Εντεκα υποψήφιοι για τέσσερις τηλεοπτικές άδειες

Εντεκα υποψήφιοι για τέσσερις τηλεοπτικές άδειες

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 

Τέσσερις νέοι παίκτες επιχειρούν να εισέλθουν στην τηλεοπτική αγορά, καταθέτοντας ισάριθμους φακέλους στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας. Συνολικά κατατέθηκαν αιτήσεις από 11 ενδιαφερόμενους, που αναμένεται να συμμετάσχουν στη δημοπρασία στις αρχές Αυγούστου, από την οποία θα αναδειχθούν οι τέσσερις νέοι κάτοχοι τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας. Πέραν των υφιστάμενων καναλιών -ΑΝΤ1, Star, MEGA, ALPHA, ΣΚΑΪ, Epsilon, ART-, θέση στο τηλεοπτικό τοπίο διεκδικούν η επιχειρηματική οικογένεια Καλογρίτσα, ο Ιβάν Σαββίδης (μέσω κυπριακής εταιρείας), ο Ευάγγελος Μαρινάκης και μία κυπριακή εταιρεία, τον φάκελο της οποίας κατέθεσε ο Φίλιππος Χατζηφιλίππου. Κατά πληροφορίες, η εταιρεία εισήχθη πρόσφατα στο Χρηματιστήριο της Κύπρου.

Η διαδικασία υποβολής έληξε χθες στις 3.30 μ.μ. και στη συνέχεια οι φάκελοι αποσφραγίστηκαν από την Πενταμελή Ειδική Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού, ώστε να διαπιστωθεί εάν έχουν προσκομιστεί τα απαραίτητα, σύμφωνα με την προκήρυξη, δικαιολογητικά.

Σύμφωνα με τον νόμο 4339/2015 και την προκήρυξη της διαδικασίας, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να εμφανίζουν αμετάβλητο μετοχικό κεφάλαιο ύψους 8 εκατ. ευρώ, τραπεζική και ασφαλιστική ενημερότητα, ενώ ιδιοκτήτες και μέλη των διοικητικών συμβουλίων όσων έχουν υποβάλει αίτηση οφείλουν να μην έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα. Παράλληλα, προϋπόθεση για την παροχή άδειας γενικού τηλεοπτικού περιεχομένου πανελλαδικής εμβέλειας είναι η επιχείρηση να απασχολεί τουλάχιστον 400 εργαζομένους.

Ο πλειοδοτικός διαγωνισμός αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα Αυγούστου σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά. «Ραντεβού στις αρχές Αυγούστου για τη δημοπράτηση των αδειών, από την οποία θα προκύψουν τα τέσσερα ιδιωτικά κανάλια, που θα απαρτίζουν το νέο τηλεοπτικό τοπίο της χώρας, από τη νέα σεζόν» δήλωσε ο κ. Παππάς. Μεταξύ των 11 ενδιαφερομένων θα αναδειχθούν οι τέσσερις που θα προσφέρουν το υψηλότερο τίμημα για την απόκτηση άδειας με την προϋπόθεση ότι δεν θα έχει γνωμοδοτήσει μέχρι τότε το ΣτΕ, υπέρ των καναλιών, σχετικά με τις αιτήσεις αναστολής που έχουν καταθέσει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Αντιδράσεις από Ν.Δ. και Δημοκρατική Συμπαράταξη

Για απόπειρα της κυβέρνησης να δημιουργήσει «υπουργούς – καναλάρχες» και να χτίσει σύστημα νέας διαπλοκής, κατηγόρησε την κυβέρνηση η Ν.Δ. «Καμία διαπλοκή, ούτε παλιά ούτε νέα», ανέφερε ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, απαντώντας σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που 50 βουλευτές της Ν.Δ., με ερώτησή τους προς τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς Ν. Παππά και Χρ. Σπίρτζη, κατηγορούν την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να ελέγξει την ενημέρωση και να χειραγωγήσει τις ανεξάρτητες αρχές. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος υπογράμμισε ότι ο νόμος για τα ΜΜΕ πάσχει από προβλήματα τόσο ως προς το κοινοτικό δίκαιο όσο και ως προς το Σύνταγμα.

Εν τω μεταξύ, την ανησυχία της για τις προωθούμενες αλλαγές στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων εξέφρασε η Κομισιόν με την επιστολή Εντιγκερ, όπως εξήγησε η εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα ψηφιακής αγοράς Ναταλί Βάντισταντ.

Η Ενωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) τονίζει ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι ο πάροχος δικτύου για τους ιδιωτικούς σταθμούς είναι η Digea, στην οποία ανετέθη η εκμετάλλευση τεσσάρων πολυπλεκτών (σ.σ. κάθε πολυπλέκτης παρέχει τη δυνατότητα εκπομπής τεσσάρων καναλιών υψηλής ευκρίνειας) ύστερα από διεθνή διαγωνισμό». Η ΕΙΤΗΣΕΕ υποστηρίζει ότι ο αριθμός των τεσσάρων αδειών είναι αυθαίρετος, ενώ δεν καλύπτει πλήρως και αποδοτικά το τηλεοπτικό φάσμα, όπως προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία.

Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, κατατέθηκαν 11 φάκελοι υποψηφιότητας και συγκεκριμένα από τις εταιρείες:

1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ – ΣΚΑΙ ΑΕ

2. ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ – STAR CHANNEL

3. ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΕ

4. DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED 

5. ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΕ

6. ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ

7. ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ 

8. ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ Α.Ε. – “EPSILON TV”

9. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ

10. ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΕ – MEGA CHANNEL

11. City News ΑRΤ TV (συμφερόντων Γ. Καρατζαφέρη)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή