Σάμος: Σαν γλυκό κρασί

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα πάτε και θα… ξαναπάτε, γιατί μία φορά δεν είναι ποτέ αρκετή για να τη γνωρίσετε ολόκληρη: από τις αμέτρητες παραλίες της και τα ιδιαίτερα μουσεία της μέχρι τα κατάλοιπα του διαχρονικά λαμπρού παρελθόντος της – τους αρχαιολογικούς χώρους, τα ταμπακαριά, τους ταρσανάδες. Θα δοκιμάσετε στον τόπο τους τα σπουδαία σαμιώτικα κρασιά, θα οδηγήσετε σε υπέροχες, πνιγμένες στη βλάστηση διαδρομές και θα απολαύσετε μαγικές νύχτες στους καφενέδες των δροσερών ορεινών χωριών.    

Ανακαλύψτε το Σεϊτάνι. Αμέτρητες παραλίες με βλάστηση που σχεδόν αγγίζει τη θάλασσα, με άμμο ή βότσαλα, κοσμικές ή απάτητες, υπάρχουν στο νησί. Ωστόσο, για ιδιαίτερες βουτιές αξίζει να φτάσετε στο Σεϊτάνι, είτε με κάποιο πλεούμενο είτε περπατώντας για 30 λεπτά στο παλιό καλντερίμι από την παραλία Ποτάμι. Ακόμη κι αν έχουν κάνει… επιδρομή τα σκάφη, θα νιώσετε ότι βρίσκεστε στον παράδεισο, παρότι το όνομά της σημαίνει «διαβολότοπος»!

Θαυμάστε το Ιερό της Ηρας. Διακόψτε για λίγο τις βουτιές στο κοσμικό Πυθαγόρειο και φτάστε στο φημισμένο Ηραίον, στα 5 χλμ. απόσταση, για να δείτε τον αρχαιολογικό χώρο που συγκαταλέγεται στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Προσείλκυε επισκέπτες από όλο τον τότε γνωστό κόσμο, αφού εδώ βρισκόταν σύμφωνα με τον Ηρόδοτο ο μεγαλύτερος ναός της θεάς. Θα δείτε τμήματα του ναού της Ηρας, το βωμό, την ιερά οδό, τις θέρμες, τις στοές και τον τεράστιο κίονα που λέγεται ότι άφησαν επίτηδες οι αρχαιοκάπηλοι για να εντοπίζουν το σημείο.

Κάντε… σλάλομ στο Ποτάμι. Είναι μία από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού, ωστόσο αξίζει να… ξεπλύνετε την αλμύρα στα γλυκά νερά του ομώνυμου φαραγγιού που βρίσκεται πίσω της. Το σύντομο μονοπάτι θα σας φέρει αρχικά στον βυζαντινό ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Συνεχίστε στην πυκνή ρεματιά και σε πολύ λίγα λεπτά θα φτάσετε στην… ποταμίσια παραλία μπροστά στο μικρό φιορδ που σχηματίζουν τα βράχια. Η συνέχεια περιλαμβάνει κολύμπι και εύκολο ραπέλ στους μικρούς καταρράκτες, σε μια πορεία που μπορεί να διαρκέσει και 20 λεπτά. Την εμπειρία ολοκληρώνει το ταβερνάκι που βρίσκεται ακριβώς πάνω από το φαράγγι!

Δείτε το ηλιοβασίλεμα στα Ταμπακαριά. Από το παραλιακό μέτωπο του Καρλόβασου αγνάντευε τη θάλασσα και τη δύση του ηλίου ο Γιάννης Ρίτσος. Για μία ακόμη πιο γοητευτική εμπειρία, όμως, περπατήστε έως την περιοχή Ρίβα όπου βρίσκονται τα κουφάρια των περίφημων ταμπακαριών της Σάμου. Υπολογίζεται ότι τον 20ό αιώνα που μεγαλούργησαν λειτουργούσαν 40 ταμπακαριά, τα οποία παρήγαν το 25% των σολοδερμάτων της Ελλάδας. Μέχρι σήμερα στέκουν όρθιες οι εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις τους και κάποια μηχανήματα στο εσωτερικό τους, ενώ για μια πλήρη εικόνα του σπουδαίου αυτού σαμιώτικου κεφαλαίου επισκεφτείτε το Μουσείο Βυρσοδεψίας.

Υποκλιθείτε στο Ευπαλίνειο Ορυγμα. Από τον 6ο αιώνα π.Χ. μέχρι σήμερα το πιο κοσμοπολίτικο σημείο της Σάμου είναι το Πυθαγόρειο. Αναζητήστε τα οχυρωματικά τείχη, τις επαύλεις με τα ψηφιδωτά, τις αθλητικές εγκαταστάσεις, τα ρωμαϊκά λουτρά, τα τμήματα του αρχαίου λιμανιού και το αναστηλωμένο αρχαίο θέατρο και δείτε το αρχαιολογικό μουσείο. Ακόμη όμως κι αν δεν είστε λάτρεις των αρχαιοτήτων, φτάστε τουλάχιστον μέχρι το περίφημο Ευπαλίνειο Ορυγμα. Η εντυπωσιακή σήραγγα, μήκους 1.036 μ., αποτελεί το υδραγωγείο το οποίο θεωρείται ένα από τα κορυφαία επιτεύγματα μηχανικής του αρχαίου κόσμου και κατασκευάστηκε το 550 π.Χ. από τον μηχανικό Ευπαλίνο.

Απολαύστε τη δροσιά στα ορεινά χωριά. Αν πρέπει να επιλέξετε μόνο δύο από τα 33 χωριά της Σάμου, αυτά είναι οι Βουρλιώτες και οι Μανωλάτες που βρίσκονται στις πλαγιές του κατάφυτου όρους Αμπελος. Μια ζωηρή πλατεία σκιασμένη από πλατάνια και σοκάκια με όμορφα σπίτια σάς περιμένει στους Βουρλιώτες, ενώ στους Μανωλάτες θα περπατήσετε στο κεντρικό πλακόστρωτο ανακαλύπτοντας επιπλέον τα καλλιτεχνικά εργαστήρια, αφού το χωριό αποτελεί τόπο μετεγκατάστασης αρκετών ξένων και Ελλήνων καλλιτεχνών.

 

Μετάβαση

Στη Σάμο θα φτάσετε με πλοίο από τον Πειραιά (7½-13 ώρες, από 98 ευρώ με επιστροφή) και την Καβάλα (13-15 ώρες, από 80 ευρώ με επιστροφή) ή με αεροπλάνο από Αθήνα (από 100 ευρώ).

Διαμονή

Κλασική αξία στη Σάμο είναι το Doryssa Seaside Resort (Τ/22730-88.300, www.doryssa.gr, από 200 ευρώ), στο Πυθαγόρειο. Επίσης στο Πυθαγόρειο, με σύγχρονο ντιζάιν και σουίτες με ιδιωτική πισίνα, το Proteas Blu Resort (Τ/22730-62.144, www.proteasbluresort.gr, από 100 ευρώ). Εξυπηρετικό και καλόγουστο το Samaina Inn (Τ/22730-30.400-5, www.samainahotels.gr, από 110 ευρώ), στο Καρλόβασι. Ωραία δωμάτια στο Βαθύ διαθέτει το Samos City Hotel (Θεμ. Σοφούλη 11, Τ/22730-28.377-8, www.samoshotel.gr, από 75 ευρώ), ενώ στον Μαραθόκαμπο θα βρείτε το συμπαθέστατο Kerkis Bay Hotel (Τ/22730-37.202, kerkisbayhotel.com, από 50 ευρώ).

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

Φαγητό

Φρέσκο ψάρι στους Ψαράδες (Τ/22730-32.489) στα Κοντακαίικα και στο Nick the Greek (Τ/22730-37.261) στον Μαραθόκαμπο. Στο Ανω Βαθύ δοκιμάστε μαγειρευτά στις Νοστιμιές της Ουρανίας (Τ/22730-22.488). Στον Λιμνιώνα, η Γαλήνη (Τ/22730-37.483) σερβίρει απίθανο γεμιστό κατσίκι στον ξυλόφουρνο και το ΑΑΑ (Τ/22730-94.472) στις Μανωλάτες μεζέδες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή