Αποστάσεις Μαξίμου από Ν. Φίλη

Αποστάσεις Μαξίμου από Ν. Φίλη

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκηνικό πόλωσης ενόψει της κινητοποίησης της 15ης Ιουνίου με την κωδική ονομασία «Παραιτηθείτε» δημιούργησαν οι δηλώσεις του Νίκου Φίλη περί κινητοποιήσεων που κινούνται στα όρια της «συνταγματικής ανοχής», αναγκάζοντας το Μαξίμου να «αδειάσει» τον υπουργό Παιδείας.

Υπό το βάρος των αντιδράσεων, η κυβέρνηση πήρε αποστάσεις από τον κ. Φίλη και έκανε λόγο για «κακό χειρισμό». Παρόλο που κυβερνητικές πηγές επιχειρούσαν να υποβαθμίσουν το θέμα, αποδίδοντας τον σάλο που προκλήθηκε στη «μονταζιέρα» κύκλων της αντιπολίτευσης που έχουν στοχοποιήσει και με άλλες αφορμές τον υπουργό Παιδείας, δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους για το γεγονός ότι δημιουργήθηκε θέμα εκ του μη όντος, το οποίο μάλιστα κατά πάσα πιθανότητα θα ενισχύσει την αντικυβερνητική διαδήλωση της ερχόμενης Τετάρτης.

Ο πρόεδρος της Βουλής ήταν ακόμα πιο κατηγορηματικός. Αφού υπενθύμισε το αυτονόητο, ότι «οι άνθρωποι κινητοποιούνται και δεν λένε ατομικά φύγε στον κ. Φίλη», ο Νίκος Βούτσης χαρακτήρισε την αποδοχή της λαϊκής κινητοποίησης οποιασδήποτε μορφής «δεδομένη και αυτονόητη». «Αν υπάρχει και εξελίσσεται πολιτική αντιπαράθεση, έχει προφανώς σχέση με την ίδια την ουσία της όποιας κινητοποίησης. Ομως, η αντιπαράθεση γινόταν και γίνεται πάντα. Αυτό σημαίνει πολιτική. Αλίμονο!», πρόσθεσε ο κ. Βούτσης.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία πρώτη ανέδειξε το θέμα των επίμαχων δηλώσεων Φίλη, επανήλθε χθες, εντάσσοντας το θέμα σε μια σειρά άστοχων δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών που αποδεικνύουν, σύμφωνα με τη Συγγρού, ότι η κυβέρνηση ευτελίζει το Σύνταγμα και προκαλεί «σοβαρό πρόβλημα δημοκρατίας». Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος μίλησε για «θεσμικό ατόπημα» και θύμισε τις πρόσφατες δηλώσεις του Γιώργου Κυρίτση για τη φορολόγηση όσων ψήφισαν «ναι» στο περυσινό δημοψήφισμα.

Την ίδια ώρα, αν και η Ν.Δ. αρνείται οποιαδήποτε συμμετοχή στη διοργάνωση της κινητοποίησης, υπογραμμίζοντας ότι αυτή δεν «καπελώνεται» από κόμματα, κλείνει το μάτι σε συμμετοχή βουλευτών της στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Οπως το έθεσε ο κ. Κουμουτσάκος, «όπως κάθε πολίτης, έτσι και κάθε βουλευτές αποφασίζει ο ίδιος». Ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι δηλώσεις Φίλη θα ενισχύσουν την κινητοποίηση και θα λειτουργήσουν ως μπούμερανγκ για τη συγκυβέρνηση.

Αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΚΚΕ

«Το δημοκρατικό και συνταγματικό δικαίωμα των Ελλήνων να συγκεντρώνονται ειρηνικά και να διαδηλώνουν τις απόψεις τους, δεν τίθεται υπό την έγκριση ούτε του κ. Φίλη, ούτε της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Ο καθεστωτισμός δεν περνά στην Ελλάδα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ. Ο Σταύρος Θεοδωράκης κατηγόρησε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για «θράσος». Οπως είπε, «είναι οι ίδιοι άνθρωποι που είχαν καταλύσει στους δρόμους κάθε έννοια νόμου, οι οποίοι σήμερα αντιδρούν όταν κάποιοι διαδηλώνουν. Ελεος! Ολοι ξέρουμε, όλοι εδώ ήμασταν».

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του κατηγορεί τον κ. Φίλη για «υποκρισία», θυμίζοντας ότι καταγγέλλει «αυτό που ο ίδιος και το κόμμα στο παρελθόν έκαναν κατά κόρον και μάλιστα ήταν οι πρώτοι διδάξαντες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή