Γιουνκέρ προς Φάρατζ: «Γιατί βρίσκεστε εδώ;»

Γιουνκέρ προς Φάρατζ: «Γιατί βρίσκεστε εδώ;»

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε λίγες ώρες αναμένεται να συναντηθεί ο Βρετανός Πρωθυπουργός με τους εταίρους του  για την πρώτη φορά μετά το δημοψήφισμα της προηγούμενης εβδομάδας. «Δεν θα είναι εύκολη η συζήτηση», λέει στην «Κ» Ευρωπαίος διπλωμάτης και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα από την συζήτηση που έγινε σήμερα το πρωί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιουνκέρ κάλεσε την Μ. Βρετανία να είναι πιο σαφής για τα ποια είναι τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει, κάτι το οποίο αναμένεται να ​επαναλάβει και κατά την διάρκεια του δείπνου στην Σύνοδο Κορυφής.  Ο κ. Γιουνκέρ​,​ στο Κοινοβούλιο​,​ τόνισε ότι “ θα ήθελα το Ηνωμένο Βασίλειο να μας δώσει την θέση του, όχι σήμερα, όχι αύριο αλλά σύντομα, δεν μπορούμε να εμπλακούμε σε μία παρατεταμένη αβεβαιότητα”.

Συγχρόνως υπογράμμισε με έντονο τόνο πως έχει απαγορεύσει στους επιτρόπους οποιαδήποτε μυστική διαπραγμάτευση με τη Βρετανία για το μέλλον, τουλάχιστον μέχρι να ενεργοποιηθεί το άρθρο 50. Ο κ. Κάμερον είναι σαφές ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ζητήσει την εκκίνηση της διαδικασίας εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου, αν και το σήμα από τις Βρυξέλλες είναι ξεκάθαρο: Δεν θα υπάρξει καμία διαπραγμάτευση, επίσημη ή ανεπίσημη, αν δεν ​ενεργοποιηθεί το άρθρο 50.

Το κλίμα ήταν ​τεταμένο στο ​Ε​υρωπαϊκό ​Κ​οινοβούλιο​,​ με τον κ. Γιουνκέρ απευθυνόμενος στο κόμμα του κ. Φάρατζ, το UKIP να λέει «είναι η τελευταία φορά που χειροκροτάτε εδώ μέσα, και μου προκαλεί έκπληξη που βρίσκεστε εδώ. Γιατί βρίσκεστε εδώ;»

Συναισθηματική φόρτιση επικράτησε στο ευρωκοινοβούλιο, όταν ο  πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μ. Σουλτς ευχαρίστησε τον Άγγλο επίτροπο αρμόδιο για τη Χρηματοπιστωτικ​ή​ Σταθερότητα Τζόναθαν Χιλ,ο οποίος ανακοίνωσε την παραίτησή του το προηγούμενο Σάββατο. Ο ​κ. ​Χιλ δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του, καθώς ευρωβουλευτές από όλες τις πτέρυγες τον τίμησαν χειροκροτώντας όρθιοι.

​Ό​σον αφορά την κατάσταση της υγείας του προέδρου της Επιτροπής και το κατά πόσο θα παραιτηθεί​, (υπήρχαν μία σειρά από φήμες​), ​ ο κ. Γιουνκέρ είπε πως δεν έχει πρόθεση να παραιτηθεί «Δεν έχω κουραστεί, δεν είμαι κουρασμένος, μέχρι την τελευταία μου ανάσα θα πολεμώ για μία ενωμένη Ευρώπη»​. 

Την ανάγκη να δείξουν «υπομονή» οι Ευρωπαίοι ηγέτες με τη διαδικασία εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την  Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής, καλώντας παράλληλα για νέα άτυπη Σύνοδο των 27 τον Σεπτέμβριο. Μόνο η Βρετανική Κυβέρνηση μπορεί να ξεκινήσει διαδικασία ,για αυτό πρέπει να υπάρξει «υπομονή εκεί που χρειάζεται».

Η Ε.Ε. είναι έτοιμη «να εκκινήσει τις διαδικασίες του διαζυγίου και σήμερα, χωρίς όμως ενθουσιασμό, καθώς το σενάριο αυτό δεν είναι το ιδανικό για εμάς» είπε χαρακτηριστικά. Συγχρόνως ο κ. Τουσκ ζήτησε συγνώμη για το «προσωπικό τόνο» με τον οποίο αντιμετώπισε την υπερψήφιση του Brexit στο Βρετανικό δημοψήφισμα, συγκρίνοντάς το με την αποχώρηση ενός πολύ αγαπητού προσώπου από το σπίτι.

Ολοκληρώνοντας ο Ντόναλντ Τούσκ δήλωσε πως θα προτείνει μια νέα άτυπη συνάντηση των ηγετών τον Σεπτέμβριο στη Μπρατισλάβα στο πλαίσιο της Προεδρίας της Σλοβακίας, καθώς «θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες για να προετοιμαστούμε».

Η καγκελάριος της Γερμανίας Aγκελα Μέρκελ δήλωσε κατά την άφιξή της στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες πως είναι σημαντικό να αρχίσουν συνομιλίες για το Brexit μόνο αφού η Βρετανία έχει ανακοινώσει επισήμως την πρόθεσή της να αποχωρήσει από την ΕΕ.

Η καγκελάριος πρόσθεσε πως είναι σημαντικό να βλέπουμε τη Βρετανία ως φίλη και εταίρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή