Fitch: Υπό προϋποθέσεις στα τέλη 2016 χαλάρωση των capital controls

Fitch: Υπό προϋποθέσεις στα τέλη 2016 χαλάρωση των capital controls

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aπό τα τέλη του 2016 και μετά τοποθετεί η Fitch ενδεχόμενη σταδιακή χαλάρωση των capital controls και εφόσον το πολιτικό και λειτουργικό περιβάλλον σταθεροποιηθεί και η Ελλάδα συνεχίσει να εκπληρώνει τους όρους του προγράμματος. Ο διεθνής οίκος προβλέπει ένα ακόμη έτος ύφεσης με μείωση του ΑΕΠ κατά 0,9% και σταδιακή βελτίωση από το 2017. Οι ελληνικές αρχές όπως εκτιμά η Fitch, θα θελήσουν να δουν περαιτέρω βελτίωση στην επενδυτική και καταναλωτική εμπιστοσύνη, προτού προχωρήσουν σε αξιόλογη χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων. Σύμφωνα με τον οίκο, το οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον παραμένει εύθραυστο και η εμπιστοσύνη δεν έχει επιστρέψει ακόμη στο χρηματοοικονομικό σύστημα. Η Fitch υπογραμμίζει ότι στο εννεάμηνο πριν από τον Ιούνιο του 2015, εν μέσω αβεβαιότητας για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ο τραπεζικός κλάδος έχασε 43 δισ. ή το 26% των ιδιωτικών καταθέσεων. Οι καταθέσεις αυτές δεν έχουν επιστρέψει στο σύστημα και τα επίπεδα καταθέσεων παραμένουν στάσιμα από τον Ιούνιο του 2015.

Ενα πιθανό βήμα προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης των capital controls θα ήταν η αύξηση του εβδομαδιαίου ορίου αναλήψεων των 420 ευρώ ανά καταθέτη. Ομως είναι δύσκολο να εκτιμηθεί αν οι καταθέτες έχουν επαρκή εμπιστοσύνη στις τράπεζες, ή αν μια χαλάρωση θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν νέο γύρο αναλήψεων. Ο όγκος των χαρτονομισμάτων σε κυκλοφορία αυξήθηκε σημαντικά πριν από την επιβολή των capital controls, γεγονός που σημαίνει ότι τα κεφάλαια που αποσύρθηκαν από τις τράπεζες έμειναν στη χώρα. Πριν οι ελληνικές αρχές άρουν τους ελέγχους, θα εκτιμήσουν αν η συμπεριφορά των καταθετών έχει αλλάξει, ή εάν η τάση διακράτησης μετρητών είναι ακόμη κυρίαρχη. Σύμφωνα με τη Fitch, οι τράπεζες θα μπορούν να αντικαταστήσουν περίπου το 7% της χρηματοδότησης μέσω ELA με χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, μετά την επαναφορά του waiver και αν και δεν πρόκειται για σημαντικό ποσό, οι τράπεζες θα επωφεληθούν από το χαμηλότερο κόστος, επισημαίνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή