80 χρόνια πριν… 13-VΙI-1936

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΛΥΤΗ, «ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΙ»:  (Τα νέα βιβλία.) Οδυσσέα Ελύτη: «Προσανατολισμοί». Ποιήματα. Σχ. 8ον. Σελ. 22. (Πενήντα αριθμημένα αντίτυπα εκτός εμπορίου). Αθήνα 1936.

ΕΛΥΤΗ, «ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΙ»:  (Τα περιοδικά.) «Τα Νέα Γράμματα».– Τεύχος 7-8 (Ιουλίου – Αυγούστου). Περιεχόμενα: Οδυσσέα Ελύτη: «Προσανατολισμοί», ποιήματα. […].

ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ ΓΙΑ ΧΙΤΛΕΡ: Κωστής Μπαστιάς: «Νίκος Καζαντζάκης, ο ερημίτης της Αιγίνης». [Περιγραφή συνομιλίας με τον Καζαντζάκη παρουσία της Ελλης Σαμίου, της συζύγου του Χουρμούζιου Μαρίκας Παπαϊωάννου και του Αλέξη Μινωτή.] « [Ο Καζαντζάκης] άνθρωπος που έζησε κι’ αγάπησε τη Ρωσία στέκεται σαν αδέκαστος κριτής μπροστά στο φασισμό. Λογαριάζει ικανόν άνθρωπο τον Μουσσολίνι, αλλά δυνατώτερον τον Χίτλερ. Βρίσκει κάτι προφητικό, κάτι μεσσιανικό, έναν βαθύτερο σκοπό στο Χίτλερ. Ο σκοπός δίνει ζωή στο έργο του, πίστη στους οπαδούς του, εξαγνισμό στα μέσα του. Τέτοιο σκοπό φυλετικό, θρησκευτικό δεν βλέπει στον ιταλικό φασισμό. Βλέπει όμως στους Γιαπωνέζους. Σκοπό βαθύ και μυστικόν, όπως όλοι οι μεγάλοι σκοποί. […] Δεν επιτρέπεται στον πνευματικόν άνθρωπο της εποχής μας να προσπερνά φαινόμενα σαν την προσφορά των Γιαπωνέζων να μπουν στην αυτόματη τορπίλλη να σκοτωθούν για να γίνουν πειράματα. […] Μόνον λαοί, φυλές μεγάλες […] μπορούν να αψηφούν το θάνατο. Τ’ άλλα είναι λόγια, δικηγορισμοί, δημοσιογραφισμοί της αράδας. […].»

ΣΟΛΩΜΙΚΑ Ι:  (Τα νέα βιβλία.) Β. [ασ.] Δεδούση: «“Ο Κρητικός” του Δ. Σολωμού». (Κριτική μελέτη). Θεσσαλονίκη 1936. Σχ. 12ον. Σελ. 14. [Σημ. «Φ»: Ο Βασ. Σωτ. Δεδούσης ήταν φιλόλογος σε σχολεία της Θεσσαλονίκης και επικεφαλής του περιοδικού «Μορφές», πριν και μετά τον Πόλεμο. Από τον «Κρητικό» δανείζεται τον τίτλο του πεζογραφήματός του «Η Φεγγαροντυμένη»· δημοσιευμένο αρχικά στις «Μορφές», κυκλοφόρησε το 1937 αυτοτελώς με σχέδια του Πολύκλειτου Ρέγκου.]

ΣΟΛΩΜΙΚΑ ΙΙ: Επιστολή του Δ. [ιονυσίου] Ρώμα σχετικά με τους αδελφούς Γιάννη και Αντώνη Μαρτινέγκους, τον σατιριζόμενο στο «Ονειρο» και την έχθρα του Νικόλαου Σολωμού με τον Στυλιανό Στραβοπόδη.

ΟΥΩΛΤ ΟΥΪΤΜΑΝ: «Πρόσωπα». Ποίημα μεταφρασμένο από τον Νίκο Προεστόπουλο.

ΙΒΑΝ ΜΠΟΥΝΙΝ: «Πώς εγνώρισα τον Μάξιμον Γκόρκυ» [Μετάφραση άρθρου του Ρώσου νομπελίστα.]

ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΟΣ: «Αλεξανδρινή λογοτεχνία». Κριτικαί σημειώσεις. [Με αναφορές στον Καβάφη.]

ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΙΤΑΛΙΑ:  (Τα νέα βιβλία.) Georges Christopoulos: La politique exterieure de l’ Italie fasciste. Σχ 8ον. Librairie Rodstein 1936. Σελ. 302. [Σημ. «Φ»: Ο διπλωμάτης Γεώργιος Χριστόπουλος διετέλεσε πρεσβευτής στη Μόσχα και στο Παρίσι, καθώς και υφυπουργός Εξωτερικών στις δικτατορικές κυβερνήσεις Κόλλια και Παπαδόπουλου.]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή