Κινδυνεύουν 400.000 θέσεις εργασίας από το Brexit

Κινδυνεύουν 400.000 θέσεις εργασίας από το Brexit

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενδεχόμενη έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα έθετε σε κίνδυνο 400 χιλιάδες θέσεις εργασίας στον τομέα των υπηρεσιών, προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Οσμπορν. Ο τομέας των υπηρεσιών είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης της Βρετανίας με 25 εκατομμύρια υπαλλήλους. Ωστόσο αν οι Βρετανοί αποφασίσουν να ψηφίσουν την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου τότε οι επιχειρήσεις του τομέα των υπηρεσιών ίσως να αναγκαστούν να απολύσουν 400 χιλιάδες υπαλλήλους τα επόμενα δύο χρόνια. «Απλούστατα είναι ανειλικρινές να υποστηρίζει κανείς ότι δεν θα χαθούν οι δουλειές του κόσμου αν υπερισχύσει η ψήφος για έξοδο», είπε ο κ. Οσμπορν, τονίζοντας ότι «δεν μιλάμε για αριθμούς σε κάποιον ισολογισμό αλλά για τις δουλειές των ανθρώπων. Το τίμημα είναι υπερβολικά υψηλό». Οι επικεφαλής μεγάλων επιχειρήσεων έχουν, στην πλειοψηφία τους, υποστηρίξει ότι ενδεχόμενη έξοδος της Βρετανίας θα προκαλούσε σημαντικό πλήγμα στην οικονομία. Την ίδια στιγμή οι υποστηρικτές της εξόδου έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους στο θέμα της μετανάστευσης.

Τηλεπικοινωνίες

«Ως οι επικεφαλής ορισμένων εκ των μεγαλύτερων εταιρειών της Βρετανίας στον τομέα των υπηρεσιών, πιστεύουμε ότι η ψήφος υπέρ της εξόδου θα προκαλούσε ζημιά στον ανθηρό τομέα των βρετανικών υπηρεσιών και θα έθετε σε κίνδυνο θέσεις εργασίας», αναφέρουν σε επιστολή τους οι επικεφαλής της τράπεζας HSBC, της εταιρείας τηλεπικοινωνιών BT, του ομίλου Compass, ο οποίος προσφέρει υπηρεσίες τροφοδοσίας, καθαρισμού και διαχείρισης ακινήτων. «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η Βρετανία θα παραμείνει ηγετική δύναμη σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα και γι’ αυτό τον λόγο υποστηρίζουμε την ψήφο υπέρ της παραμονής», αναφέρουν οι επικεφαλής των τριών βρετανικών πολυεθνικών.

Ο κ. Νικ Κλεγκ, πρώην αντιπρόεδρος στην πρώτη κυβέρνηση Κάμερον το 2010-2015 και πρώην επικεφαλής των Βρετανών Φιλελευθέρων επικρίνει τον τόνο που χρησιμοποιούν τα στελέχη του στρατοπέδου που υποστηρίζει την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. και συγκρίνει τον κ. Μπόρις Τζόνσον, πρώην δήμαρχο του Λονδίνου και ηγετική φυσιογνωμία των υποστηρικτών της εξόδου, με τον κ. Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για το χρίσμα για την προεδρία. «Η τάση των υποστηρικτών του Brexit να μην επιχειρηματολογούν αλλά να προσβάλλουν προσωπικά τους αντιπάλους τους έχει μολύνει τον τόνο αυτής της δημόσιας συζήτησης», είπε ο κ. Κλεγκ στο Skynews.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή