Νέα επίσχεση στον ΕΟΠΥΥ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διαρκή αναβρασμό βρίσκεται το τελευταίο διάστημα ο χώρος της Υγείας, με τις κινητοποιήσεις των υγειονομικών να διαδέχονται η μία την άλλη. Χθες, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων πραγματοποίησε άλλη μία συγκέντρωση διαμαρτυρίας με μαντινάδες και αναπαραστάσεις της διάλυσης του ΕΣΥ (αυτήν τη φορά πρωταγωνίστησαν εργαζόμενοι που είχαν μεταμφιεστεί σε φυλακισμένους).

Αύριο, οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ ξεκινούν νέα επίσχεση παροχής υπηρεσιών σε ασφαλισμένους του οργανισμού, που στην πράξη σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι ενδέχεται να κληθούν να πληρώσουν οι ίδιοι το κόστος της επίσκεψης. Η Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ διαμαρτύρεται για τις καθυστερήσεις πληρωμών για υπηρεσίες που παρείχαν στους ασφαλισμένους. Σύμφωνα με την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, 530 κλινικοί γιατροί παραμένουν απλήρωτοι για τον Ιανουάριο 2016, παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς από την ηγεσία του ΕΟΠΥΥ, ενώ οι οφειλές του οργανισμού προς τους γιατρούς για τον Φεβρουάριο 2016 είναι από προχθές ληξιπρόθεσμες και οι κλινικοεργαστηριακοί και εργαστηριακοί γιατροί είναι απλήρωτοι για όλο το 2016.

Η Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ καταγγέλλει για άλλη μία φορά και τον νέο τρόπο εκκαθάρισης των πληρωμών τους, που πλέον γίνεται με δειγματοληπτικό έλεγχο των παραστατικών. Οπως υποστηρίζει, «οι γιατροί δέχονται με συνοπτικές διαδικασίες εξουθενωτικά κουρέματα σε στατιστικό, μη πραγματικό έλεγχο, με πάγωμα πληρωμών σε οποιαδήποτε ένσταση». Οπως αναφέρει, τους «κουρεύονται» ποσά μόνο και μόνο επειδή το ηλεκτρονικό σύστημα που χειρίζεται ο οργανισμός δεν ανοίγει σκαναρισμένα αρχεία επισκέψεων ασφαλισμένων. Σημειώνεται ότι από το 2012, οπότε δημιουργήθηκε ο ΕΟΠΥΥ, έως και το 2015, οι συμβεβλημένοι γιατροί, όπως και άλλοι πάροχοι, πληρώνονται το 90% του κόστους των υπηρεσιών που παρέχουν και το υπόλοιπο 10% το λαμβάνουν μετά την εκκαθάριση. Εως τώρα, για τη συγκεκριμένη τριετία δεν έχουν λάβει το 10%.

Εν τω μεταξύ, προειδοποίηση ότι τα νοσοκομεία θα καταρρεύσουν πλήρως μετά τις 31/12/2016 (σ.σ. οπότε λήγουν οι συμβάσεις επικουρικού προσωπικού), εάν δεν γίνουν προσλήψεις, απευθύνει στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς. Οι γιατροί τονίζουν ότι, παρά τη δέσμευση του υπουργού σε συνάντηση του Μαΐου για ολοκλήρωση εντός διμήνου προσλήψεων και κρίσεων μόνιμων γιατρών, οι διαδικασίες δεν έχουν καν ξεκινήσει. «Προς το παρόν προωθούνται ελαστικές σχέσεις με μπλοκάκια, επικουρικούς, ατομικές συμβάσεις, αναγκαστικές μετακινήσεις κ.λπ.», σημειώνει η ΕΙΝΑΠ και ζητεί από το υπουργείο να προχωρήσει σε κατάργηση κάθε προσωρινής και ελαστικής σχέσης εργασίας και σε άμεση κάλυψη 6.000 κενών θέσεων γιατρών και 20.000 κενών θέσεων νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή