Διαπληκτισμοί στη δίκη της Χρ. Αυγής

Διαπληκτισμοί στη δίκη της Χρ. Αυγής

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντάσεις, επεισόδια και διαπληκτισμοί καθόρισαν την πρώτη ημέρα διεξαγωγής της δίκης της Χρυσής Αυγής σε αίθουσα του Εφετείου Αθηνών, όπου μεταφέρθηκε η δίκη 14 μήνες μετά την έναρξή της στις φυλακές Κορυδαλλού. Συγγενείς των θυμάτων, πρωτίστως η μητέρα του Παύλου Φύσσα, πολίτες που παρακολουθούν τη δίκη και κατηγορούμενοι που παρίστανται υποχρεωτικά ύστερα από απόφαση του δικαστηρίου συνέθεσαν χθες ένα εκρηκτικό μείγμα. Η άστοχη επιλογή να υπάρχει, αρχικά, κοινή είσοδος για κατηγορουμένους και συγγενείς θυμάτων αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για να μεταβληθεί το δικαστήριο σε «ρινγκ».

Η κίνηση όμως που πυροδότησε την τεταμένη έτσι κι αλλιώς κατάσταση ήταν εκείνη του Γιώργου Ρουπακιά, όταν σε διακοπή της δίκης προσπάθησε να «κατεβάσει» φωτογραφική μηχανή για να αποφύγει τις φωτογραφίες. Η κίνησή του προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τους παρισταμένους και τους συγγενείς των θυμάτων που του επιτέθηκαν φραστικά, ενώ λίγο αργότερα ήρθαν σχεδόν στα χέρια συνήγορος υπεράσπισης με συγγενικό πρόσωπο του Παύλου Φύσσα. Η διακοπή της δίκης με πρωτοβουλία της προέδρου Μαρίας Λεπενιώτου, ώστε από άλλη πόρτα να μπαίνουν οι κατηγορούμενοι και από άλλη οι συγγενείς των θυμάτων, εξασφάλισε την πολυπόθητη ηρεμία σε μία αίθουσα που έσφυζε από κόσμο αλλά και από προβλήματα (π.χ. ο κλιματισμός δεν λειτουργούσε, με αποτέλεσμα παράγοντες της δίκης να λιώνουν από τη ζέστη).

Μόλις τα πνεύματα ηρέμησαν κατέθεσε ένας ακόμα νεαρός από την παρέα του άτυχου μουσικού, ο Μιχάλης Ξυπόλυτος. Ο μάρτυρας περιέγραψε με λεπτομέρειες πώς εξελίχθηκαν τα τραγικά γεγονότα που οδήγησαν στη δολοφονία Φύσσα, προκαλώντας πολλές φορές την έντονη αντίδραση των συνηγόρων υπεράσπισης, οι οποίοι προσπάθησαν να πλήξουν την αξιοπιστία του. Ο μάρτυρας, που κατέθεσε συγκεκριμένα γεγονότα και με σαφήνεια, μίλησε για «συντεταγμένη ομάδα», όταν αναφέρθηκε στα μέλη της Χ.Α. που έκαναν την επίθεση στο Κερατσίνι, και προχώρησε σε αναγνώριση τριών κατηγορουμένων που κάθονται στο εδώλιο. Συγκεκριμένα, αναγνώρισε τους Λέοντα Τσαλίκη, Αναστάσιο Μιχάλαρο και Ιωάννη Αγγο ανάμεσα στα άτομα που βρέθηκαν το μοιραίο βράδυ σε καφετέρια στο Κερατσίνι απ’ όπου ξεκίνησαν τα τραγικά γεγονότα.

Η υπεράσπιση των κατηγορουμένων, ο δικηγόρος Τάκης Μιχαλόλιας για λογαριασμό του Νίκου Μιχαλολιάκου, ανέφερε ότι προπηλακίζονται κατηγορούμενοι και ανάγνωσε προκήρυξη που κυκλοφόρησε έξω από το δικαστήριο από αναρχικές και αντιφασιστικές ομάδες που δήλωναν την απόφασή τους να βρίσκονται στη δίκη ως παρατηρητές.

Η μητέρα του Παύλου Φύσσα χθες, έπειτα από τα εκτεταμένα επεισόδια μέσα στο δικαστήριο, έκανε λόγο για «στοχευμένο σχέδιο», προκειμένου η δίκη να επιστρέψει στον Κορυδαλλό, ενώ αναφέρθηκε στην προκλητικότητα των κατηγορουμένων, σημειώνοντας ότι «απέδειξαν ποιοι είναι. Είναι εγκληματική οργάνωση. Εχουν απέναντί τους μια χαροκαμένη μάνα και με προκαλούν». Η δίκη συνεχίζεται σήμερα, κατ’ εξαίρεση, στις φυλακές Κορυδαλλού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή