Ανησυχία και προβληματισμός στο ΠΑΣΟΚ για την απλή αναλογική

Ανησυχία και προβληματισμός στο ΠΑΣΟΚ για την απλή αναλογική

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβληματισμός  επικρατεί πλέον στο ΠΑΣΟΚ σχετικά με την ψήφιση της απλής αναλογικής, καθώς στο επιτελείο της κ. Φώφης Γεννηματά γίνονται δέκτες της έντονης ανησυχίας αρκετών βουλευτών ότι θα είναι λάθος του κόμματος να δώσει στην παρούσα συγκυρία την εντύπωση ότι εξυπηρετεί το σχέδιο του κ. Αλ. Τσίπρα να παραμείνει στο παιχνίδι της εξουσίας ακόμη και αν χάσει τις επόμενες εκλογές. Και πολύ περισσότερο, όταν η αντίθετη προαναγγελία του κ. Στ. Θεοδωράκη ότι θα καταψηφίσει την απλή αναλογική εκτιμάται ότι επικροτείται από τους μετριοπαθείς πολίτες οι οποίοι αντιλαμβάνονται πως, αν τελικώς επικρατήσει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι πολύ δύσκολο να σχηματισθεί είτε κεντροαριστερή είτε κεντροδεξιά κυβέρνηση, με συνέπεια η χώρα να επιβαρυνθεί και από μια πρωτοφανή πολιτική αστάθεια.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις που έκανε στην «Κ» ο κ. Δημ. Κρεμαστινός. «Η απλή αναλογική θα είχε νόημα αν ψηφιζόταν σε ουδέτερο πολιτικό χρόνο, όταν την πρωτοεισηγήθηκε το ΠΑΣΟΚ», είπε και πρόσθεσε ότι «αν ο ΣΥΡΙΖΑ την επιθυμούσε πραγματικά, θα την εισηγείτο το προηγούμενο καλοκαίρι, για να διαμορφωθεί το φθινόπωρο μια εντελώς διαφορετική κυβέρνηση. Τώρα, όμως», τόνισε ο κ. Κρεμαστινός, «είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει αυτό τον νόμο με εξόφθαλμη πολιτική σκοπιμότητα και ως εκ τούτου θεωρώ λάθος την υπερψήφισή του. Πόσο μάλλον όταν η μεθόδευση του ΣΥΡΙΖΑ αντίκειται και στο βαθύτερο νόημα του Συντάγματος, που επιχειρεί να αποτρέψει ανάλογες μικροκομματικές σκοπιμότητες».

Επισημαίνεται ότι ο κ. Κρεμαστινός δεν προεξόφλησε την ψήφο του. Επιφυλάχθηκε όμως να διατυπώσει αυτές τις απόψεις στην επικείμενη συνεδρίαση της Κ.Ο. και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Κάτι ανάλογο φέρεται αποφασισμένος να κάνει και ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης. Και εκείνος μιλώντας χθες στην «Κ» δεν αρνήθηκε τον έντονο προβληματισμό του για τυχόν στήριξη της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζοντας ότι ανέκαθεν υπήρξε οπαδός μιας μικρής έστω πριμοδότησης στο πρώτο κόμμα. «Αλλά το πρόβλημα είναι ότι έχουμε προ έτους καταθέσει μια πρόταση ανάλογη με αυτή που φημολογείται ότι θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και επομένως θα ήμασταν αναξιόπιστοι να την καταψηφίσουμε», παραδέχθηκε, δίνοντας την εντύπωση ότι θα επιθυμούσε να υπάρξει κάποια παραφωνία της τελευταίας στιγμής στον νόμο (όπως π.χ. η αλλαγή του ορίου του 3% για να μπει ένα κόμμα στη Βουλή), προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να βρει τον τρόπο να απεγκλωβιστεί από το αδιέξοδό του.

Ανάλογες απόψεις έχουν και άλλοι βουλευτές της Δημ. Συμπαράταξης, που αρνούνται επί του παρόντος να τις δημοσιοποιήσουν. Κατ’ ιδίαν, όμως, τονίζουν ότι τυχόν υπερψήφιση του κυβερνητικού σχεδίου θα συνιστά και μείζον πολιτικό σφάλμα, καθώς θα οριοθετήσει πλέον το ΠΑΣΟΚ ως δυνάμει εταίρο μόνον του ΣΥΡΙΖΑ καθώς το δικό του σχέδιο εξυπηρετεί η απλή αναλογική και όχι ασφαλώς της Ν.Δ. Ως εκ τούτου, θα έχει ασφαλώς μεγάλο ενδιαφέρον η τοποθέτηση του κ. Ευ. Βενιζέλου κατά την επικείμενη συνεδρίαση της Κ.Ο., καθώς εκείνος ήταν που κατέθεσε προ έτους την πρόταση της απλής αναλογικής εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, η οποία για πολλούς έχει οδηγήσει σήμερα σε αδιέξοδο το κόμμα.

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι το περιβάλλον της κ. Γεννηματά παρακολουθεί μεν αυτές τις συζητήσεις αλλά αποφεύγει να τις σχολιάσει. «Η απλή αναλογική είναι πρότασή μας και είναι αυτή που εξυπηρετεί και το πάγιο αίτημά μας η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστούν», λένε στη Χαρ. Τρικούπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή