Επιχείρηση «αλλαγή σκηνικού»…

Επιχείρηση «αλλαγή σκηνικού»…

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Χαμηλό βαρομετρικό» επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου, λόγω των αρνητικών εξελίξεων που αναμένεται ότι θα πυροδοτήσει, τόσο σε θεσμικό επίπεδο στην Ε.Ε. όσο και για την ελληνική οικονομία, η απόφαση των Βρετανών υπέρ του Brexit, χωρίς όμως να αναστέλλονται δρομολογημένες πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα για την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, με κυρίαρχη τη θέσπιση νέου εκλογικού νόμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας θα φέρει τον εκλογικό νόμο προς ψήφιση πριν από τα τέλη Ιουλίου, ενώ, μετά τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς αλλά και τη σύσκεψη με συνεργάτες τους στο Μαξίμου την Παρασκευή το απόγευμα, κατέληξε στην απόφαση να προτείνει απλή αναλογική.

Η κυβέρνηση, εν πολλοίς, αιφνιδιάστηκε από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος. Ομως, ήδη έχει αναλύσει τις πιθανές παρενέργειές του για την Ελλάδα: Οπως αναφέρουν συνεργάτες του κ. Τσίπρα, πολιτικά, δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν φαινόμενα «ντόμινο», με την ΕΕ να εισέρχεται στη δίνη νέων πιθανών αποχωρήσεων κρατών–μελών, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι από ισχυρές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα επανέλθει στο προσκήνιο το σενάριο της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων. Επίσης, πιθανολογείται ότι η «διακυβερνητική Ευρώπη» (δηλαδή οι αποφάσεις των κρατών–μελών) θα κερδίσει μεγάλο έδαφος έναντι της Κομισιόν. Η συγκεκριμένη εξέλιξη αφορά άμεσα την Ελλάδα, που αναμένει αποφάσεις για το χρέος. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, με το κλίμα που θα διαμορφωθεί τους επόμενους μήνες, είναι εξαιρετικά αμφίβολο ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να δεχθούν ρυθμίσεις ουσιαστικής απομείωσης του, καθώς θα πρέπει να τις «περάσουν» από τα εθνικά τους κοινοβούλια, στα οποία ενδυναμώνονται οι ακραίες φωνές.

Ανάλογα αποθαρρυντικές είναι, όμως, οι εκτιμήσεις και για τις επιπτώσεις του Brexit στην ελληνική οικονομία. Η ευρωπαϊκή οικονομία εκτιμάται πως θα εισέλθει σε φάση επιβράδυνσης, καθιστώντας δυσχερέστερη την «ελληνική ανάκαμψη», ενώ το κλίμα διεθνούς αβεβαιότητας θα επηρεάσει αρνητικά και τις προοπτικές επενδύσεων στη χώρα.

Πάντως, όπως προαναφέρθηκε, το Brexit σε καμία περίπτωση δεν αναστέλλει τους σχεδιασμούς του κ. Τσίπρα στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο, με αιχμή την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Από τον κύκλο των επαφών που είχε το διήμερο Πέμπτης – Παρασκευής ο πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά και από συνομιλίες του με άλλους πολιτικούς παράγοντες, προκύπτει πως βασική του στόχευση είναι, πρώτον, να απομονώσει πολιτικά τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη και, δεύτερον, να δημιουργήσει όρους ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού με τον ίδιο κυρίαρχο στον πέραν της Ν.Δ. χώρο από το κέντρο μέχρι την Αριστερά.

Οπως λέγεται, δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Τσίπρας εμφανίσθηκε διατεθειμένος να συζητήσει κάθε πιθανή πρόταση για τον εκλογικό νόμο που θα διασφάλιζε πλειοψηφία 200 βουλευτών –ώστε να ισχύσει από την αμέσως επόμενη εκλογική αναμέτρηση– επιζητώντας ευρύτερη συναίνεση ακόμη και σε επιμέρους διατάξεις του.

Ετσι, ο κ. Τσίπρας κατά τις επαφές του:

• Αφησε ανοικτό το ενδεχόμενο τόσο προώθησης του σχεδίου για μείωση του μπόνους στο πρώτο κόμμα ή σε συνασπισμό κομμάτων, αλλά και την προοπτική της «καθαρής» απλής αναλογικής.

• Φάνηκε διατεθειμένος να συζητήσει τη μείωση του πλαφόν για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή από το 3% στο 2,5%.

• Δέχτηκε το «σπάσιμο» των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.

Ουσιαστικά, το μήνυμα που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός ήταν ότι ο ίδιος συζητά τη μείωση του μπόνους για το πρώτο κόμμα ή συνασπισμό κομμάτων, από τις 50 στις 28 έως 25 έδρες, εάν διασφαλιστεί ότι θα ψηφιστεί από 200 βουλευτές προκειμένου να ισχύσει από την επόμενη αναμέτρηση. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως μεταδίδει το Μέγαρο Μαξίμου, θα προχωρήσει στην υιοθέτηση της απλής αναλογικής –με διατήρηση του πλαφόν του 3% για είσοδο στη Βουλή– ώστε να είναι συνεπής με τις πάγιες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Επί της ουσίας, λοιπόν, με δεδομένη την άρνηση της Ν.Δ. και του ΚΚΕ να υπερψηφίσουν κάποια από τις δύο εκδοχές, το «μπαλάκι» περνάει στο γήπεδο του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και της Ενωσης Κεντρώων, παρότι κρίσιμη για τις τελικές αποφάσεις του κ. Τσίπρα θα είναι και η σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που ολοκληρώνεται σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Φώφη Γεννηματά συζητά τόσο τη μείωση του μπόνους όσο και την απλή αναλογική. Ομως, στην τελική της απόφαση θα συνεκτιμήσει τη στάση που θα τηρήσει ο κ. Στ. Θεοδωράκης:

Εάν το Ποτάμι καταψηφίσει και δεν συγκεντρώνονται 200 ψήφοι, το ΠΑΣΟΚ θα πράξει το ίδιο, ώστε να μην κατηγορηθεί ότι παρέχει πολιτική στήριξη στον κ. Τσίπρα. Σημειώνεται πως προβεβλημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο κ. Ευάγγ. Βενιζέλος, εκφράζουν προβληματισμό για το εάν θα πρέπει, λόγω των πεπραγμένων του πρωθυπουργού, να υποστηριχθεί η πρότασή του, ακόμη και εάν κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή