ΕΛΛΑΔΑ

Ξεχωριστές διακοπές για ξεχωριστούς ανθρώπους

ΛΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Μια επιχειρηματική ιδέα, για να πετύχει, χρειάζεται να καλύπτει μια ανάγκη. Οι τρεις συνεργάτες της κοινωνικής επιχείρησης «A Μillion Senses», που σχεδιάζει πακέτα διακοπών για οικογένειες με παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, έχουν «διαγνώσει» την ανάγκη εδώ και χρόνια. Δουλεύοντας στον χώρο της ειδικής αγωγής, γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις δυσκολίες των οικογενειών στο να απολαύσουν όλοι μαζί τις καλοκαιρινές διακοπές.

«Κάθε χρόνο ερχόμασταν αντιμέτωποι με την αγωνία των γονιών παιδιών με χαμηλής λειτουργικότητας αυτισμό (σ.σ.: το φάσμα του αυτισμού περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό διάχυτων αναπτυξιακών διαταραχών, τα χαρακτηριστικά των οποίων δεν ταυτίζονται απαραίτητα) για το τι θα κάνουν το διάστημα που τα θεραπευτικά πλαίσια και τα σχολεία κλείνουν», λέει στην «Κ» η Αγγέλα Μεννή, ιδρυτικό μέλος της AMS. «Για πολλούς, οι οικογενειακές διακοπές είναι κάτι άπιαστο, τόσο εξαιτίας των δυσκολιών όσο και μιας ενδόμυχης σκέψης ότι δεν τις “δικαιούνται”». Οι περισσότεροι είτε δεν πάνε καθόλου είτε περιορίζονται στις διακοπές «στο χωριό», κάπου δηλαδή όπου υπάρχει υποστηρικτικό πλαίσιο.

Η «A Million Senses» έρχεται να διευκολύνει τις οικογένειες να απολαύσουν ξέγνοιαστες και ξεκούραστες διακοπές. Στην πιλοτική της φάση, αυτό το καλοκαίρι, προσφέρει δύο πακέτα διακοπών έξι διανυκτερεύσεων σε ξενοδοχείο, σε Κέρκυρα και Μονεμβασιά. «Ο στόχος μας δεν είναι να απομονώσουμε τις οικογένειες, το αντίθετο, να είναι ενταγμένες στην κοινότητα, αλλά υπό συνθήκες που θα εξασφαλίζουν τη διασκέδαση και τη χαλάρωσή τους», εξηγεί η κ. Μεννή. «Προϋπόθεση είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση των ξενοδόχων και του προσωπικού, την οποία αναλαμβάνουμε». Οι οδηγίες που τους δίνουν είναι απλές, αλλά κρίσιμες. «Για παράδειγμα, οι άνθρωποι του ξενοδοχείου πρέπει να φροντίζουν ώστε τα δωμάτια των οικογενειών να μην είναι στο πιο θορυβώδες σημείο της εγκατάστασης ή όταν ζητούν τον λογαριασμό στο εστιατόριο, αυτός να έρχεται κατευθείαν, να μην περιμένουν».

Εκτός από τη διαμονή, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρίωρη απασχόληση δύο φορές την ημέρα για τα παιδιά, από ειδική ομάδα εργοθεραπευτών, λογοθεραπευτών, κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων με ειδίκευση στο φάσμα του αυτισμού. Η ομάδα των υποστηρικτών, όπως ονομάζεται, θα είναι διαθέσιμη στις οικογένειες καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου καλύπτοντας κάθε ανάγκη. «Φυσικά το πρόγραμμα εξατομικεύεται ανάλογα με τις ειδικές ανάγκες κάθε οικογένειας. Αν σε ένα παιδί δεν αρέσει η θάλασσα, για παράδειγμα, δεν θα κάνει δραστηριότητα εκεί».

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ