Για περαιτέρω αποχωρήσεις από Ε.Ε. προειδοποιεί ο Σόιμπλε

Για περαιτέρω αποχωρήσεις από Ε.Ε. προειδοποιεί ο Σόιμπλε

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις απόψεις του για την επόμενη μέρα, σε περίπτωση που οι υποστηρικτές του Brexit επικρατήσουν στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, εξέφρασε ο Γερμανός υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο περιοδικό Der Spiegel, σε συνέντευξη που θα δημοσιευθεί σήμερα. Το συγκεκριμένο τεύχος του περιοδικού θα φέρει στο εξώφυλλο το σύνθημα «Παρακαλώ μη φύγετε! (Please don’t go!)».

Ο Σόιμπλε στάθηκε στην πιθανότητα περαιτέρω αποχωρήσεων από την Ε.Ε., ως πιθανής εξέλιξης μιας Ε.Ε. χωρίς το Ην. Βασίλειο, δείχνοντας να μην υποτιμά καθόλου μια τέτοια προοπτική. «Για παράδειγμα, πώς θα αντιδράσει η Ολλανδία, που έχει πολύ στενούς δεσμούς με τη Βρετανία;», αναρωτήθηκε, δηλώνοντας, ωστόσο, ότι δεν αμφιβάλλει για την ευοίωνη συνέχιση της ύπαρξης της Ε.Ε., εφόσον αποχωρήσει μονάχα η Βρετανία. Σχετικά με το πώς η Ε.Ε. οφείλει να αντιδράσει αν επέλθει το Brexit, ο Σόιμπλε τόνισε ότι η Ευρώπη σίγουρα δεν πρέπει να απαντήσει με περαιτέρω ενσωμάτωση και ολοκλήρωση, καθώς εκεί έγκειται ένας από τους παράγοντες πρόκλησης αποσκιρτικών τάσεων μέσα στην Ενωση. Τέλος, ο Σόιμπλε στάθηκε και στις οικονομικές συνέπειες ενός Brexit, τονίζοντας ότι θα πλήξει όλες τις πλευρές. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο ζήτημα της ενιαίας αγοράς, υπογραμμίζοντας ότι η έξοδος συνεπάγεται και τον αποκλεισμό της χώρας από το ευρωπαϊκό σύστημα ελεύθερης διακίνησης προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών.

Εντωμεταξύ, οι τόνοι στη Βρετανία ανεβαίνουν μόλις λίγες μέρες πριν από το δημοψήφισμα. Το βράδυ της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε το πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ, με τη συμμετοχή τριών προσωπικοτήτων από το κάθε στρατόπεδο. Στη συζήτηση κυρίαρχη θέση είχαν τα ζητήματα της οικονομίας και της μετανάστευσης, ενώ δεν έλειψαν οι αλληλοκατηγορίες, η κινδυνολογία και οι προσωπικές επιθέσεις. H αρχηγός του Σκωτικού Εθνικού Κόμματος, Νικολά Στάρτζεον, χαρακτήρισε τις οικονομικές υποσχέσεις των υποστηρικτών του Brexit ως «απόλυτη απάτη», ενώ η υπουργός για την Ενέργεια, Αμπερ Ρουντ, παρομοίασε τους ισχυρισμούς των τελευταίων με «φαντασιοπληξίες». Από την άλλη πλευρά, ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι η Βρετανία πρέπει να αποφασίσει «αν θέλει να παραμείνει κλειδωμένη σε μια Ε.Ε. που ελέγχεται από μία μη εκλεγμένη ελίτ, ή αν θέλει να ανακτήσει τον έλεγχο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή