Ολάντ: «Η μάχη ενάντια στην τρομοκρατία θα είναι μακρά»

Ολάντ: «Η μάχη ενάντια στην τρομοκρατία θα είναι μακρά»

4' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα πολύνεκρη επίθεση σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Γαλλία. Eνα φορτηγό έπεσε πάνω σε πλήθος ανθρώπων που είχε συγκεντρωθεί στη Νίκαια για να παρακολουθήσει τη ρίψη πυροτεχνημάτων για την Ημέρα της Βαστίλης, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 84 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και δεκάδες να τραυματιστούν. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ, 18 τραυματίες παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ υπολογίζεται ότι νοσηλεύονται περίπου 50 παιδιά.

Πηγές των Παρισίων αλλά και κυβερνήσεις ανά τον κόσμο κάνουν λόγο για χτύπημα που συνδέεται με την τρομοκρατία, ενώ ομόφωνη είναι η καταδίκη της επίθεσης από ηγέτες σε παγκόσμιο επίπεδο

«Η μάχη ενάντια στην τρομοκρατία θα είναι μακρά, καθώς ο εχθρός θα συνεχίσει να επιτίθεται», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ύστερα από επίσκεψη του σε νοσοκομείο της Νίκαιας, όπου, όπως ανέφερε ο ίδιος, νοσηλεύονται τουλάχιστον πενήντα τραυματίες, που βρίσκονται μεταξύ ζωής και θανάτου.

«Μεταξύ των τραυματιών και των θυμάτων υπάρχουν Γάλλοι,πολλοί ξένοι, προερχόμενοι απ' όλες τις ηπείρους και πολλά παιδιά, μικρά παιδιά», είπε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους.

«Το άτομο που πραγματοποίησε την τρομοκρατική αυτή πράξη, το έκανε για να χτυπήσει τη Γαλλία», τόνισε ο Ολάντ.

«Είναι ένας τρομοκράτης που χωρίς καμία αμφιβολία συνδέεται με το ριζοσπαστικό Ισλάμ με τον έναν ή τον άλλο τρόπο», επισήμανε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς.

«Πρόκειται για μία τρομοκρατική ενέργεια και θα εξακριβώσουμε τις διασυνδέσεις του με τρομοκρατικές οργανώσεις», πρόσθεσε ο ίδιος, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι η Γαλλία θα κερδίσει τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Ο Γάλλος πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι δεν υπήρξαν σφάλματα ή κενά στον τομέα της ασφάλειας.

Οι σημαίες στο Λευκό Οίκο και άλλα κυβερνητικά κτίρια των ΗΠΑ κυματίζουν μεσίστιες στη μνήμη των θυμάτων, ύστερα από εντολή του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα. 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ ο Ομπάμα συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον Γάλλο ομόλογό του για να εκφράσει τα συλλυπητήρια του και να προσφέρει «την μέγιστη δυνατή στήριξη» από την πλευρά των ΗΠΑ. «Εν τέλει, η Γαλλία είναι ο παλαιότερος σύμμαχός μας», είπε ο Έρνεστ.

Το χρονικό και ο δράστης

Η τραγωδία εκτυλίχθηκε στη λεωφόρο Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ, σε μια περιοχή εξαιρετικά δημοφιλή στους τουρίστες αλλά και στους ντόπιους. Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για σφαγή και σκηνές χάους ενώ το φορτηγό παρέσυρε τα πάντα στο πέρασμά του από δέντρα μέχρι και πασσάλους. Την τρελή πορεία του φορτηγού διαδέχτηκαν πυροβολισμοί. Ο δράστης έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών, ενώ ερευνάται αν έδρασε μόνος του ή αν είχε συνεργό. Στο εσωτερικό του φορτηγού βρέθηκαν όπλα και χειροβομβίδες.

O οδηγός άνοιξε πυρ, πριν τον πυροβολήσουν οι αστυνομικοί. Σύμφωνα με πηγές της γαλλικής αστυνομίας, πρόκειται για άνδρα 31 ετών, γεννημένο στην Τυνησία, ο οποίος ήταν μεν γνωστός στις αρχές για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου, αλλά δεν είχε απασχολήσει στο παρελθόν τις μυστικές υπηρεσίες. Ο δράστης ταυτοποιήθηκε από τις αρχές, ωστόσο το όνομά του δεν έχει δημοσιοποιηθεί επισήμως. Γαλλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι πρόκειται για τον Μοχάμεντ Λαχουαέζ Μπουχλέλ, 31χρονο κάτοικο Νίκαιας, τυνησιακής καταγωγής.

Η νομαρχία συμβούλευσε από την πρώτη στιγμή τους κατοίκους της Νίκαιας να παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους και η αστυνομία απέκλεισε μια μεγάλη περιοχή γύρω από τον τόπο της τραγωδίας. Η έρευνα για την επίθεση ανατέθηκε σε δικαστικούς ειδικευμένους σε υποθέσεις τρομοκρατίας.

 

Ολάντ: «Η μάχη ενάντια στην τρομοκρατία θα είναι μακρά»-1

Σε έκτακτο διάγγελμά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στη χώρα, θα επεκταθεί για άλλους τρεις μήνες. «Η Γαλλία πονάει από αυτή τη νέα τραγωδία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος, τονίζοντας ότι μεταξύ των νεκρών είναι και αρκετά παιδιά.

Το πρωί της Παρασκευής προγραμματίστηκε έκτακτη σύσκεψη υπό τον Γάλλο πρόεδρο, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται πολλά ευρωπαϊκά κράτη, με την Ιταλία και την Ισπανία να αυξάνουν τους ελέγχους στα σύνορά τους. 

«Δεν υπάρχουν Ελληνες μεταξύ των θυμάτων»

«Εως τώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για Ελληνες μεταξύ των θυμάτων», διαβεβαιώνει η Κωνσταντίνα Πανέτη, προϊσταμένη του Γραφείου Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι, μιλώντας στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η ελληνική πρεσβεία από την πρώτη στιγμή τέθηκε σε κατάσταση επιφυλακής και ενημερώνει τους Ελληνες πολίτες που βρίσκονται στο γαλλικό έδαφος», προσθέτει η κυρία Πανέτη, τονίζοντας ότι οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν την παράταση για άλλους τρεις μήνες της καταστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα.

Ο κ. Γιάννης Ιωάννου, διπλωμάτης στο ελληνικό προξενείο της Νίκαιας δήλωσε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «οι Ελληνες που ζουν στη

Νίκαια είναι 300 άνθρωποι, όλοι ηλικιωμένοι, δεύτερης και τρίτης γενιάς», προσθέτοντας ότι «οι περισσότεροι από αυτούς είχαν φύγει για διακοπές στην Ελλάδα και σε άλλα μέρη της Γαλλίας».

Υπό κράτηση η πρώην σύζυγος του δράστη

Με βάση αστυνομικές πηγές, το γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP ανέφερε ότι η πρώην σύζυγος Μπουχλέλ έχει τεθεί υπό κράτηση. 

Η γαλλική αστυνομία έχει καλέσει συγγενείς και γνωστούς του δράστη για να καταθέσουν, ώστε να συγκεντρωθούν τα κομμάτια του παζλ της επίθεσης και να διευκρινισθεί εάν ο 31χρονος είχε συνεργό. 

Οι αρχές δεν έχουν ακόμη εξακριβώσει εάν ο οδηγός του φορτηγού είχε εμπνευστεί από τη τζιχαντιστική ρητορική. «Έχουμε ένα άτομο που δεν ήταν γνωστό στις υπηρεσίες πληροφοριών για δραστηριότητες που συνδέονται με το ριζοσπαστικό Ισλάμ», είπε ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Μπερνάρ Καζνέβ. 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή