Ερευνα σε όσους πήραν μεγάλα δάνεια άνω των 30 εκατ. ευρώ

Ερευνα σε όσους πήραν μεγάλα δάνεια άνω των 30 εκατ. ευρώ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ασφυκτικό κλοιό βρίσκονται επιχειρήσεις, επιχειρηματίες και γενικότερα δανειολήπτες οι οποίοι από το 2009 έως σήμερα έλαβαν μεγάλα δάνεια από πιστωτικά ιδρύματα και τα οποία διοχέτευσαν εν μέρει ή στο σύνολό τους στο εξωτερικό.

Στο μικροσκόπιο του οικονομικού εισαγγελέα Ιωάννη Δραγάτση έχουν τεθεί δάνεια άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία δεν εξυπηρετούνται σήμερα.

Ο οικονομικός εισαγγελέας ζητάει από τις τράπεζες εντός πέντε ημερών να του αποστείλουν τις λίστες με όλους όσοι (νομικά και φυσικά πρόσωπα) έλαβαν δάνεια κατά την κρίσιμη περίοδο τα οποία σήμερα είναι «κόκκινα», προκειμένου να τις διασταυρώσει με τις λίστες των εμβασμάτων που έχει λάβει από την Τράπεζα της Ελλάδος. Σκοπός του εισαγγελέα είναι να διαπιστώσει εάν τα δάνεια που χορηγήθηκαν κατέληξαν στο εξωτερικό από τους δανειολήπτες.

Συγκεκριμένα, η επιστολή από το γραφείο εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Ιωάννη Δραγάτση προς τις τράπεζες παραγγέλλει:

«Καλείστε να επισυνάψετε σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή αρχείο των δανειοληπτών σας φυσικών ή νομικών προσώπων που έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις από το 2009 έως και σήμερα και με ελάχιστο ποσό 30 εκατ. ευρώ. 

Στο αρχείο να αναγράφονται όλα τα ποσά που έχουν καταβληθεί από τους οφειλέτες καθώς και τους νόμιμους εκπροσώπους αν πρόκειται για εταιρείες κατά την περίοδο των πληρωμών, αλλά και την τρέχουσα περίοδο.

Οι τράπεζες καλείστε εντός 5 ημερών να παράσχετε όλα τα στοιχεία».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, μόλις 137 υποθέσεις από τη λίστα Λαγκάντ έχουν ολοκληρωθεί από το 2013 έως σήμερα. Αν και η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί για ταχύτατο έλεγχο των υποθέσεων αυτών, ωστόσο ακόμα και σήμερα δεν συνδράμει την οικονομική εισαγγελία με περισσότερους ελεγκτές ώστε να διερευνηθούν περισσότερες υποθέσεις.

• Το 2013 ολοκληρώθηκαν τρεις υποθέσεις από την προαναφερόμενη λίστα.

• Το 2014 ολοκληρώθηκαν 38 υποθέσεις και το βεβαιωθέν ποσό ανήλθε στα 23,4 εκατ. ευρώ.

• Το 2015 ολοκληρώθηκαν 96 υποθέσεις, με το βεβαιωθέν ποσό να προσεγγίζει τα 174 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, στα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δεν γίνεται ουδεμία αναφορά για το εισπραχθέν ποσό. Και αυτό διότι τα ποσά που εισπράττονται είναι ιδιαίτερα χαμηλά, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα πρόστιμα που επιβάλλονται από τις ελεγκτικές αρχές κατά τους διενεργούμενους ελέγχους. Μάλιστα, το ποσό που εισέρχεται τα ταμεία του Δημοσίου ανέρχεται στο 0,1% των βεβαιωθέντων φόρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή