Το ελληνικό ελαιόλαδο θεραπεύει και… βραβεύεται

Το ελληνικό ελαιόλαδο θεραπεύει και… βραβεύεται

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα δίνατε 70 ευρώ για ένα μπουκάλι ελληνικό ελαιόλαδο, μισού λίτρου, με πικρή γεύση; Οχι, είναι ασφαλώς η απάντηση. Και όμως, ελαιόλαδα από την Ελλάδα πωλούνται σε αυτές τις τιμές στο εξωτερικό, καθώς έχει βρεθεί ότι περιέχουν σε μεγάλη αναλογία φαινόλες που προφυλάσσουν από ασθένειες, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά και από εκφυλιστικές νόσους. Τα ελαιόλαδα αυτά δεν χρησιμοποιούνται για να δώσουν γεύση στη σαλάτα –άλλωστε δεν είναι καθόλου νόστιμα–, αλλά πωλούνται ως συμπληρώματα διατροφής. Δεν πρόκειται για τη γνωστή ιατρική συμβουλή, να αντικαταστήσουμε τα ζωικά λιπαρά στη διατροφή μας με ελαιόλαδο για να έχουμε καλή υγεία, αλλά για ειδικά ελαιόλαδα από συγκεκριμένες ποικιλίες ελιάς και συγκεκριμένες περιοχές, των οποίων οι θεραπευτικές ιδιότητες είναι αποδεδειγμένες με επιστημονικές μελέτες.

«Ολα ξεκίνησαν πριν από μερικά χρόνια, όταν κάποιοι παραγωγοί ήρθαν στο εργαστήριό μας και μας ζήτησαν να τους βοηθήσουμε να βελτιώσουν τη γεύση του ελαιολάδου που παρήγαγαν, γιατί δεν το αγόραζε κανείς», διηγείται ο καθηγητής Φαρμακογνωσίας στη Φαρμακευτική Σχολή Αθηνών Προκόπης Μαγιάτης. «Ετσι ξεκινήσαμε να δούμε τι συμβαίνει. Κάναμε αναλύσεις σε χιλιάδες δείγματα και βρήκαμε ότι κάποια ελαιόλαδα έχουν εξαιρετικά μεγάλη περιεκτικότητα σε φαινολικές ενώσεις (ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη), 2.000 mg ανά κιλό σε σχέση με τα κοινά –επίσης πολύ καλά– ελαιόλαδα, που έχουν 250 mg ανά κιλό». Τα συγκεκριμένα ελαιόλαδα, πλούσια σε ελαιοκανθάλη, μπορεί να μην είναι γευστικά, αλλά είναι εξαιρετικά υγιεινά, αντίστοιχα ενός εξαιρετικού συμπληρώματος διατροφής. Τα ελαιόλαδα αυτά έχει αποδειχθεί με μελέτες ότι μειώνουν την κακή χοληστερίνη ή, όπως εξηγεί ο κ. Μαγιάτης, «ένα κουταλάκι του γλυκού καθημερινά μειώνει την οξείδωση των λιπιδίων του αίματος και άρα την οξειδωμένη μορφή της κακής χοληστερόλης», που ευθύνεται για καρδιαγγειακά νοσήματα. Ο καθηγητής συμπληρώνει ότι υπάρχουν σαφείς επιστημονικές ενδείξεις, χωρίς ωστόσο να έχουν ακόμα δημοσιευτεί οι σχετικές έρευνες, ότι αυτού του τύπου τα λάδια υψηλών φαινολών βοηθούν στη ρύθμιση του ζαχάρου και σταματούν την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ. «Οσον αφορά στο Αλτσχάιμερ, έχουν γίνει πειράματα σε ζώα, και όχι σε ανθρώπους, όμως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πώς ακριβώς λειτουργεί ο μηχανισμός, οπότε έχουμε βάσιμες ενδείξεις ότι το ίδιο θα ισχύει και για τους ανθρώπους. Συγκεκριμένα, έχει βρεθεί ότι η ελαιοκανθάλη βοηθάει στην απομάκρυνση του αμυλοειδούς (σ.σ. της ουσίας που προκαλεί τον εκφυλισμό) από τα νευρικά κύτταρα».

Τα νεότερα σε σχέση με τις μαγικές ιδιότητες των ελαιολάδων που είναι πλούσια σε φαινόλες παρουσιάστηκαν στο τρίτο συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Ελαιοκανθάλης (με έδρα στην Ισπανία), που πραγματοποιήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία στις αρχές του μήνα. Πάνω από 400 επιστήμονες από όλο τον κόσμο παραβρέθηκαν για να παρουσιάσουν τα νέα επιστημονικά δεδομένα σε σχέση με το ελαιόλαδο. Κατά στη διάρκεια του συνεδρίου, ο κ. Μαγιάτης, αντιπρόεδρος της OIS, παρουσίασε τα βραβεία Olympia Health & Nutrition Awards για τη διάκριση των ελαιολάδων με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε φαινολικές ενώσεις. «Πρόκειται για τον μοναδικό διαγωνισμό ελαιολάδου, που βασίζεται στην περιεκτικότητα των ειδικών υγειοπροστατευτικών φαινολών και όχι στη γεύση», ανέφερε.

To βραβείο για το ελαιόλαδο με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ελαιοκανθάλη (966 mg ανά κιλό) απονεμήθηκε στο The Governor, που παράγεται από την οικογένεια Δαφνή και προέρχεται από λιανολιά Κέρκυρας. Το βραβείο υψηλότερων συνολικών φαινολικών (3.076 mg ανά κιλό) έλαβε το Drop of Life, που παράγεται από την εταιρεία The Greek Olive Estate της οικογένειας Μαθιόπουλου στη Γορτυνία, και προέρχεται από ποικιλία που ανακαλύφθηκε πρόσφατα και ονομάστηκε «Ολύμπια». Και τα δύο ελαιόλαδα κυκλοφορούν αποκλειστικά στο εξωτερικό και γίνονται ανάρπαστα. Συνολικά υποβλήθηκαν στον διαγωνισμό 565 δείγματα από 325 παραγωγούς/εταιρείες από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, τις ΗΠΑ, την Κύπρο, το Μαρόκο και την Ουρουγουάη. «Από τα τόσα ελαιόλαδα, πάντως, είναι σημαντικό ότι τα δύο βραβεία κέρδισαν ελληνικά ελαιόλαδα. Ας μην αφήσουμε και αυτήν την ευκαιρία να πάει χαμένη», καταλήγει στην «Κ» ο κ. Μαγιάτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή