Η αποτυχία Podemos προκαλεί αμηχανία στην κυβέρνηση

Η αποτυχία Podemos προκαλεί αμηχανία στην κυβέρνηση

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με χαμηλότερους τόνους από αυτούς που θα επέτρεπε μια εκλογική επίδοση του Podemos αντίστοιχη της εικόνας που είχαν δώσει οι δημοσκοπήσεις στην Ισπανία τις προηγούμενες ημέρες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συμμετέχει σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., η οποία αποφασίσθηκε μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος υπέρ του Brexit. Το αποτέλεσμα των ισπανικών εκλογών, η αποτυχία του κόμματος του Πάμπλο Ιγκλέσιας να έρθει δεύτερο στην εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, ήταν για την κυβερνητική ηγεσία «σαφώς διάψευση των προσδοκιών», όπως ανέφερε στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα.

Η Αθήνα είχε επενδύσει σε μια εκλογική επιτυχία του Podemos για ενίσχυση του μετώπου των αριστερών δυνάμεων στους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς. «Θα διαμορφωνόταν ένα πολύ πιο ευνοϊκό για εμάς περιβάλλον με μια αριστερόστροφη κυβέρνηση στην Ισπανία. Θα σηματοδοτούσε αλλαγές», προσθέτει ο ίδιος συνεργάτης του πρωθυπουργού. Και, σε κάθε περίπτωση, θα ενίσχυε το μήνυμα του κ. Τσίπρα για την κατεύθυνση που θα πρέπει να λάβουν οι αλλαγές στην Ευρώπη, προκειμένου να περιορισθούν πιθανές διαλυτικές επιπτώσεις του Brexit. Επιπλέον, διαφορετικά χαρακτηριστικά θα είχε η συμμετοχή του, για άλλη μία φορά ως παρατηρητή, στις εργασίες της προπαρασκευαστικής συνάντησης των Ευρωσοσιαλιστών. Εκεί, όπως αναφέρουν από το πρωθυπουργικό επιτελείο, ο κ. Τσίπρας θα έχει πιθανότατα την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι και τον Γερμανό αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο θεωρούν ότι στη δεδομένη συγκυρία ο κ. Τσίπρας μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στη συνδιαμόρφωση των εξελίξεων στην Ευρώπη με προσανατολισμό σε πιο προοδευτική κατεύθυνση, με έμφαση στην ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και της αλληλεγγύης, ζητήματα που έθεσε και στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε το πρωί του Σαββάτου με τον κ. Ολάντ. Να σημειωθεί ότι ο Γάλλος πρόεδρος, στην κατεύθυνση ενεργοποίησης πρωτοβουλιών από την πλευρά των σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων, διερευνά τη σύγκληση συνόδου Σοσιαλιστών ηγετών των χωρών της Ε.Ε. στο Παρίσι, στην οποία θα είναι προσκεκλημένος και ο κ. Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός είχε, άλλωστε, προσκληθεί και στην προηγούμενη αντίστοιχη σύνοδο, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στη Ρώμη, αλλά είχε αναβληθεί εξαιτίας της πτώσης του αεροσκάφους των Αιγυπτιακών Αερογραμμών.

Πέραν, όμως, των ζητημάτων που αναδύονται συνολικά για τον προσανατολισμό της Ε.Ε. και τις νέες προκλήσεις, η Αθήνα, σε άμεσο και πρακτικό επίπεδο, πρέπει να εντοπίσει και να περιορίσει κατά το δυνατόν τον ενδεχόμενο αρνητικό αντίκτυπο από τις εξελίξεις στο ελληνικό πρόγραμμα. Ηδη έχουν γίνει σχετικές αναλύσεις από το οικονομικό επιτελείο, με την Αθήνα να δίνει προτεραιότητα στον περιορισμό των επιπτώσεων που θα μπορούσαν να απειλήσουν την εύθραυστη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας.

Με τον Σουλτς

Ο κ. Τσίπρας θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ενώ δεν αποκλείεται να συναντηθεί και με τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Θα συναντηθεί, επίσης, με την ηγεσία των ευρωομάδων της Αριστεράς και των Πρασίνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή