Δραματική βουτιά στον τουρισμό της Λέσβου

Δραματική βουτιά στον τουρισμό της Λέσβου

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τα πιο τουριστικά μέρη της Λέσβου, δημοφιλή για τα πετρόκτιστα σπίτια και τις ακτές τους, ο Μόλυβος, η Εφταλού, η Πέτρα και η Αναξος, που αυτή την περίοδο και υπό κανονικές συνθήκες θα έσφυζαν από ζωή, βλέπουν τους τουρίστες… με το κιάλι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης «Οδυσσέας Ελύτης» με πτήσεις τσάρτερ έφτασαν στη Λέσβο 4.825 τουρίστες τον Ιούνιο του 2016, όταν τον αντίστοιχο περσινό μήνα οι αφίξεις ήταν 15.026 – πτώση δηλαδή της τάξης του 68%. Μάλιστα, το αρνητικό ρεκόρ που καταγράφηκε φέτος δεν μπορεί να συγκριθεί ούτε με τα προ δεκαετίας στοιχεία, όταν δεν σημειώνονταν ανάλογες τουριστικές προσπάθειες από πλευράς παραγόντων.

Σύμφωνα με το αρχείο της τοπικής εφημερίδας «Εμπρός», το πρώτο τρίμηνο της φετινής τουριστικής περιόδου έφθασαν στη Λέσβο 9.904 τουρίστες, όταν την ίδια περίοδο το 2015 είχαν φθάσει στο νησί 29.106. Δηλαδή σε επίπεδο τριμήνου, η ποσοστιαία μείωση των αφίξεων ανέρχεται στο 65,97%.

Τα καταστήματα έχουν χάσει πάνω από το 70% του τζίρου τους, λέει στην «Κ» ο πρόεδρος των Εμπόρων της Πέτρας, Γιώργος Ευσταθίου, που εκπροσωπεί τουλάχιστον 40 επιχειρηματίες της περιοχής. «Η διαφορά ήταν αισθητή από το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου. Την είχαμε αισθανθεί και είχαμε προειδοποιήσει με επιστολές μας από τον περασμένο Δεκέμβριο, ότι πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα», μας λέει. Στις προτάσεις των επιχειρηματιών συγκαταλέγονταν οι μεγαλύτερες δόσεις στο φόρο εισοδήματος, η μείωση του ΕΝΦΙΑ και η μη αύξηση του ΦΠΑ ως αντισταθμιστικά για την προσφυγική κρίση. «Αρκεί το υπουργείο Οικονομικών να δει τα τιμολόγια των αγορών για να καταλάβει σε τι άσχημη κατάσταση έχουμε φτάσει, μήπως και… συγκινηθεί!».

Ταξιδιωτικοί πράκτορες

«Δεν καταλαβαίνουμε ούτε τι ρόλο παίζουν οι tour operators. Μας λένε πελάτες μας που είχαν κλείσει από τον περασμένο Γενάρη για να έρθουν, ότι τα πρακτορεία περίπου κατά τον Μάρτιο, τους πρότειναν να πάνε αλλού. Θα ζήσουμε τραγικές καταστάσεις, και θα κλείσουν μαγαζιά. Για του χρόνου ακούμε ότι οι πράκτορες κλείνουν δωμάτια στην εξευτελιστική τιμή των 7 ευρώ την ημέρα!» Για τον κ. Ευσταθίου, οι tour operators εκμεταλλεύτηκαν το προσφυγικό για να κατεβάσουν τις τιμές και για να στρέψουν αλλού τους επιβάτες.

Ο Θεόφιλος Χαβουτσιώτης είναι ιδιοκτήτης του «Sunrise» στην Εφταλού, ενός ξενοδοχείου που ιδρύθηκε το 1989, είναι τεσσάρων αστέρων, 120 δωματίων και φιλοξενεί γκρουπ και μεγάλα συνέδρια. «Εχω να δω τέτοια πτώση από τον πόλεμο του Κόλπου. Με τη διαφορά ότι τότε είχαν δοθεί αποζημιώσεις και ότι τώρα έχουμε επηρεαστεί ψυχολογικά και σωματικά. Ο πόλεμος γίνεται στη Συρία κι εμείς αισθανόμαστε ότι ήρθε εδώ με την απόβαση των εκατοντάδων βαρκών. Η ζήτηση έχει πέσει πάνω από το 80%. Νιώθουμε και είμαστε μόνοι μας», λέει στην «Κ» και εξηγεί ότι αναγκάστηκε να μειώσει το προσωπικό του κατά τη θερινή σεζόν. Παράλληλα, επισημαίνει: «Από τον Μάιο του 2015 η απουσία του κράτους ήταν αισθητή. Οι φωτογραφίες με τις βάρκες και τους απεγνωσμένους ανθρώπους έκαναν τον γύρο του κόσμου και αποτέλεσαν έκκληση για τις Μη κυβερνητικές Οργανώσεις να έρθουν και να σώσουν τον κόσμο. Ομως αυτή η εικόνα, μας μετέτρεψε από τουριστικό σε προσφυγικό νησί. Κατέστρεψε την ανοδική τάση που καταγραφόταν στις πτήσεις τσάρτερ από το 2014 και μετά». Και ξεκαθαρίζει: «Δεν είμαστε ρατσιστές, εμείς οι ίδιοι εδώ και 15 χρόνια, όταν έβγαιναν βάρκες μία φορά το μήνα, βοηθούσαμε. Αλλά έχουμε αγανακτήσει, μας έχουν στιγματίσει διεθνώς αυτές οι εικόνες. Κι όταν βγαίνει ένας υπουργός και λέει ότι θα φτιαχτούν κι άλλες δομές, σημαίνει ότι μας αφαιρούν κάθε ελπίδα για ανάκαμψη».

Την Πέμπτη 30 Ιουνίου, συγκεντρώθηκαν φορείς, κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής, οι οποίοι αποφάσισαν την ίδρυση σωματείου «Λεσβιακή Ενότητα και Δράση» για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων που προκλήθηκαν «στο σύνολο της λεσβιακής οικονομίας» από τη διαχείριση του προσφυγικού, τόσο από την αυτοδιοίκηση, όσο και από την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Αμεσα μέτρα»

«Ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου επιβεβαιώνεται», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του Φορέα, Νίκος Μόλβαλης. Από τον Δεκέμβριο του 2015 κάνει λόγο για κίνδυνο διάλυσης της τοπικής οικονομίας, ενώ ήδη μετρούσαν τρεις μήνες από τη σύσκεψη που διοργανώθηκε για την επιτακτική ανάγκη τουριστικής προβολής της Λέσβου, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. «Σε άλλα νησιά η πτώση της τουριστικής κίνησης αγγίζει έως το 40%. Σ’ εμάς λόγω προσφυγικού έφτασε στο 80%. Απογοητεύομαι για το ότι επιβεβαιωνόμαστε. Ας αφήσουμε στην άκρη το τι είπαμε. Η πολιτεία να αναλάβει άμεσα μέτρα για όλα τα νησιά για να μη χαθούν δουλειές και να μην κλείσουν άλλες επιχειρήσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή