Πλακόστρωτες αυλές αντικαθιστούν το ντιβάνι του ψυχοθεραπευτή

Πλακόστρωτες αυλές αντικαθιστούν το ντιβάνι του ψυχοθεραπευτή

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ψυχοθεραπεία σε αυλές παραδοσιακών ξενώνων, με φόντο τα αιωνόβια πλατάνια, που «στολίζουν» το πανέμορφο βουνό των Κενταύρων και με υπόκρουση τον ήχο από τα άφθονα τρεχούμενα νερά, που κυλούν στις καταπράσινες πλαγιές. Σημείο συνάντησης θεραπευτών και θεραπευόμενων το χωριό Πινακάτες στο Πήλιο, όπου από τις 18 έως τις 28 Αυγούστου θα στηθεί το «χωριό Ψ», ένας διαφορετικός τόπος συνάντησης και μοιράσματος, που επιτρέπει στα ερεθίσματα να εισχωρήσουν βαθιά στην ψυχή.

«Ψυχοθεραπευτές από εννέα διαφορετικές σχολές με βασικές σπουδές στην ψυχιατρική, την ψυχολογία, τις κοινωνικές επιστήμες και την παιδαγωγική θα παρουσιάσουν με αφορμή τον μύθο του Χείρωνα Κένταυρου τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν ένα τόσο ιδιαίτερο θέμα, όπως η θεραπεία τραύματος», δηλώνει στην «Κ» ο κ. Δημήτρης Παντελής, ένας εκ των δύο εμπνευστών και συντονιστών του εγχειρήματος.

Μέσα από τα βιωματικά εργαστήρια, που περιλαμβάνουν από μουσικοθεραπεία, και παιγνιοθεραπεία, μέχρι υπαρξιακή ψυχοθεραπεία και δραματοθεραπεία, οι συμμετέχοντες, είτε πρόκειται για επαγγελματίες της ψυχικής υγείας και των ανθρωπιστικών επιστημών ή για άτομα που απλά θέλουν να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους, καλούνται να αφεθούν σε ένα ταξίδι ανα«ψυχής». Η επιλογή της τοποθεσίας έχει συμβολική σημασία. Εκεί, σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Χείρωνας Κένταυρος χρησιμοποιώντας τα βότανα που φυτρώνουν στις πλαγιές του Πηλίου παρασκεύαζε φάρμακα με τα οποία γιάτρευε τα άρρωστα ζώα.

«Αναγνωρίζοντας τις  ιδιαίτερες θεραπευτικές ιδιότητες  του τόπου, από τη μυθολογία μέχρι και την ιδιαίτερη θεραπευτική των βοτάνων όσο και του μικροκλίματος της περιοχής, καθώς και του ιδιαίτερου φυσικού τοπίου, το οποίο συνδυάζει άριστα το βουνό με τη θάλασσα, είπαμε ότι πρέπει να επιδιώξουμε να φέρουμε κι άλλους συναδέλφους εδώ να κάνουμε τέτοιες συζητήσεις αλλά και κόσμο που θα επωφεληθεί βαθιά», εξηγεί η δραματοθεραπεύτρια, κοινωνιολόγος αλλά και έτερη συντονίστρια κ. Αταλάντη Απέργη.

Τα οφέλη πολλαπλασιάζονται άλλωστε όταν οι τοίχοι των κλειστών χώρων των συνεδριών «γκρεμίζονται» και το ντιβάνι της ψυχοθεραπείας δίνει τη θέση του σε πλακόστρωτες αυλές.

«Η επαφή με τη φύση ξυπνά όλες τις αισθήσεις και γαληνεύει την ψυχή. Το άτομο μπορεί να βιώσει σωματική  αλλά και ψυχική ηρεμία και να νιώσει πιο ελεύθερο να εκφραστεί» επισημαίνει ο εκδότης και σύμβουλος ψυχικής υγείας κ. Παντελής και προσθέτει ότι «το “χωριό Ψ” έρχεται να δώσει στους εισηγητές και συμμετέχοντες την εμπειρία του να δουλεύουν σε αρμονία με το περιβάλλον».

Σε κάθε εργαστήριο μπορούν να συμμετάσχουν 20-25 άτομα και 3-4 εισηγητές. Στόχος των εμπνευστών της ιδέας είναι οι Πινακάτες να καθιερωθούν ως ένας τόπος σύζευξης και επαφής ψυχοθεραπευτών διαφορετικών προσεγγίσεων. Η ιδανική εποχή για ένα τέτοιο εγχείρημα, το καλοκαίρι.

Όπως δηλώνει άλλωστε η κ. Απέργη «τα τέλη Αυγούστου είναι η περίοδος που ο κόσμος βρίσκεται ακόμα σε διακοπές, είναι πιο ανοιχτός σε ερεθίσματα και προκλήσεις και ξαναφορτίζει μπαταρίες . Στόχος μας είναι το “Χωριό Ψ” να καθιερωθεί σαν μια ετήσια συνάντηση ψυχοθεραπευτών και  να προσελκύσει σε βάθος χρόνου ακόμη και ξένους εισηγητές».

Οι συντονιστές βλέπουν το εγχείρημα και ως «όχημα» για την ανάδειξη του τόπου σε πόλο έλξης τουριστών.

«Πιστεύουμε ότι το Πήλιο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί με ένταση στο θεματικό τουρισμό προσελκύοντας πρόσωπα τόσο από το εσωτερικό αλλά και από το εξωτερικό», καταλήγουν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή