώσεων εκείνων που φοιτούν σε ανώτατες και ανώτερες σχολές της ημεδαπής ή ισότιμες της αλλοδαπής και όχι πέρα από τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους, καθώς και των ενήλικων άγαμων ορφανών τα ανίκανα για την άσκηση βιοποριστικού επαγγέλματος κατά ποσοστό 67% και άνω.

Περιπτώσεις θανάτου

Ειδικά για περιπτώσεις θανάτου, τονίζεται ότι εάν ο δικαιούχος είναι 52 ετών, δικαιούται μέρισμα για μία τριετία και μετά χάνει την παροχή μέχρι τη συμπλήρωση του 67ου έτους. Εάν είναι 55 ετών, δικαιούται το μέρισμα κανονικά. Από 1/6/2016 παύει να καταβάλλεται μέρισμα στα πρόσωπα που πλέον δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για απονομή μερίσματος.

Με την υπουργική απόφαση για τα εφάπαξ, έρχονται νέες περικοπές κοντά στο 20% για τους 62.000 συνταξιούχους που βρίσκονται στη λίστα αναμονής από τον Σεπτέμβριο του 2013, αφού αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού, σύμφωνα με τον οποίο θα πληρωθούν όσοι αποχώρησαν από 1/9/2013. Εκκρεμείς αιτήσεις από τη συγκεκριμένη ημερομηνία και μετά, σε όποιο στάδιο της διοικητικής διαδικασίας και αν βρίσκονται, «κρίνονται βάσει των διατάξεων της νέας απόφασης». Ορίζεται επίσης ότι από 1/1/2014 οι ασφαλιστικές εισφορές τηρούνται σε ατομικές μερίδες και η παροχή υπολογίζεται με μεικτό τρόπο, που οδηγεί σε περαιτέρω μειώσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή