Προς απλή αναλογική ο κ. Τσίπρας

Προς απλή αναλογική ο κ. Τσίπρας

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ποτάμι δεν θα ψηφίσει ένα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα, αν δεν διατηρηθεί ένα, μικρό έστω, μπόνους στον νικητή, προκειμένου να διευκολύνεται ο σχηματισμός των κυβερνήσεων. Αυτό ξεκαθάρισε χθες ο κ. Στ. Θεοδωράκης στον πρωθυπουργό, γεγονός που έχει αυτονόητη πολιτική σημασία, καθώς αν οι ψήφοι του Ποταμιού (11) αθροιστούν με αυτές της Ν.Δ. (75) και του ΚΚΕ (15), δεν μπορεί να συγκεντρωθεί η πλειοψηφία των 200 βουλευτών που απαιτείται από το Σύνταγμα για να ισχύσει αμέσως ο νέος εκλογικός νόμος και επομένως αυτός θα εφαρμοσθεί από τις μεθεπόμενες εκλογές.

Ευρύτερες συναινέσεις

Ο κ. Τσίπρας φέρεται να βολιδοσκόπησε τον κ. Θεοδωράκη για σειρά αλλαγών που σκέφτεται, αφήνοντάς τον να καταλάβει ότι προσπαθεί να βρει τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις για να περάσει ο νέος νόμος με ευρεία πλειοψηφία. Και βρήκε σύμφωνο τον κ. Θεοδωράκη τόσο στη διάσπαση των μεγάλων περιφερειών την οποία ο κ. Τσίπρας φέρεται να δρομολογεί στη Β΄ Αθήνας και το Υπόλοιπο Αττικής όσο και στη χορήγηση ψήφου από την ηλικία των 17 ετών. Οταν, ωστόσο, η συζήτηση έφτασε στην αναλογικότητα του συστήματος, ο κ. Τσίπρας δήλωσε μεν ότι βρίσκει εύλογο το αίτημα του Ποταμιού να υπάρξει ένα κλιμακωτό μπόνους 25-35 εδρών, αλλά του επισήμανε ότι αυτό δεν το υποστηρίζει ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η Ενωση Κεντρώων ούτε βέβαια οι ΑΝΕΛ και επομένως δεν μπορεί να περάσει. Και με αυτό το δεδομένο ο κ. Θεοδωράκης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τελική πρόταση του πρωθυπουργού θα είναι η πλήρης κατάργηση του μπόνους, δηλαδή η επιβολή απλής αναλογικής, εξέλιξη που τον βοηθάει ασφαλώς και στο εσωτερικό του κόμματός του, προκειμένου να αμβλυνθούν και οι όποιες, ακόμη πιο ακραίες, προτάσεις υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ είτε για τη μείωση του ορίου του 3% για να μπει ένα κόμμα στη Βουλή είτε ακόμη και για την κατάργησή του, όπως προτείνει το ΚΚΕ.

Επισημαίνεται ότι την επιλογή του πρωθυπουργού να εισηγηθεί τελικά απλή αναλογική την επιβεβαίωναν αργά το απόγευμα και πηγές του Μαξίμου, οι οποίες μάλιστα εμφάνιζαν τον κ. Θεοδωράκη ως τον μόνο αρχηγό μικρού κόμματος που επιμένει στη διατήρηση κάποιου μπόνους στον νικητή. Και υποστήριζαν επιπλέον ότι είναι αμφίβολο αν θα τον ακολουθήσουν όλοι οι βουλευτές του σε αυτήν την εμμονή του, υπονοώντας ότι κατά τη συζήτηση της Βουλής κάποιοι ενδεχομένως θα στηρίξουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.Η Σεβαστουπόλεως, ωστόσο, όταν πληροφορήθηκε τις εν λόγω διαρροές, έσπευσε αμέσως να απαντήσει διά της ιδίας οδού στο Μαξίμου. «Η χορήγηση ενός κλιμακούμενου μπόνους 25-35 εδρών στον νικητή των εκλογών δεν είναι μόνο απόφαση του συνεδρίου μας, αλλά ομόφωνη απόφαση και της Κ.Ο. που συνεδρίασε την Πέμπτη γι’ αυτό το ζήτημα», έλεγαν πηγές του Ποταμιού. Και απαντώντας απαξιωτικά στους συνεργάτες του κ. Τσίπρα που εμφάνιζαν το Ποτάμι «απομονωμένο» από όλα τα άλλα μικρά κόμματα, έλεγαν ότι «μπροστά στο άγχος τους να παραμείνουν με κάθε τρόπο στην εξουσία, αδιαφορούν ακόμη και για το ενδεχόμενο να μετατρέψουν με την απλή αναλογική τη Βουλή σε ένα ακυβέρνητο σκορποχώρι»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή