Μια καπναποθήκη πέντε αστέρων στη Δράμα

Μια καπναποθήκη πέντε αστέρων στη Δράμα

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σας έχει τύχει ποτέ να ερωτευθείτε κτίριο; Ε, εγώ αυτό έπαθα». Η ερώτηση ήταν απλή: Τι δουλειά έχει ένας Κρητικός στη Δράμα να παλεύει, επί χρόνια, από το 2004, να φτιάξει ένα ξενοδοχείο; Η απάντηση αφοπλιστική. Αλλά αν συνομιλήσει κανείς με τον Χανιώτη επιχειρηματία Μανώλη Λεδάκη, ιδιοκτήτη του Hydrama Grand Hotel, θα διακρίνει πολύ γρήγορα το πείσμα του ή μάλλον την… τρέλα του, καύσιμο για τις δυσκολίες που συνάντησε μέχρι να καταφέρει να μετατρέψει την εμβληματική καπνοποθήκη Σπήρερ –στην οποία κρεμόταν για αρκετά χρόνια η ταμπέλα «πωλείται»– σε ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων.

Αφού πέρασε από σαράντα κύματα, κρίση, γραφειοκρατία, τεχνικές δυσκολίες, χρονοβόρους διαδικασίες για να εγκριθούν οι μελέτες, μιας και το κτίριο είναι ανακηρυγμένο μνημείο, αλλά και μεγάλος αγώνας για την ένταξη του έργου σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ, και, φυσικά, capital controls, το έργο ολοκληρώθηκε και η λειτουργία του ξενοδοχείου άρχισε πριν από περίπου δυο μήνες.

Το κτίριο είναι ένα ιστορικό διατηρητέο μνημείο βιομηχανικής αρχιτεκτονικής των αρχών του Μεσοπολέμου. Ενα επιβλητικό κτίσμα 7.500 τ.μ. λιτής αρχιτεκτονικής, που αναδεικνύει τα υλικά της κατασκευής του και βρίσκεται στο ομορφότερο σημείο της Δράμας, τις πηγές της Αγίας Βαρβάρας. Η ιστορία του κτιρίου είναι συνυφασμένη με τη «χρυσή» εποχή της πόλης, τη δεκαετία 1914-1924, και τον καπνό. Η εντυπωσιακή για το μέγεθος και τον όγκο της καπναποθήκη αντανακλούσε όχι μόνον την οικονομική ευρωστία του ιδιοκτήτη της αλλά και τη δημιουργική έμπνευση του Konrad Jacob Josef von Vilas, ενός αρχιτέκτονα μηχανικού, αυστριακής καταγωγής.

Εμπνευστής και δημιουργός του καπνεμπορικού οίκου Spierer, από τους σημαντικότερους παράγοντες της παγκόσμιας καπναγοράς, ο Ελβετός εβραϊκής καταγωγής Ηermann Spierer. Για την οικοδόμηση του κτιρίου απαιτήθηκαν η εισαγωγή ξυλείας από τα δάση της Αυστρίας και ειδικευμένοι τεχνίτες των συνεργείων. Η καπναποθήκη, ιδιοκτησία της Αυστροελληνικής Εταιρείας Καπνού από το 1932, συνέχισε να λειτουργεί ως χώρος επεξεργασίας καπνού έως το 1974 και έκτοτε ως αποθήκη καπνού.

Σήμερα, έχει μετατραπεί σε ένα μοντέρνο και πολυτελές city hotel. To αρχιτεκτονικό γραφείο 3SK – Στυλιανίδης εργάστηκε με σεβασμό στην ιστορικότητα του μνημείου διατηρώντας τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά του στοιχεία εκείνης της εποχής. Και σήμερα, το τηλέφωνο του Μανώλη Λεδάκη χτυπάει συνεχώς: iδιοκτήτες καπναποθηκών απ’ όλη την Ελλάδα, από την Καβάλα μέχρι τη Σάμο, θέλουν να επιχειρήσουν το ίδιο…

Το ξενοδοχείο αποτελείται από 73 πολυτελή δωμάτια και σουίτες, διαθέτει συνεδριακό κέντρο, a la carte εστιατόριο, bar restaurant και jazz bar. Επίσης, μια κομψή κάβα κρασιών όπου πρωταγωνιστούν τα κρασιά των εξαιρετικών οινοποιείων της Δράμας.

Ο ιδιοκτήτης του φιλοδοξεί το Hydrama –που πήρε το όνομά του από την αρχαία ονομασία της πόλης λόγω των πολλών νερών– να λειτουργήσει ως πόλος έλξης για όλη την περιοχή. «Η Δράμα και η ευρύτερη περιοχή έχουν να προσφέρουν πολλά στον επισκέπτη. Φυσική ομορφιά, επισκέψιμα οινοποιεία και μικρές παραγωγικές μονάδες, αρχαιολογικό πλούτο, ιστορία, το περίφημο οχυρό Λίσσε, που πρέπει να προσπαθήσουμε ώστε να λειτουργήσει κανονικά. Αν συνεργαστούμε όλοι, η πόλη μπορεί να γίνει προορισμός».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή