Προετοιμασίες για κάθε ενδεχόμενο

Προετοιμασίες για κάθε ενδεχόμενο

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονταν χθες Λονδίνο και Βρυξέλλες, επενδυτές, διευθύνοντες σύμβουλοι επιχειρηματικών κολοσσών, τράπεζες και αγορές, αλλά και απλοί πολίτες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση, μία μόλις ημέρα πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα στη Βρετανία για την παραμονή της ή όχι στην Ε.Ε. Η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) είναι έτοιμη να διασφαλίσει ότι στα ΑΤΜ και στους τραπεζικούς ιστοτόπους θα υπάρχει απρόσκοπτη πρόσβαση σε ρευστό για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Επιπλέον, το ίδρυμα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόκειται μεμονωμένα και συντονισμένα να παρέμβουν στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, εάν υπάρξει αναταραχή και μαζικές πωλήσεις στερλίνας σε ενδεχόμενη επικράτηση της εξόδου (Βrexit). Επενδυτές, επιχειρηματίες και παράγοντες των αγορών εκτιμούν πως μια τέτοια έκβαση μπορεί να δημιουργήσει πολύ μεγάλη αβεβαιότητα και αστάθεια στις αγορές διεθνώς, η οποία ίσως συγκρίνεται τουλάχιστον με τα επακόλουθα της κατάρρευσης της Lehman Brothers. Στο Λονδίνο, οι επιμέρους αγορές και το χρηματιστήριο θα έχουν διαθέσιμο επιπλέον προσωπικό, ενώ έχουν προετοιμάσει τα ηλεκτρονικά τους συστήματα, ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν πολλαπλάσιο όγκο συναλλαγών απ’ ό,τι συνήθως. Χθες η στερλίνα συνέχισε την ανοδική της πορεία στα υψηλότερα πενταμήνου έναντι του δολαρίου κατά 0,4% στο 1,47 δολάρια. Ωστόσο είχε υποχώρηση έναντι του ευρώ κατά 0,3% στις 76,96 πένες, διακόπτοντας ένα ράλι πέντε ημερών. Ανοδικά κινήθηκαν και οι χρηματιστηριακοί δείκτες στο Λονδίνο, με τον FTSE 100 να κλείνει με άνοδο 0,56% και τον FTSE Eurotop 100 με άνοδο 0,46%.

Μετακινήσεις

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Χρηματοπιστωτικών Υποθέσεων Τζόναθαν Χιλ ανέφερε πως σε ενδεχόμενη αποχώρηση της Βρετανίας οι τράπεζες και οι επενδυτικοί και χρηματιστηριακοί οίκοι ενδεχομένως να μετακινήσουν θέσεις εργασίας από το Λονδίνο στη Φρανκφούρτη και στο Παρίσι. «Επισκέφθηκα πρόσφατα το Λονδίνο, το Μάντσεστερ και άλλα οικονομικά κέντρα της Βρετανίας και τους προειδοποίησα για πιθανές συνέπειες από ένα Brexit», δήλωσε ο κ. Χιλ στη Handelsblatt.

Εν τω μεταξύ, καθώς είναι νωπές οι μνήμες από τις ουρές των Βρετανών μπροστά από τα υποκαταστήματα της τράπεζας Northern Rock, ενός από τα πρώτα θύματα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης στη χώρα, η ΒοΕ τελεί εν εγρηγόρσει. Βρίσκεται σε στενή επαφή με τους μεγαλύτερους ομίλους, όπως η Lloyds Banking Group και η Royal Bank of Scotland, ώστε να διασφαλίσει ότι τα ΑΤΜ και οι ιστοσελίδες των τραπεζών θα λειτουργούν εύρυθμα σε ενδεχόμενο Brexit. Η αρμόδια επιτροπή της ΒοΕ ελέγχει επισταμένως τόσο την ποσότητα του ρευστού όσο και τα συστήματα πληροφορικής και την υποδομή εν γένει των τραπεζών, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε μια ενδεχομένως έκρυθμη κατάσταση την Παρασκευή. Για μια τέτοια «μαύρη Παρασκευή» έκανε λόγο προχθές ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος, υπενθυμίζοντας την αντίστοιχη ημέρα του 1992, όταν «επιτέθηκε» στη στερλίνα και την αποδεκάτισε. «Εάν προκριθεί η έξοδος της Βρετανίας, η λίρα διατρέχει τον κίνδυνο να ζήσει κάτι αντίστοιχο», είπε.

Μέσα στο γενικότερο κλίμα αναστάτωσης, αβεβαιότητας και νευρικότητας πολλοί Βρετανοί συνωστίζονται τις τελευταίες ημέρες πριν από το δημοψήφισμα στα ανταλλακτήρια συναλλάγματος για να ανταλλάξουν λίρες με ευρώ και δολάρια. Οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν δραστική πτώση της στερλίνας έναντι των δύο νομισμάτων, εάν το εκλογικό σώμα αποφασίσει Brexit. Αυτό σημαίνει πως η αγοραστική δύναμη των Βρετανών στο εξωτερικό περιορίζεται. Εκτός αυτού, η εταιρεία μεταβίβασης χρημάτων Azimo ανακοίνωσε, εν κατακλείδι, ότι διακόπτει τις λειτουργίες της σήμερα και έως ότου η αγορά συναλλάγματος σταθεροποιηθεί την επαύριο του δημοψηφίσματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή