Τζαμί και μουσουλμανικό νεκροταφείο στην Αθήνα

Τζαμί και μουσουλμανικό νεκροταφείο στην Αθήνα

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κρίση στην Ευρώπη, το σημερινό βρετανικό δημοψήφισμα, η διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος, αλλά και η επικείμενη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης για τα εργασιακά βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής ομιλίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο κ. Τσίπρας αξιοποίησε το συγκεκριμένο βήμα και το διεθνές ακροατήριό του για να στείλει σαφές μήνυμα, εν όψει της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση, ότι «η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα θεσμική αναδιοργάνωση της ήδη ελαστικής αγοράς εργασίας και όχι την πλήρη ισοπέδωσή της». Αναφορικά με την κρίση στην Ευρώπη συνολικότερα, ο πρωθυπουργός μίλησε για αποτυχία του νεοφιλελεύθερου μοντέλου διαχείρισης, επισημαίνοντας ότι τα 22 εκατομμύρια ανέργων στην Ευρώπη αποτελούν την απόδειξη ότι η κρίση δεν βρίσκεται πίσω μας, για να προσθέσει ότι η αποτυχία διαχείρισης της κρίσης «τροφοδότησε το τέρας του εθνικισμού και του φασισμού». Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η Γηραιά ήπειρος, ο κ. Τσίπρας ζήτησε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, καθώς, όπως είπε, η Ε.Ε. δεν μπορεί να πείσει τους λαούς της να την υποστηρίξουν και να την ενισχύσουν. Αναφορικά με το βρετανικό δημοψήφισμα, το χαρακτήρισε ενδεικτικό της κρίσης που μαστίζει την Ε.Ε.

Το προσφυγικό

Ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στις προσπάθειες της Αθήνας για αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και για τη βελτίωση των συνθηκών στους χώρους φιλοξενίας. Προανήγγειλε, μάλιστα, πρόταση προς την Κομισιόν ώστε τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά ηλικίας έως 10 ετών που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας πριν από τις 19 Μαρτίου και τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, να έχουν προτεραιότητα στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης.

Αναφερόμενος στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τα ατομικά δικαιώματα, ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε την κατασκευή τζαμιού και μουσουλμανικού νεκροταφείου προσεχώς στην Αθήνα. Αναφέρθηκε, επίσης, στη νομοθετική ρύθμιση για το σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια, στις αλλαγές στον νόμο περί ιθαγένειας, στις ρυθμίσεις για βελτίωση των συνθηκών στις φυλακές και στις πολιτικές για την υποστήριξη των Ρομά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή