Διάλογος για το μεσογειακό καλοκαίρι

Διάλογος για το μεσογειακό καλοκαίρι

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ βολτάρεις στο παλιό λιμάνι των Χανίων και σκέφτεσαι ποια παραλία θα επιλέξεις για μπάνιο, βλέπεις ένα εντυπωσιακό πέτρινο κτίριο (υπάρχουν και άλλα κατά μήκος της προκυμαίας) και διαβάζεις στις πινακίδες ότι πρόκειται για το Μεγάλο Αρσενάλι (νεώριο) που έγινε Kέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου – ΚΑΜ. Αισθητική Μεσογείου μέσα από τη ματιά των φοιτητών της Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου Κρήτης θα «εισπράξουν» όσοι επιλέξουν την περιήγηση.

Καθίσματα εμπνευσμένα από το έργο του διάσημου Ελβετού αρχιτέκτονα Le Corbusier, σχεδιασμένα από φοιτητές, παρουσιάζονται πλαισιωμένα από σχέδια, σκίτσα και αλληλογραφία του Le Corbusier, καθώς και από φωτογραφίες του φωτογράφου και φίλου του, Lucien Hervé. Επίσης εκτίθεται, μερικά ανακατασκευασμένο, το Cabanon, ένα ξύλινο καλύβι – ιδανικό ορμητήριο διακοπών, που σχεδίασε ο Le Corbusier το 1952 σε μια παραλία της Κυανής Ακτής, δίπλα σε μιαν απλή ψαροταβέρνα, πίσω από το διάσημο σπίτι E1027 της Eileen Gray και του Badovici.

Οι εκδηλώσεις στο ΚΑΜ, με επιμέλεια της επίκουρης καθηγήτριας του Πολυτεχνείου Κρήτης Αμαλίας Κωτσάκη, αποτελούν συνέχεια των εκδηλώσεων στην Αθήνα (από την Αρχιτεκτονική ΕΜΠ και το Μουσείο Μπενάκη), με αφορμή τα 50 χρόνια από τον θάνατο του Le Corbusier. Οσα παρουσιάζονται στο ΚΑΜ «συνθέτουν μιαν αντίληψη για τη ζωή και την αρχιτεκτονική, που ταυτίζουν το ιδανικό και το απλό και αναπτύσσουν τον διάλογο σχετικά με την αρχιτεκτονική του μεσογειακού καλοκαιριού», λένε οι οργανωτές, ελπίζοντας ότι κάποιοι επισκέπτες θα παραδειγματισθούν και θα επιλέξουν απλότητα για τα εξοχικά τους… Παράλληλα, στις 31 Ιουλίου ολοκληρώνεται διαγωνισμός αρχιτεκτονικής θεωρίας, ο οποίος ζητά από τους μετέχοντες να διατυπώσουν απόψεις, να αναπτύξουν μία θεωρία σε σχέση με το έργο του Le Corbusier. Παράλληλα, οργανώνεται σειρά δράσεων και διαγωνισμός πάνω στο έργο του Le Corbusier.

​​Παλιό Λιμάνι Χανίων. Διάρκεια έκθεσης έως τις 15/8.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή