Εισαγγελείς και δικαστές κατά κυβέρνησης

Εισαγγελείς και δικαστές κατά κυβέρνησης

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με προσφυγές και χρήση όλων των νόμιμων μέσων, προκειμένου να υπερασπιστούν τα μισθολογικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματά τους, προειδοποιούν οι δικαστές και οι εισαγγελείς, οι οποίοι στρέφονται για άλλη μία φορά κατά της κυβέρνησης, διαμαρτυρόμενοι, μεταξύ άλλων, για τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Κατά τη χθεσινή πανδικαστική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, οι έξι δικαστικές ενώσεις και η Ενωση Συνταξιούχων Δικαστικών Λειτουργών Ελλάδος και Λειτουργών του ΝΣΚ δήλωσαν την έντονη αντίδρασή τους στα νέα ασφαλιστικά και φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι θίγουν τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και είναι καταφανώς άδικα για τους δικαστικούς λειτουργούς και τους λειτουργούς του ΝΣΚ. Οι δικαστές και οι εισαγγελείς άσκησαν σκληρή κριτική στους υπουργούς Εργασίας και Δικαιοσύνης Γιώργο Κατρούγκαλο και Νίκο Παρασκευόπουλο, καταλογίζοντάς τους παραπλάνηση και εμπαιγμό. Παράλληλα διαβεβαίωσαν ότι η Δικαιοσύνη θα σταθεί όρθια, αλλά η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν της έννοιες όπως μισθός, σύνταξη, δικαστής και εισαγγελέας.

Σε ψήφισμα που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, οι δικαστικοί λειτουργοί, εν ενεργεία και συνταξιούχοι, προαναγγέλλουν προσφυγή στη Δικαιοσύνη, δηλώνοντας ότι θα διεκδικήσουν με όλα τα νόμιμα μέσα την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των μελών τους που θίγονται. Ειδικότερα οι δικαστικές ενώσεις διαμαρτύρονται, μεταξύ άλλων, για την περικοπή συνταξιοδοτικών παροχών της ίδιας ομάδας, θιγομένων για πολλοστή φορά, για τη δραματική μείωση των συντάξεων, για τη μεταφορά τους στον ΕΦΚΑ, για το πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων και προαγωγών, καθώς και για την εκτίναξη της κλίμακας της εισφοράς αλληλεγγύης. Τονίζουν ότι πλήρωναν διαχρονικά και με συνέπεια τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές τους, ενώ οι πρόεδροι των δικαστικών ενώσεων επισήμαναν για άλλη μία φορά τη συνεχή άρνηση της πολιτείας να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης που αφορούν στις συντάξιμες αποδοχές των δικαστικών λειτουργών αλλά και με την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων.

Ο νέος πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστ. Σεβαστίδης σημείωσε ότι οι εισαγγελείς και οι δικαστές είναι εργαζόμενοι που συντηρούνται από τον μισθό τους. «Οι δικαστές είναι κομμάτι του ελληνικού λαού και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους σε όλους τους εργαζομένους», είπε χαρακτηριστικά. Ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Δημήτρης Ασπρογέρακας αναφέρθηκε στη φήμη των τελευταίων ημερών για επικείμενη περικοπή, κατά το ήμισυ, των επιδομάτων που λαμβάνουν οι δικαστικοί λειτουργοί. Τέλος, ο πρόεδρος των συνταξιούχων δικαστών, αρεοπαγίτης επί τιμή και πρόεδρος των συνταξιούχων δικαστών, επισήμανε ότι, παρά το γεγονός πως υπήρξαν διαβεβαιώσεις ότι δεν θα περικοπούν οι κύριες συντάξεις, αυτές αθετήθηκαν, ενώ ο πρωθυπουργός δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημά τους για συνάντηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή