«Ανοίγει» ο δρόμος για τη δόση των 7,5 δισ. ευρώ

«Ανοίγει» ο δρόμος για τη δόση των 7,5 δισ. ευρώ

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχοντας στη διάθεσή της ελάχιστες ώρες, η κυβέρνηση προχώρησε χθες στην ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων μέτρων που είχαν τεθεί από την τρόικα για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση και να ανοίξει ο δρόμος της εκταμίευσης της υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, πλέον δεν υπάρχει κάποια εκκρεμότητα, με μοναδική εξαίρεση το θέμα της μεταβίβασης του 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ για το οποίο πρέπει να συμφωνήσει και η Deutsche Telekom. Ετσι, η Αθήνα αναμένει ότι το Euroworking Group (EWG) θα δώσει το «ΟΚ» για να κινηθούν οι σχετικές διαδικασίες προς την εκταμίευση της υποδόσης.

Για να κλείσει ο έλεγχος και βάσει των όσων όρισε το EWG που συνεδρίασε εκτάκτως τη Δευτέρα, η κυβέρνηση χθες προχώρησε:

1. Στην υπογραφή του Μνημονίου Συνεννόησης (MoU) με τη Lamda Development για το Ελληνικό.

2. Στη διάθεση του 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ. Από την πλευρά της η κυβέρνηση έχει πράξει αυτά που έπρεπε, αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών και απομένει η ρύθμιση κάποιων νομικών ζητημάτων. Είναι το μοναδικό θέμα που προκαλεί μια ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο για το εάν θα ολοκληρωθεί εγκαίρως, αν και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, διαβεβαίωσε χθες ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

3. Στην υπογραφή υπουργικών αποφάσεων για τις μειώσεις σε εφάπαξ και επικουρικές συντάξεις.

4. Στην υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) και Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), που προβλέπει ότι η πρώτη θα έχει πρόσβαση στα στοιχεία της δεύτερης.

5. Στις αλλαγές στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) που ήταν απαραίτητες για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων.

6. Στην υπογραφή του ΕΣΧΑΔΑ για την Αφάντου Ρόδου και την αποστολή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

7. Τέλος, συμπεριέλαβε στο ΦΕΚ που ορίζει το πώς θα λειτουργεί το μοντέλο δημοπρασιών ισχύος (ΝΟΜΕ) και πρόβλεψη για επαναφορά της πώλησης παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ σε περίπτωση αποτυχίας των δημοπρασιών.

Με βάση τα παραπάνω, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι μπορεί πλέον να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκταμίευση της υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ. Το EWG συνεδριάζει εκ νέου αύριο, Πέμπτη, και αναμένεται να ανάψει το «πράσινο φως», ώστε να εγκρίνουν τα εθνικά κοινοβούλια της Γερμανίας, της Φινλανδίας, της Αυστρίας, της Ολλανδίας, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας και της Εσθονίας την εκταμίευση της υποδόσης. Στη συνέχεια θα πρέπει να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για να εγκρίνει με τη σειρά του την παροχή της. Αυτό εκτιμάται ότι θα συμβεί στις 16 Ιουνίου, οπότε συνεδριάζει και το Eurogroup, ενώ το επόμενο βήμα που περιμένει η Αθήνα από τους δανειστές έχει να κάνει με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την επαναφορά του ευνοϊκού καθεστώτος παροχής φθηνής ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες (waiver). Αυτό αναμένεται να γίνει έως τις 22 Ιουνίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή