Βουλή: Σάλος και ερωτήματα για την επανακατάθεση της τροπολογίας για το άσυλο

Βουλή: Σάλος και ερωτήματα για την επανακατάθεση της τροπολογίας για το άσυλο

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέα δοκιμασία θέτει η κυβέρνηση την εθνική αντιπροσωπεία: Τροπολογία για την υπηρεσία Ασύλου, που είχε καταθέσει αργά χθες το βράδυ και την οποία απέσυρε μετά από εντονότατες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, επανακατέθεσε ελαφρώς διαφοροποιημένη σήμερα το απόγευμα, ελάχιστη ώρα πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση νομοσχεδίου στο οποίο συμπεριελήφθη!

Και όχι μόνον αυτό. Μια προσεκτική ματιά δείχνει ότι τόσο η τροπολογία της Τρίτης όσο και αυτή που κατετέθη την Τετάρτη συνοδεύονται, όπως προβλέπεται, από Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που, αν και διαφορετική, έχει ακριβώς τον ίδιο αριθμό πρωτοκόλλου. Για να ολοκληρωθεί, δε, η εικόνα της προχειρότητας στον τρόπο νομοθέτησης, η αρχική έκθεση του ΓΛΚ είχε ημερομηνία 20 Ιουνίου 2016 έστω κι αν συνόδευε τροπολογία που κατατέθηκε στις 14 Ιουνίου. 

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική τροπολογία απαριθμούσε 85 σελίδες, ενώ η επανακατατεθείσα είναι 39σέλιδη. Από την αρχική εκδοχή λείπουν οι διατάξεις περί προσλήψεων προσωπικού με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου στις Υπηρεσίες Ασύλου, αλλά παραμένουν άλλες διατάξεις όπως εκείνες οι οποίες αφορούν τη δημιουργία "κατά παρέκκλιση των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας" κυλικείων σε χώρους/υποδομές υποδοχής και φιλοξενίας – που, μάλιστα, δίδονται στους κατά τόπους ΟΤΑ. Επίσης κατά παρέκκλιση των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας επιτρέπεται ο προγραμματισμός, σύναψης συμβάσεων και εκτέλεση αυτών για έργα που έχουν σχέση με την Υπηρεσία Ασύλου και την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Αξιοσημείωτο είναι ότι η νομιμοποίηση αυτών των συμβάσεων προβλέπεται πως γίνεται αναδρομικά, από 1/1/2015 και θα ισχύει έως 31/12 τρέχοντος έτους.

«Προσβάλλετε το Κοινοβούλιο» είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση εκφράζοντας εντονότατη δυσφορία για την νέα έκτακτη νομοθετική επιλογή ο κοινοβουλευτικός εκπρόωπος της ΝΔ Ν. Δένδιας. Για «απαράδεκτη ενέργεια» μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος.

Ενδεικτικό του πρωτοφανούς τρόπου με τον οποίο η κυβέρνηση νομοθετεί είναι οτι προσερχόμενος στην Βουλή ο αναπλ. υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μουζάλας προκειμένου να αιτιολογίσει την κατάθεση της νομοθεσίας ανακοίνωσε νέα αλλαγή: δήλωσε ότι αποσύρει την διάταξη για τις συμβάσεις υποστηρίζοντας ότι καταλάθος παρείσφρησαν!

Υπενθυμίζεται ότι ελάχιστες ώρες πριν από το βήμα της Ολομέλειας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκης τόνιζε: «Χθες το βράδυ, αν αντιλαμβάνομαι καλά, κοντά στα μεσάνυχτα, η Κυβέρνηση κατέθεσε, τι ακριβώς; Μία τροπολογία-νομοσχέδιο. Αυτό εδώ είναι τροπολογία που κατατέθηκε χθες αργά το βράδυ σε ένα τελείως άσχετο νομοσχέδιο. Ευτυχώς, μετά από την αντίδραση Βουλευτών απ’ όλες τις πτέρυγες, η Κυβέρνηση και ο κ. Μουζάλας προσωπικά αποφάσισαν να αποσύρουν τη σχετική τροπολογία. Αυτό δεν είναι εικόνα κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και αυτά που συμβαίνουν σ’ αυτή την Αίθουσα τους τελευταίους μήνες είναι προσβολή για τη Βουλή των Ελλήνων, είναι πρόκληση για όλους τους Έλληνες, είναι ντροπή για την Κυβέρνηση και ντροπή για την ίδια τη δημοκρατία».

 

Η τροπολογία

Αξιοπρόσεκτες διαφορές στις επίμαχες τροπολογίες

Στο περιθώριο της πολιτικής σύγκρουσης που ξέσπασε στην Ολομέλεια της Βουλής με αφορμή την κατάθεση – απόσυρση- επανακατάθεση υπουργικής τροπολογίας, εκπρόθεσμης και άσχετης με το νομοσχέδιο στο οποίο συμπεριελήφθη (αφορά θέματα Υπηρεσίας Ασύλου, σε σχέδιο νόμου για την ανάπτυξη), καταγράφεται και ένα επιπλέον στοιχείο που προκαλεί τουλάχιστον απορία σχετικά με τις ακολουθούμενες νομοθετικές διαδικασίες της κυβέρνησης: Οι δύο εκδοχές της επίμαχης τροπολογίας, συνοδεύονται όπως φυσικά προβλέπεται από Εκθέσεις του Γενικού λογιστηρίου του Κράτους.

 

Βουλή: Σάλος και ερωτήματα για την επανακατάθεση της τροπολογίας για το άσυλο-1

 

Πλην όμως οι με διαφορά αρκετών ωρών Εκθέσεις, μοιάζει να έχουν ακριβώς τον ίδιο αριθμό πρωτοκόλλου: «203/26/2016». Τυπικό λάθος; Αβλεψία; Ενα δεύτερο στοιχείο είναι ότι η Εκθεση του ΓΛΚ που συνόδευε χθες την αποσυρθείσα τροπολογία, φέρει ημερομηνία … μεταγενέστερη: «20 Ιουνίου 2016». Πέραν αυτών, υπάρχει και ένα επιπλέον ενδιαφέρον στοιχείο: η προφανής διαφορά στις υπογραφές του ιδίου προσώπου. Οι φωτογραφίες είναι αποκαλυπτικές.

 

Βουλή: Σάλος και ερωτήματα για την επανακατάθεση της τροπολογίας για το άσυλο-2

P { margin-bottom: 0.21cm; }

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή