Το «μαύρο» κουτί θα διαλευκάνει τα αίτια πτώσης του Airbus της EgyptAir

Το «μαύρο» κουτί θα διαλευκάνει τα αίτια πτώσης του Airbus της EgyptAir

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΪΡΟ. Το «μαύρο» κουτί του μοιραίου Airbus της εταιρείας EgyptAir, που συνετρίβη στη Μεσόγειο τον περασμένο μήνα, ανέσυραν χθες δύτες, πραγματοποιώντας κρίσιμο βήμα για τη διαλεύκανση των αιτιών του δυστυχήματος.

Παρότι η συσκευή καταγραφής συνομιλιών στο χειριστήριο –το «μαύρο» κουτί– βρέθηκε σπασμένο σε κομμάτια, οι ειδικοί ανέκτησαν τη μονάδα μνήμης, τα δεδομένα της οποίας μπορούν να αποκωδικοποιηθούν, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις στελεχών της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας της Αιγύπτου.

Το «μαύρο» κουτί καταγράφει όλες τις συνομιλίες και τους ήχους στο χειριστήριο του αεροσκάφους. Η ανάσυρσή του έγινε λίγες ώρες μετά τον εντοπισμό τμημάτων της ατράκτου από τηλεκατευθυνόμενο ρομπότ, στον πυθμένα της Μεσογείου, 180 ναυτικά μίλια βόρεια της Αλεξάνδρειας και εντός αιγυπτιακών χωρικών υδάτων. Η Airbus εκτιμά ότι τα «μαύρα» κουτιά θα ρίξουν φως στο μυστήριο που καλύπτει τη συντριβή του αεροσκάφους και του θανάτου των 66 επιβαινόντων σε αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι το Airbus εκτελούσε πτήση από το Παρίσι στο Κάιρο, ενώ τα ίχνη του χάθηκαν λίγο αφότου οι χειριστές είχαν επικοινωνήσει με τους Ελληνες ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. «Οι πρώτες φωτογραφίες των συντριμμιών δεν μας επιτρέπουν να προβούμε σε εκτιμήσεις για το αίτια της πτώσης. Μόνο τα “μαύρα” κουτιά θα βοηθήσουν να κατανοήσουμε την αλληλουχία γεγονότων μέχρι τη συντριβή», ανέφερε σε χθεσινή της ανακοίνωση η εταιρεία Airbus.

Το ερευνητικό σκάφος «Τζον Λέθμπριτζ» συνεχίζει τώρα τις έρευνες για τον εντοπισμό της συσκευής καταγραφής στοιχείων πτήσης, η οποία αποθηκεύει πληροφορίες για την ταχύτητα, το υψόμετρο και την κατεύθυνση του αεροσκάφους.

Τη Δευτέρα, εκπρόσωπος της αιγυπτιακής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας επιβεβαίωσε ότι το Airbus πραγματοποίησε αριστερή στροφή 90 μοιρών, προτού στρίψει 360 μοίρες προς τα δεξιά, χάνοντας γρήγορα ύψος.

Παρότι το σενάριο της τρομοκρατικής ενέργειας δεν έχει αποκλεισθεί, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν ανέλαβε την ευθύνη για την πτώση του Airbus της EgyptAir.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή