Αναζητείται φόρμουλα υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ για τα αγροτεμάχια

Αναζητείται φόρμουλα υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ για τα αγροτεμάχια

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Στον αέρα» βρίσκεται ο ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων, καθώς μέχρι σήμερα οι υπηρεσίες του υπουργείου δεν έχουν βρει τον τρόπο υπολογισμού της αξίας των αγροτεμαχίων. Με βάση τον πρόσφατο νόμο που ψηφίσθηκε, από το 2016 στον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ εντάσσονται και τα αγροτεμάχια. Ωστόσο ακόμα δεν έχει βρεθεί η φόρμουλα, όπως αναφέρουν στην «Κ» στελέχη του υπουργείου για τον υπολογισμό της αξίας τους. Τα ίδια στελέχη αναφέρουν ότι τους έχουν δοθεί κάποιες προδιαγραφές προκειμένου να ξεκινήσουν τα τεστ εκκαθάρισης του συμπληρωματικού φόρου. Πρώτα θα διαπιστώσουν εάν τα ποσά που προκύπτουν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ή αν είναι υπερβολικά, καθώς και αν συγκεντρώνεται το απαιτούμενο ποσόν που έχει συμφωνηθεί με τους πιστωτές της χώρας και μετά θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση η οποία θα εξειδικεύει τον τρόπο προσδιορισμού της αξίας των αγροτεμαχίων.

Τα τεστ θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα και τα αποτελέσματα που θα προκύψουν θα δοθούν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου για να λάβει τις τελικές αποφάσεις. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ακινήτων σήμερα για τον προσδιορισμό της αντικειμενικής αξίας της γης που βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλης και οικισμών και δεν έχει ειδικούς όρους δόμησης, συμπληρώνεται ειδικό έντυπο ΑΑ-ΓΗΣ. Με το έντυπο αυτό υπολογίζεται η Συνολική Αντικειμενική Αξία της Γης ως άθροισμα τριών συστατικών:

α) Της Βασικής Αξίας Γης (Β.Α.), που υπολογίζεται πάντοτε για κάθε εδαφική έκταση.

β) Της Οικοπεδικής Αξίας Γης (Α.Οικ.), που υπολογίζεται μόνο όταν υπάρχει κτίσμα πάνω στην εδαφική έκταση και εφόσον η επιφάνεια του υπερβαίνει τα 15 τ.μ.

γ) Της Αξίας Δυνατότητας περαιτέρω αξιοποίησης.

Εφόσον ληφθούν αυτές οι προδιαγραφές για τον υπολογισμό της αξίας των αγροτεμαχίων ο συμπληρωματικός φόρος θα εκτιναχθεί στα ύψη για εκατομμύρια ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν οι αγρότες, καθώς αυτοί χρησιμοποιούν εκτός σχεδίου ακίνητα για τις καλλιέργειές τους. Ταυτόχρονα και κάποιος που έχει ένα μικρό αγροτεμάχιο θα κληθεί να πληρώσει πολύ μεγαλύτερο φόρο από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, με αυτόν τον τρόπο φορολόγησης θα επιβληθεί επιτέλους φόρος και σε βίλες στη Μύκονο που είναι χτισμένες σε ακίνητα εκτός σχεδίου και πλήρωναν για αυτά μόλις μερικά ευρώ.

Σημειώνεται ότι με βάση τις διατάξεις που ψηφίστηκαν πρόσφατα:

• Αυξάνεται ο φόρος για τα οικόπεδα με την επιβολή νέων αυξημένων έως και 25% συντελεστών υπολογισμού του φόρου. Οι συντελεστές ξεκινούν από 0,0037 ευρώ/τ.μ. για αξία έως 2 ευρώ/τ.μ. και φθάνουν τα 11,25 ευρώ/τ.μ. για μοναδιαία αξία 5.000 ευρώ/τ.μ., από 9 ευρώ/τ.μ. που είναι σήμερα.

• Μειώνεται στις 200.000 ευρώ από 300.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο για την επιβολή του συμπληρωματικού φόρου στα ακίνητα και επιβάλλονται νέοι αυξημένοι συντελεστές που ξεκινούν από 0,1% για ακίνητα αξίας άνω των 200.000 έως 250.000 ευρώ και φθάνουν σε 1,15% για ακίνητα αξίας άνω των 2.000.000 ευρώ.

• Στον συμπληρωματικό φόρο υπάγονται πλέον και τα αγροτεμάχια. Από τον συμπληρωματικό φόρο εξαιρούνται τα κτίσματα άνω των 100 ετών και τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία ή ως έργα τέχνης, καθώς και των τυχόν αναλογούντων σε αυτά ποσοστών επί των γηπέδων ή οικοπέδων στα οποία βρίσκονται. Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να αναρτηθούν στο Διαδίκτυο στα τέλη Αυγούστου, ενώ η πρώτη εκ των 5 δόσεων θα καταβληθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή