Τα βραβεία «Γαστρονόμου» του 2016

Τα βραβεία «Γαστρονόμου» του 2016

18' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι νεότατοι Εύη και Νίκος Λούλης, έβδομη γενιά στο τιμόνι των Μύλων Λούλη, δεν μίλησαν για τα καινοτόμα προϊόντα τους. Κι ας έχουν βγάλει τα τελευταία χρόνια μισή ντουζίνα νέα αλεύρια. Ούτε στη μακρά ιστορία της εταιρείας αναφέρθηκαν. Κι ας κλείνει δυόμισι αιώνες ζωής. Κατά την παραλαβή του βραβείου τους στη φετινή απονομή των βραβείων ποιότητας του «Γαστρονόμου», μίλησαν με πάθος για το Μουσείο Αρτου που έχουν δημιουργήσει στο Κερατσίνι και για την εκστρατεία ενημέρωσης που «τρέχουν» για την παιδική παχυσαρκία, την ορθή διαχείριση των τροφίμων, την κλιματική αλλαγή. Με το παράδειγμά τους έδωσαν τον ορισμό του σύγχρονου επιχειρηματία στον χώρο των τροφίμων: οραματιστής, καινοτόμος, αναπτυξιακός, χρήσιμος. Ζει μέσα στην κοινωνία και δουλεύει συστηματικά υπηρετώντας τις ουσιαστικές ανάγκες του σύγχρονου νοικοκυριού, ερευνά διαρκώς και προσφέρει πρωτότυπα, ποιοτικά προϊόντα.

Τέτοιους ανθρώπους, από «άλλο ανέκδοτο», βράβευσε φέτος στην ένατη απονομή των Βραβείων Ποιότητας ο «Γαστρονόμος» και η «Καθημερινή» τη Δευτέρα 27/6 στο Ζάππειο. «Ανθρώπους που με μεράκι και επαγγελματισμό προσφέρουν στη χώρα και συμβάλλουν στην ανάπτυξή της», όπως τους χαρακτήρισε ο διευθυντής της «Κ» Αλέξης Παπαχελάς, ανοίγοντας την εκδήλωση. Υποκλινόμενος ενώπιον του ήθους των παραγωγών, ο σύμβουλος έκδοσης της εφημερίδας και επικεφαλής του «Γ», Σωκράτης Τσιχλιάς, συνέδεσε στην ομιλία του τη γαστρονομία με την τουριστική ανάπτυξη της χώρας: «Το πλεονέκτημα της Ελλάδας βρίσκεται στην παραγωγή εκλεκτών προϊόντων. Τους πρωτοπόρους αυτής της πρακτικής προσπαθούμε να ανακαλύψουμε. Εκτός από τις εξαγωγές, όπου αναζητούμε καταναλωτές στα πέρατα της οικουμένης, ως τουριστική χώρα έχουμε ένα πλεονέκτημα: μπορούμε να διαθέσουμε, μέσω της γαστρονομίας μας, αλλά και μέσω του εμπορίου, τρόφιμα και κρασιά στα εκατομμύρια που μας επισκέπτονται κάθε χρόνο. Είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε».

Κερδισμένο το στοίχημα για την άλλη μεγάλη εταιρεία που βραβεύθηκε, την Κρι-Κρι. «Πρότυπο» τη χαρακτήρισε ο Γιάννης Σταύρου, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος: «Αύξησε το προσωπικό της κατά 50 άτομα τα τελευταία 2 χρόνια, ενώ μετά την καταστροφή του εργοστασίου της έχτισε σε 7 μήνες μια σύγχρονη μονάδα γιαουρτιού αξίας 6.000.000 ευρώ».

Και από τους «μεγάλους» στους «μικρούς», στους Κερκυραίους Γιώργο και Σπύρο Δαφνή, δυο «τρελούς» τριαντάρηδες που κατόρθωσαν το ακατόρθωτο: αποκατέστησαν τη χαμένη τιμή του κερκυραϊκού ελαιώνα, παράγοντας το υγιεινότερο, σύμφωνα με τελευταίες μετρήσεις, ελαιόλαδο στον κόσμο, τον «Κυβερνήτη». Παραλαμβάνοντας το βραβείο μάς συνεπήραν με τον ενθουσιασμό τους: «Σπάσαμε μια αρνητική παράδοση ετών, που ήθελε τον τόπο μας να παράγει κακό λάδι. Καταφέραμε το ασχημόπαπο να γίνει κύκνος». Το βραβείο αφιέρωσαν στους ανθρώπους της γενιάς τους «που προσπαθούν να μείνουν εδώ και να προκόψουν, γιατί είναι αλήθεια ότι, όπου και αν πάμε, δυστυχώς, η Ελλάδα μάς πληγώνει, όμως εμείς, σαν καλά παιδιά, τώρα στην ανάγκη, πρέπει να της σταθούμε και να της βάλουμε πλάτη».

Από περηφάνια «φουσκώσαμε» και όταν παρέλαβε το βραβείο του ο Παναγιώτης Μαρούλης, μελισσοκόμος στην Αμοργό. Είναι ωραίο να ανταμείβεται ένας άνθρωπος που κάνει μια δουλειά δύσκολη με περιορισμένο κέρδος. Ο λόγος του σεμνός: «Οταν η μέλισσα βρει μια τροφή, θα μεταδώσει αυτήν την πληροφορία στις άλλες στην κυψέλη χορεύοντας. Και θα δώσει τα εξής σήματα: για την ποιότητα, την ποσότητα και τη θέση της. Δεν κάνω τίποτα άλλο από το να ακολουθώ τον χορό της μέλισσας. Αυτός ο χορός με έφερε πριν από κάμποσα χρόνια στην Αμοργό, τόπο άγονο με απίστευτο πλούτο».

Φέτος, βραβεύθηκαν και εστιάτορες που υπηρετούν με άποψη την ελληνική κουζίνα. «Ζωντανή διαφήμιση για την Ελλάδα» χαρακτήρισε η αναπλ. υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά το εστιατόριο Notos του Κωνσταντίνου Ερίνκογλου στις Βρυξέλλες, που μαγειρεύει μοντέρνα ελληνικά φαγητά με τα εθνικά μας προϊόντα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους τα μέλη του Δ.Σ. της «Καθημερινής» Μάρθα Δερτιλή και Γιάννης Κοντέλλης, η Νικόλ Αλαφούζου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και η πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς Σοφία Στάικου (που απένειμαν και βραβείο), επιχειρηματίες, στελέχη τραπεζών, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι και αναγνώστες του «Γ».

Μετά την απονομή, οι προσκεκλημένοι δοκίμασαν τα βραβευμένα προϊόντα στον πάγκο των παραγωγών στο αίθριο του Ζαππείου: το κερκυραϊκό λάδι, τα γλυκά κεράσια του Συνεταιρισμού Ράχης, το αμοργιανό μέλι, τις δαμασκηνοελιές του Μιχάλη Αϊνατζόγλου, τη γραβιέρα του Νίκου Γασπαράκη, τα σπάνια θηραϊκά κρασιά του Γαβαλά, τη μοντέρνα ρετσίνα του Κεχρή. Στους διπλανούς πάγκους οι σεφ του «Γ» παρουσίασαν παραδοσιακά ελληνικά φαγητά σε φίνα εκδοχή.

ΒραβεΙο Οινοπαραγωγής στην «Οινοποιία Γαβαλά»

Οι ξεχασμένες ποικιλίες

Η Σαντορίνη φημίζεται για τα κρασιά της. Ολοι ξέρουμε το Ασύρτικο. Πόσοι όμως από μας γνωρίζουμε ότι στο νησί ευδοκιμούσαν παλιότερα και άλλες γηγενείς ποικιλίες που έδιναν ξεχωριστά κρασιά;

Tέταρτη γενιά οινοποιός ο Γιώργος Γαβαλάς. «Στους αμπελώνες της Σαντορίνης πρωταγωνιστής είναι το Ασύρτικο» λέει. «Το αγαπάμε, γιατί μας έχει ταξιδέψει στον κόσμο, όμως ο τόπος έχει κι άλλες αξιόλογες ποικιλίες όπως το Κατσανό και η Γαϊδουριά». Για την αναβίωσή τους δούλεψε με πάθος, με αποτέλεσμα σήμερα να εξάγεται ακόμη και στις ΗΠΑ το Κατσανό, μια ξεχασμένη ποικιλία που κόντευε να αφανιστεί. Ο «Γ» βράβευσε τον Γιώργο Γαβαλά για την επιτυχημένη προσπάθεια αναβίωσης των ξεχασμένων ποικιλιών της Σαντορίνης. «Ξεκίνησα με το Κατσανό που βγήκε στα επτά καλύτερα κρασιά της Μεσογείου. Πριν από τρία χρόνια έβγαλα τη γαϊδουριά που έχει προπωληθεί όλο και τώρα ετοιμάζουμε μια νέα ποικιλία που θα βγει σε περίπου μία δεκαετία». Τον Γιώργο Γαβαλά βράβευσε η διευθύντρια του Οινοχόου κ. Μερόπη Παπαδοπούλου.

Πού το βρίσκουμε: Σε όλες τις ενημερωμένες κάβες και σε αρκετά σούπερ μάρκετ.

Βραβείο ΕστιατορΙου στον «Νότο»

Ο «Νότος» κατακτά τον Βορρά

Ο Κωνσταντίνος Ερίνκογλου γεννήθηκε στη Μουσθένη. Με προσφυγική καταγωγή έφυγε από την πατρίδα στα 18 για να σπουδάσει Κοινωνιολογία στο Στρασβούργο. Συνέχισε με υποτροφία στο Collège de l’ Europe στο Βέλγιο. Μετά τις σπουδές του εργάσθηκε στην Ε.Ε. Εκεί συνειδητοποίησε ότι ο δρόμος του ήταν άλλος. Ανοιξε το εστιατόριο «Νότος» στις Βρυξέλλες το 1996. Και οι Βέλγοι από τα σουβλάκια και τους μουσακάδες που γνώριζαν μέχρι τότε, έφθασαν να δοκιμάζουν αυθεντικά ελληνικά προϊόντα και μια κουζίνα που παίρνει τις παραδοσιακές συνταγές και τις φθάνει στο απόγειό τους. Προσφάτως βραβεύθηκε από τον βασιλέα του Βελγίου, με το παράσημο του τάγματος του Λεοπόλδου Β΄. Ο «Γ» τον βραβεύει γιατί μαγειρεύει με ελληνικά προϊόντα στην καρδιά της Ευρώπης και προτείνει στους πελάτες του μια λίστα αποκλειστικά εκλεκτών ελληνικών κρασιών. Γιατί δείχνει στους ξένους αλλά και στους Ελληνες τι μπορεί να σημαίνει υψηλή ελληνική γαστρονομία. Η αν. υπουργός Τουρισμού κ. Ελενα Κουντουρά επέδωσε το βραβείο και συνεχάρη θερμά τον Κωνσταντίνο Ερίνκογλου.

Νότος: 154, rue de Livourne, Bruxelles 0032 (0)2 513-2959

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ

στο «Θαλασσάκι»

Οταν η ελληνική κουζίνα έχει κέφια

Στον όρμο Υστερνίων στην Τήνο, η ταβέρνα «Θαλασσάκι» υποδέχεται ντόπιους και ξένους εδώ και 16 καλοκαίρια. Το ζευγάρι των ιδιοκτητών, η μαγείρισσα Αντωνία Ζάρπα και ο σύζυγός της Αρης Τάτσης, καταθέτει μια ισχυρή και δομημένη άποψη για την εστίαση, που βασίζεται στην εκλεκτή πρώτη ύλη, σέβεται την παράδοση και την μπολιάζει με φαντασία και δημιουργικότητα. Τα προϊόντα όλα ντόπια. Τα ψάρια και τα θαλασσινά, από τις πλούσιες θάλασσες του νησιού. Η μαγειρική της Αντωνίας Ζάρπα έχει γευστική δύναμη, ενάργεια, φινέτσα, ακροβατεί ανάμεσα στην κλασική και τη νέα ελληνική κουζίνα, τη λιτή κυκλαδίτικη παράδοση και την ιδιαιτερότητα που πηγάζει από το ταλέντο της. Είναι μια γυναίκα που μαγειρεύει με το μυαλό και την ψυχή. Η Αντωνία, όταν δεν είναι στην κουζίνα, καλλιεργεί το μποστάνι της, φτιάχνει απίθανα τυριά με μυρωδικά, λαχανικά και ξηρούς καρπούς, φωτογραφίζει, ζωγραφίζει η ίδια τα τραπέζια της ταβέρνας ή γράφει, μεγαλώνοντας παράλληλα δύο κόρες. Ο Αρης στο πλευρό της φροντίζει όλα στην ταβέρνα να πηγαίνουν ρολόι. O «Γαστρονόμος» βραβεύει την Αντωνία Ζάρπα και τον Αρη Τάτση γιατί στο «Θαλασσάκι» σερβίρεται καλή ελληνική κουζίνα, φαγητά μαγειρεμένα με ντόπια προϊόντα. Γιατί αντιλαμβάνονται ότι η παράδοση δεν είναι κάτι στατικό και γιατί δείχνουν στους ξένους επισκέπτες της χώρας μας τι μπορεί να κάνει η φαντασία και η δημιουργικότητα συνδυασμένες με τα εξαιρετικά ντόπια υλικά. Ο σεφ Χριστόφορος Πέσκιας επέδωσε το βραβείο ως ειδήμων στο καλό φαγητό.

Θαλασσάκι: Oρμος Υστερνίων, Τήνος, τηλ.: 22830-31.366

Βραβεiο γεωργικhς καλλιeργειας στον Α.Σ. Κερασοπαραγωγών Ράχης

Κεράσια από τον Ολυμπο

Η ιστορία εντυπωσιακή και μέχρις ενός σημείου κοινή σε πολλές αγροτικές περιοχές. Επιδοτήσεις για να πάψουν οι αγρότες να καλλιεργούν καπνά, και έπειτα οι αγρότες στο καφενείο και τα χωράφια χέρσα. Ενας άνθρωπος, ο παπα-Γιώργης, έκανε τη διαφορά. Δήλωσε ότι θα φέρει νερό από τον Ολυμπο. Στο χωριό η αντίδραση ήταν «αν φέρεις εσύ νερό από τον Ολυμπο να μας κρεμάσεις στην πλατεία». Θεού θέλοντος και υπουργείου και ΕΣΠΑ χρηματοδοτούντων μετέφεραν νερό από τον Ολυμπο. Σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο έψαξαν την καλύτερη καλλιέργεια και κατέληξαν στα κεράσια. Ετσι ξεκίνησε ο Α.Σ. «Αγιος Λουκάς» το 1991. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν διπλασιάσει την παραγωγή τους, έχουν εκμεταλλευτεί τις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ, για να κτίσουν ένα υπερσύγχρονο διαλογητήριο/ ψυγείο, και έχουν ήδη αποσβέσει το χρέος τους. Συνεργάζονται με μεγάλη διεθνή αλυσίδα που εξάγει το 85% της παραγωγής τους. O συνεταιρισμός κέρδισε το βραβείο του για την ποιότητα των κερασιών που είναι μαύρα, τραγανά και πάνγλυκα σαν τα παλιά κεράσια Βοδενών. Κέρδισε επίσης γιατί αποτελεί παράδειγμα συνεργασίας και οικονομικής διαχείρισης. «Θέλω να πιστεύω», είπε ο καθηγητής και πρώην υπουργός Αθανάσιος Τσαυτάρης, που επέδωσε το βραβείο, «ότι τα πρότυπα που αναδεικνύονται θα αποτελέσουν παραδείγματα προς μίμηση και θα βοηθήσουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου μας».

Πού τα βρίσκουμε: Σε όλη την Ελλάδα στα Lidl και σε επιλεγμένα καλά οπωροπωλεία.

Βραβεiο παραγωγης γιαουρτιου στην εταιρεία «Κρι-Κρι»

Και στο Λονδίνο τρώνε Κρι-Κρι

Από το 1954 και το μικρό ζαχαροπλαστείο στις Σέρρες, στο 2016 και στην 3η θέση της ελληνικής αγοράς γιαουρτιού. Με εξαγωγές που φθάνουν το 50% της παραγωγής. Γι’ αυτό βραβεύσαμε την Κρι-Κρι. Και για κάτι ακόμη εξίσου σημαντικό. Η Κρι-Κρι φτιάχνει προϊόντα ευρείας καταναλώσεως, γιαούρτι και παγωτά με φρέσκο γάλα από την περιοχή της. Διαθέτει στους καταναλωτές ένα προϊόν του οποίου η σχέση τιμής/ποιότητας είναι πολύ καλή, βοηθώντας παράλληλα να συντηρηθεί η τοπική γαλακτοπαραγωγή και κτηνοτροφία. Και κάτι ακόμη: Η Κρι-Κρι συνεργάζεται με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο για τη βελτίωση της ποιότητας του γάλακτος και την οικονομικότερη διαχείριση των κτηνοτροφικών μονάδων. Η σύνδεση των Πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις είναι ένα εκσυγχρονιστικό βήμα, πολλαπλά αποδοτικό για όλους. Στην Αγγλία, σε πολλά γνωστά σούπερ μάρκετ, όπως τα Marks & Spencer και τα Waitrose, τα γιαούρτια ιδιωτικής ετικέτας είναι Κρι-Κρι. Ετσι, όταν τα ξένα περιοδικά γαστρονομίας μιλούν για greek yoghurt, οι καταναλωτές εκεί έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν το πραγματικό προϊόν. Είναι μια διαφήμιση της χώρας μας. Στην τελετή απονομής των Βραβείων Ποιότητας 2016, εκ μέρους του ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου της Κρι-Κρι, Παναγιώτη Τσινάβου, το βραβείο παρέλαβε η κόρη του κ. Νατάσα Τσινάβου. Τη βράβευσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΒΒΕ (Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος) κ. Γιάννης Σταύρου.

Πού τα βρίσκουμε: Στα περισσότερα σούπερ μάρκετ και σε παντοπωλεία.

Βραβεiο παραγωγής ελαιολaδου στην εταιρεία «Κυβερνήτης»

Το πρώτο λάδι από την Κέρκυρα

Τους ελαιώνες της Κέρκυρας τους ξέρουμε όλοι. Ποιος όμως ήξερε το κερκυραϊκό λάδι; Κανείς, γιατί ακόμα και οι ίδιοι οι παραγωγοί του θεωρούσαν ότι δεν είναι καλό. Οι Κερκυραίοι Σπύρος και Γιώργος Δαφνής αποφάσισαν να τα «κάνουν όλα αλλιώς». Και τα κατάφεραν. Μας έδωσαν ένα ελαιόλαδο όχι μόνο ποιοτικό αλλά και αποδεδειγμένα ευεργετικό. Γιατί ο «Κυβερνήτης» διαθέτει «ισχυρισμό υγείας», καθώς υπερπληροί τους όρους που θέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση για να θεωρείται ένα ελαιόλαδο υγειοπροστατευτικό. Η επιτροπή γευσιγνωσίας του «Γ», ο καθηγητής Προκόπης Μαγιάτης, οι γευσιγνώστριες Εφη Χριστοπούλου και Μαρία Λαζαράκη, η σεφ Νένα Ισμυρνόγλου και η κ. Μαριάννα Κομητοπούλου του «Παντοπωλείου της Μεσογειακής Διατροφής» επέλεξαν τον «Κυβερνήτη» σε τυφλή δοκιμή. Ο «Γ» βραβεύει τον Σπύρο και τον Γιώργο Δαφνή γιατί έβαλαν την Κέρκυρα στον χάρτη των ελαιοπαραγωγικών ελληνικών νησιών. Καρδιές έκλεψε ο Σπύρος παραλαμβάνοντας το βραβείο: «Το κερκυραϊκό ελαιόλαδο ήταν άγνωστο όχι γιατί η φύση σφάλλει, όχι γιατί ο κερκυραϊκός ελαιώνας ήταν προβληματικός, αλλά γιατί εμείς οι άνθρωποι με τις πρακτικές μας είχαμε οδηγήσει την παραγωγή εκεί». Αφιέρωσε το βραβείο στους γονείς του και στους νέους της γενιάς του. «Με ενθουσίασε ο ενθουσιασμός σας», απάντησε η κ. Σοφία Στάικου, πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, δίνοντας το βραβείο.

Πού το βρίσκουμε: Στην Αθήνα, στο Παντ. της Μεσ. Διατροφής, στη Χαλκιδική στο Sani Resort, στη Σαντορίνη στο πωλητήριο της Santo Wines.

Βραβεiο προϊόντος ευρεiας καταναλωσεως στον Ομιλο Λούλη

249 χρόνια μυλωνάδες

Δυόμισι αιώνες ζωής,  για μια εταιρεία που διοικείται εξ αρχής από την ίδια οικογένεια, είναι, όπως παρατήρησε ο βραβεύων τον Ομιλο Λούλη, καθ. Βιομηχανικής και Κοινωνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κώστας Κωστής, μοναδικό φαινόμενο όχι μόνο για τα ελληνικά αλλά και για τα παγκόσμια δεδομένα. Ο Γαστρονόμος βραβεύει τον Ομιλο Λούλη για το εξαιρετικό τους προϊόν: «Η “τέχνη” του μυλωνά είναι να κάνει τη μείξη που θα δώσει το ίδιο σταθερό προϊόν», μας λέει ο Νίκος Λούλης. Βραβεύονται για την ιστορία τους: Στους 2,5 αιώνες πέρασαν διά πυρός και σιδήρου. Κάθε τόσο πόλεμοι και πυρκαγιές κατέστρεφαν τις εγκαταστάσεις τους. Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πριν μπουν οι Γερμανοί στον Βόλο, όπου είχαν μετεγκατασταθεί, η οικογένεια Λούλη μοίρασε το αλεύρι της στους εργαζόμενους και στους απόρους της πόλης και έκλεισε το εργοστάσιο. Αλλοι στη θέση τους θα είχαν θησαυρίσει. Βραβεύονται για την εταιρική ευθύνη που έχουν επιδείξει από την αρχή της ιστορίας τους, όταν ίδρυσαν στα Γιάννενα το κοινωφελές Ιδρυμα Λούλη. Επίσης για το εξαιρετικό μουσείο που έχουν φτιάξει με πολύ μεράκι στον Μύλο τους στο Κερατσίνι, το οποίο φιλοξενεί καθημερινώς σχολεία για να μάθουν τα παιδιά την ιστορία του ψωμιού και τη σημασία του στη διατροφή. Επιπλέον πληροφορούνται για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην παραγωγή τροφίμων. Bραβεύονται, τέλος, για τις συνεχείς επενδύσεις σε υποδομές και τεχνολογία φιλική προς το περιβάλλον.

Πού τα βρίσκουμε: Σε όλα τα σούπερ μάρκετ και τα παντοπωλεία.

Τιμητικο Βραβειο στον καθ. Προκόπη Μαγιάτη

Η επιστήμη δίπλα στην παραγωγή

Ο καθηγητής του Φαρμακευτικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Προκόπης Μαγιάτης, βραβεύεται από τον «Γ» για την προσφορά του στο ελληνικό ελαιόλαδο, αλλά και γιατί με τη δουλειά του συνδέει την επιστημονική γνώση με την παραγωγή. Η μελέτη που εξέδωσε το 2012, η οποία παρουσίαζε έναν νέο τρόπο μέτρησης της ελαιοκανθάλης, θεωρήθηκε διεθνώς πρωτοποριακή και έφερε στο φως νέα δεδομένα. Μας έδωσε έναν επί πλέον δείκτη για τη μέτρηση της υγειοπροστατευτικότητας του λαδιού. Η μέθοδός του βραβεύθηκε με το πρώτο βραβείο εφαρμοσμένης έρευνας στον διαγωνισμό της Eurobank και του ΣΕΒ το 2016.

Σημαντική είναι και η συνεργασία του με το Πανεπιστήμιο Davis της Καλιφόρνιας. Εκεί διεξήχθη, υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου και του Αμερικανικού Υπουργείου Υγείας, η πρώτη κλινική μελέτη για την ωφέλεια του ελαιολάδου στην υγεία – μέχρι τώρα είχαμε μόνον εργαστηριακές μελέτες. Το ελληνικό ελαιόλαδο που έλαβε μέρος αναδείχθηκε πρώτο ανάμεσα σε 4 καλά ελαιόλαδα. «Μέσα από την επιστημονική συνεισφορά στην ανάδειξη των υγειοπροστατευτικών τους ιδιοτήτων, πολλά ελληνικά ελαιόλαδα έγιναν γνωστά, και κάνουν διεθνή καριέρα. Αυτό είναι το νόημα: να δώσουμε στο ελληνικό ελαιόλαδο τη θέση που του αξίζει στον διεθνή στίβο», είπε ο Προκόπης Μαγιάτης που δεν ξέχασε να ευχαριστήσει και τους φοιτητές του. «Εχουμε στην Ελλάδα πολύ καλά πανεπιστήμια και πολλές εστίες αριστείας. Και το σημαντικότερο, έχουμε πολλούς αξιόλογους νέους», είπε ο καθηγητής Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων της ΑΣΟΕΕ Ιορδάνης Λαδόπουλος επιδίδοντας το βραβείο.

Βραβείο Καταστήματος στην «Agora»

Πρωτοπορία από τη Θεσσαλονίκη

Ενα παντοπωλείο 1.000 τ.μ. στη Θεσσαλονίκη που περικλείει ένα εστιατόριο. Με απολύτως εκλεκτά ελληνικά προϊόντα, φρέσκα και τυποποιημένα. Με εξυπηρέτηση πελατών παραδειγματική. Σ’ ένα περιβάλλον μοντέρνο, που όμως στα υλικά και στο ύφος της διακόσμησης κρύβεται μια νοσταλγία για το παλιό μπακαλοταβερνάκι. Κουζίνα από τα φρέσκα της ημέρας, συνταγές ελληνικές αυθεντικές, πάντα με μια μικρή «αναθεώρηση» που τις κάνει ακαταμάχητες. Και σαν κι αυτό, αν και μικρότερα σε μέγεθος, άλλα 7 «μπακαλοταβερνάκια» στην Ελλάδα στους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς και 3 στον υπόλοιπο κόσμο. Λονδίνο, Βρυξέλλες, Μαϊάμι. Mια εταιρεία που απασχολεί 200 ανθρώπους και έχει έναν τζίρο μεγάλης για τα ελληνικά δεδομένα επιχειρήσεως.

Αυτή είναι η σημερινή κατάσταση της εταιρείας Ergon Foods, δύο νέων ανθρώπων, του Θωμά και του Γιώργου Δούζη. Βραβεύονται με το βραβείο καταστήματος για το πρότυπο κατάστημα που έφτιαξαν στη Θεσσαλονίκη. Βραβεύονται ακόμη και για την ιδέα να εξάγουν ποιοτικά ελληνικά προϊόντα δίπλα δίπλα με ελληνική μαγειρική.

Μόνο μέσα στο 2015 πήραν 250 εγκρίσεις FDA και BRC (τις εγκρίσεις που επιτρέπουν στις ΗΠΑ και την Ευρώπη την κυκλοφορία των τροφίμων). Ετσι η χειροποίητη κοζανίτικη τυρόπιτα, φθάνει σε χρόνο dt στο Μαϊάμι και σερβίρεται στο Ergon όπως λέγονται τα καταστήματά τους στο εξωτερικό. Τους βράβευσε ο καθηγητής Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Οικονομίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Σωκράτης Πετμεζάς.

www.ergonfoods.com. Agora: Παύλου Μελά 42, 2310-288.008

ΒΡΑΒΕIΟ «ΕΎΗ ΒΟΥΤΣΙΝA» στην εταιρεία «Αμοργιανό»

Το εξαίσιο μέλι της Αμοργού

Ενας μικρός παραγωγός βραβεύεται φέτος για το μέλι του. Ο Παναγιώτης Μαρούλης, που παράγει το βιολογικό «Αμοργιανό» μέλι, θυμαρίσιο και φασκόμηλου, δεν ξεκίνησε ως μελισσοκόμος.

Κινηματογραφιστής με δουλειά στην ιδιωτική τηλεόραση, είχε μπροστά του λαμπρή καριέρα. Η τύχη το έφερε να αγαπήσει την Αμοργό και να προτιμήσει τη ζωή εκεί. Παρακολούθησε δύο χρόνια σεμινάρια μελισσοκομίας και ξεκίνησε τη μικρή επιχείρηση «Αμοργιανό». Η επιτροπή επιλογής αποτελούμενη από τον κ. Σταύρο Χειμάρα, γευσιγνώστη της εταιρείας «Μέλι Αττική», τον Νίκο Μαστοράκο ιδιοκτήτη του ντελικατέσεν Αφοί Βασιλόπουλοι και τον σεφ Βαγγέλη Λιάκο επέλεξε το Αμοργιανό ανάμεσα σε 6 ακόμη εκλεκτά μέλια.

Βραβεύσαμε το «Αμοργιανό» για την υψηλή ποιότητά του αλλά και για να υποστηρίξουμε και να εγκαρδιώσουμε τον παραγωγό του. Σε πολύ δύσκολες συνθήκες, με μικρό κέρδος, συνεχίζει με πάθος να παράγει ένα από τα εμβληματικά ελληνικά προϊόντα, να κερδίζει διεθνείς διαγωνισμούς, να προσφέρει το μέλι του στους επισκέπτες του νησιού. Ελπίζουμε η βράβευση να γίνει αφορμή να τον γνωρίσει το ελληνικό καταναλωτικό κοινό

Τον βράβευσε ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης ελληνικής εταιρείας παραγωγής μελιού, της «Μέλι Αττική» κ. Γιώργος Πίττας λέγοντας: «Παρ’ όλες τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει, και παρ’ όλους τους πειρασμούς της εποχής μας, παράγει ένα εξαιρετικό μέλι».

Πού το βρίσκουμε: Στην αλυσίδα Βιολογικό Χωριό και στο Gr-eatings Bio Shop (Νίκης 30, Σύνταγμα, 210-32.29.078).

Βραβειο παραγωγης ελιας στον Μιχάλη Αϊνατζόγλου

Οι αρχαίες Ορχάδες

Μια αρχαία ποικιλία που καλλιεργείται στο Αργος μάς δίνει τις περίφημες «δαμασκηνοελιές». Και ένας άνθρωπος που δεν προοριζόταν για ελαιοπαραγωγός, κατάφερε να τις επεξεργαστεί με τον καλύτερο τρόπο και να μας δώσει ένα ξεχωριστό προϊόν.

Είκοσι χρόνια τώρα ο γναθοχειρουργός Mιχάλης Αϊνατζόγλου καλλιεργεί τα δένδρα του κτήματος του και παράγει ελιές. Οπως εξηγεί, η δαμασκηνοελιά, είναι ντόπια ποικιλία που ονομαζόταν Ορχάς στην αρχαιότητα και αργότερα γαϊδουροελιά. Ο ίδιος γνωρίζει όσο λίγοι το προϊόν και έχει πειραματιστεί ψάχνοντας τον βέλτιστο τρόπο επεξεργασίας και συσκευασίας του. Τις αφήνουν να ωριμάσουν στο αλάτι, με την παραδοσιακή μέθοδο. Επειτα τις πλένουν και τις παστεριώνουν. Αυτό επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής τους, χωρίς να χρειάζονται συντηρητικά. Στη τυφλή γευσιγνωσία για την επιλογή των βραβείων, η επιτροπή αποτελούμενη από την καθηγήτρια Ιατρικής Αντωνία Τριχοπούλου, τον κ. Αρι Κεφαλογιάννη, διευθύνοντα σύμβουλο της Gaea, τον σεφ Χριστόφορο Πέσκια και τον Βασίλη Ζαμπούνη εκδότη του «Olivenews», υπερψήφισε τις δαμασκηνοελιές του Μιχάλη Αϊνατζόγλου για τη γεμάτη γεύση και την κρουστή σάρκα τους. O Μιχάλης Αϊνατζόγλου βραβεύθηκε για το εκλεκτό του προϊόν και για τον εξαιρετικό τρόπο επεξεργασίας της ελιάς. «…Το ότι θα βράβευα έναν γναθοχειρουργό για τις ελιές του δεν το περίμενα», είπε με χιούμορ ο Κώστας Παπαδημητρίου διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης εταιρείας και βραβευμένος ο ίδιος από τον «Γ».

Πού τις βρίσκουμε: Αφοί Βασιλόπουλοι, Παντ. της Μεσ. Διατροφής, Αγροτική Γωνιά, Μανδραγόρας.

ΒΡΑΒΕΙΟ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΙΩΤΗΣ» στη φάρμα Κουτσιώφτη – Ωμέγα

Μια ευρωπαϊκή «πρωτιά»

Η «Μικρή Νυχτερινή Μουσική» ακουγόταν από το ανοικτό παράθυρο του αυτοκινήτου μου, καθώς έμπαινα στη Φάρμα Κουτσιώφτη – Ωμέγα.

«Τα ζώα», εξηγεί ο καθηγητής της Κτηνιατρικής του ΑΠΘ Γιώργος Αρσένος, που ήταν παρών στη φάρμα με ομάδα φοιτητών και ερευνητών Ελλήνων και ξένων, «ηρεμούν με τη μουσική και δεν μαλώνουν μεταξύ τους. Ετσι δεν παράγουν τις τοξίνες που επηρεάζουν την ποιότητα του κρέατος». Τέταρτη γενιά κτηνοτρόφοι οι αδελφοί Κουτσιώφτη, Στέργιος και Δημήτρης, δημιούργησαν μια φάρμα πρότυπη από πάσης απόψεως.

Απευθύνθηκαν στην Κτηνιατρική του ΑΠΘ και χρηματοδότησαν την έρευνα για μια τροφή αμιγώς ελληνική που αποτελείται από αρωματικά βότανα και λιναρόσπορο για τα ω3 λιπαρά. Βραβεύθηκαν για την επένδυση στην έρευνα, για την ευζωία των ζώων που μεγαλώνουν στη φάρμα τους, για την οικονομική διαχείρισή της (η φάρμα μέσω των φωτοβολταϊκών πάνελ που διαθέτει, παράγει περισσότερη ενέργεια από αυτήν που ξοδεύει και τη μεταπωλεί στη ΔΕΗ της περιοχής). Και βέβαια για το κρέας τους. Η επιτροπή μας, ο καθηγητής του Γεωπ. Πανεπιστημίου Ελευθέριος Δροσινός, ο σεφ Νίκος Καραθάνος, ο παραγωγός βιολογικού κρέατος Γιάννης Κάτρης και ο κρεοπώλης Λευτέρης Γεωργιάδης το επέλεξε ανάμεσα σε 4. Δικαιωματικά τους αδελφούς Κουτσιώφτη βράβευσαν οι καθηγητές της Κτηνιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης που διεξήγαν την έρευνα για την τροφή. Ο κ. Γιώργος Αρσένος και ο κ. Πασχάλης Φορτομάρης.

Πού τα βρίσκουμε: Στο σούπερ μάρκετ ΑΒ και σε επιλεγμένα κρεοπωλεία.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΥΡΙΟΥ στον Νίκο Γασπαράκη

40 χρόνια τυροκόμος

Ενας παλαίμαχος τυροκόμος στους Κούμμους του Ρεθύμνου, σταθερός στην απόφασή του να παράγει ποιοτικά τυροκομικά, ένας ιδανικός τόπος με ιδιαίτερο μικροκλίμα που ευνοεί την κτηνοτροφία. Η γραβιέρα Γασπαράκη, ισορροπημένη, πικάντικη και βουτυράτη μαζί, με γεύση που κερδίζει και τους πιο δύσκολους κριτές. Η επιτροπή που την επέλεξε, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Ηπειρος» Στέφανος Παντελιάδης, ο σεφ Κλεομένης Ζουρνατζής και ο παντοπώλης Γιάννης Βογιατζιδάκης, την ξεχώρισε μεταξύ των τυριών 4 ακόμη πολύ καλών παραγωγών της Κρήτης και της Αμφιλοχίας.

Αυτός είναι ο πρώτος λόγος που βραβεύθηκε ο Ν. Γασπαράκης από τον Γαστρονόμο. Δεν είναι ο μόνος. Το τυροκομείο του, μια μεσαία για τα ελληνικά δεδομένα επιχείρηση, δίνει ζωή στους μικρούς κτηνοτρόφους της περιοχής, μια κατηγορία παραγωγών που κινδυνεύει με εξαφάνιση. Ο πρώτος κρίκος της αλυσίδας παραγωγής είναι και ο ασθενέστερος και χρειάζονται άνθρωποι σαν τον Γασπαράκη για να τον στηρίξουν. Μαζί με την ποιότητα λοιπόν βραβεύουμε την εντιμότητα, την κοινωνική συνείδηση, την αντίσταση στα κελεύσματα του εύκολου κέρδους. Και ένας ακόμη λόγος που τον εξέφρασε εξαιρετικά η καθηγήτρια Γαλακτοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου κ. Ευφημία Τσακαλίδου, βραβεύοντας τον Γασπαράκη. «Η γραβιέρα είναι ένα από τα καλύτερα ελληνικά τυριά και απολύτως εξαγώγιμη».

Πού το βρίσκουμε: Σε 70 σημεία πώλησης στην Αθήνα, ενδεικτικά στο Παραδοσιακό Μπακάλικο στο Παγκράτι και την Ηλιούπολη.

Βραβείο Οινοπαραγωγής στην «Οινοποιία Κεχρή»

Το εθνικό μας κρασί

Το «εθνικό μας» κρασί, η ρετσίνα, ταλαιπωρήθηκε επί χρόνια και θεωρήθηκε δευτέρας ποιότητος. Στα χέρια του οινοποιού Στέλιου Κεχρή, ανέκτησε την ποιότητά της και κέρδισε διεθνή αναγνώριση. Αυτός είναι ο λόγος που βραβεύσαμε την «Οινοποιία Κεχρή». Η ιστορία της ξεκινά το 1911. Το 1984 αναλαμβάνει ο Στέλιος Κεχρής που εκσυγχρονίζει, βελτιώνει και αγωνίζεται για τη ρετσίνα με χίλιους τρόπους. Παίρνει το εθνικό μας κρασί την εποχή που θεωρείται «υποβαθμισμένο και κακό» και καταλήγει με τέσσερα χρυσά βραβεία, στους μεγαλύτερους διαγωνισμούς οίνου παγκοσμίως: Decanter World Wine Awards, International Wine Challenge (2009), Mundus Vini (2013) και Vinalies Internationales (2014). «Το δάκρυ του πεύκου» η ρετσίνα του, κατατάσσεται πλέον στην «crème de la crème» του παγκόσμιου οινικού χάρτη. «Πάντα πίστευα ότι η ρετσίνα είναι ποιοτικό κρασί», είπε ο Στέλιος Κεχρής, παραλαμβάνοντας το βραβείο του, «ότι είναι ένα προϊόν που αξίζει να του δώσουμε όλη μας την αγάπη. Αποτέλεσμα: Σήμερα η ρετσίνα μας εξάγεται σε 21 χώρες και σερβίρεται στα καλύτερα εστιατόρια στο Παρίσι, στο Βερολίνο και στο Λονδίνο». Περιεκτικός στον λόγο του ο βραβεύων οινοποιός και δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

«Στα βραβεία του Γαστρονόμου στόχος δεν είναι απλά να βραβεύσουμε ένα καλό ή το καλύτερο προϊόν. Βραβεύονται άνθρωποι, πρωτοπόροι, που έχουν μεράκι και οι οποίοι λειτουργούν ως φάροι για όλους τους άλλους».

Πού τα βρίσκουμε: Θα βρούμε τα κρασιά της «Οινοποιίας Κεχρή» σε όλες τις ενημερωμένες κάβες και σε αρκετά σούπερ μάρκετ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΜΠΙΤΗ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΛΑΪΚΟΣ, ΕΛΙΣΣΑΙΟΣ ΚΟΝΤΗΣ, ACE PHOTOGRAPHY

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή